Montien tuoreen tutkimuksen mukaan vain noin kolmasosa selvitykseen osallistuneista yhdisti tupakoinnin lisääntyneeseen virtsarakon syövän riskiin. Tosiasiassa virtsarakon syöpä on vaikea hoitaa ja varsin yleinen, sillä Suomessa se on miesten neljänneksi ja naisillakin kahdeksanneksi yleisin syöpä.
Suomessa on todettu noin 800 virtsarakon syöpätapausta vuosittain ja riski sairastua siihen kasvaa vanhenemisen myötä. Sairastuneista noin kolme neljäsosaa on miehiä. Vuosittain virtsarakon syöpään kuolee reilut 200 ihmistä. Ehdottomasti suurin virtsarakon syövän aiheuttajia on tupakointi, mutta sen lisäksi myös altistuminen väri-, kumi- tai öljyteollisuuden aineille ovat mainittavia riskitekijöitä, tosin niiden osuus on parantuneiden suojavarusteiden ansiosta Suomessa varsin pieni.
Virtsarakon syövän tavallisimpia oireita ovat kipu virtsatessa sekä verivirtsaisuus. Verivirtsaisuutta ilmenee 85 prosentilla potilaista, ja koska virtsarakon kasvain sisältää paljon verisuonia, jotka myös usein vuotavat, on veren ilmestyminen virtsaan yksi ensioireista. Toisaalta verta ei välttämättä pysty erottamaan paljain silmin. Muita oireita voivat olla jatkuva virtsaamisen tarve sekä virtsaamisen pakon tunne.
Ensimmäiseksi virtsarakon syöpää epäiltäessä tehdään erilaisia laboratoriotutkimuksia, joista muun muassa kreatiini, virtsakoe, virtsan bakteeriviljely sekä virtsan irtosolututkimus ovat tärkeimpiä. Seuraavaksi diagnoosia tehtäessä toteutetaan ultraäänitutkimus, jonka avulla nähdään rakossa olevat isot kasvaimet ja munuaisen muutokset. Myös urografia kuuluu alkuvaiheen tutkimuksiin. Tämän jälkeen lääkäri tekee kystoskopian eli virtsarakon tähystyksen, ja jos siinä löytyy rakkokasvaimia, jatkotutkimukset suoritetaan leikkaussalissa.
Aiheesta kertoo Medical News Today-verkkosivusto artikkelissa Smoking Causes Half Of All Bladder Cancer Cases 1.8.2008 ja virtsarakon syövästä tietoa löytyy Syöpäjärjestöjen sivuilta.