Terve.fi

Tupakointi kannattaa lopettaa kuin seinään

Tupakointi kannattaa lopettaa kuin seinään
Jos haluat eroon tupakasta, ei kannata lopettaa vähitellen vaan kertarysäyksellä.
Julkaistu: 4.4.2016

Paras tapa päästä eroon tupakoinnista on lopettaa se äkillisesti kuin seinään, kerrotaan uudessa brittitutkimuksessa. Tutkimuksesta uutisoi BBC.

Tutkimuksen mukaan äkillisesti lopettaneet pysyivät savuttomina ainakin puoli vuotta lopettamisen jälkeen 25 prosenttia todennäköisemmin kuin ne, jotka lopettivat tupakoinnin vähitellen.

Pitäydy päätöksessäsi

Brittiläisen National Health Servicen mukaan on tärkeää valita itselleen sopiva lopettamispäivä. NHS:n neuvoo tekemään itselleen lupauksen lopettaa, valitsemaan päivän ja pitämään siitä kiinni. Päätöstä voi helpottaa, kun ei ota tupakasta yhtään henkostakaan.

NHS suosittelee myös keskustelemaan yleislääkärin kanssa tupakoinnin lopettamisesta, jotta siihen saa tarvittavaa apua ja tukea.

Kaksi testiryhmää

British Heart Foundationin rahoittamaan tutkimukseen osallistui lähes 700 vapaaehtoista, jotka jaettiin satunnaisesti kahteen ryhmään: vähitellen tupakoinnin lopettaviin ja äkillisesti lopettaviin. Kaikille osallistujille tarjottiin neuvoja, tukea ja mahdollisuus käyttää nikotiinilaastareita, -purukumia tai –suihketta.

Kuuden kuukauden jälkeen vähitellen lopettaneista 15,5 prosenttia oli pysynyt päätöksessään, kun äkillisesti lopettaneilla vastaava luku oli 22 prosenttia.

Jos tahdot lopettaa tupakoinnin, voit etsiä apua muun muassa näiltä sivustoilta:

Lähde: BBC

3 kommenttia