Terve.fi

Tupakka raastaa nuoren suuta – harjaaminen ei auta

Tupakka raastaa nuoren suuta – harjaaminen ei auta
Julkaistu: 19.10.2011
Lopettaminen voi kuitenkin olla kovin vaikeaa jo 15¬16-vuotiaana – varsinkin, jos paras ystävä tupakoi.
Harjaaminenkaan ei tuo pelastusta.
-Tupakoinnin vaikutusta ei voi harjata pois, sanoo kotkalainen hammaslääkäri Anna Maria Heikkinen, joka väitöstyössään tarkasteli tupakoivien nuorten suun terveyttä. Tupakointi saa suussa aikaan haittoja, joita ei voi poistaa hampaita harjaamalla.
Heikkisen väitöskirja tarkastetaan Helsingin yliopistossa perjantaina 21. lokakuuta.
Tutkimuksessaan Heikkinen havaitsi myös, että hammaslääkärin antama tieto tupakoinnin vaikutuksista suun terveyteen voi avittaa nuoren päätöstä tupakoinnin lopettamisesta.
Eniten päätökseen kuitenkin vaikuttavat paras ystävä, nikotiiniriippuvuus ja nuoren vuorokausityyppisyys: tutkimuksessa aamuvirkut nuoret tumppasivat helpommin kuin iltatyyppiset.
Jos paras ystävä tupakoi, lopettaminen oli seitsemän kertaa vaikeampaa, kuin jos hän ei polttanut.
Kotkan terveyskeskuksessa tehtyyn tutkimukseen osallistui 501 nuorta, iältään 15¬16-vuotiaita.Tutkimukseen osallistuneista nuorista 15 prosentilla oli alkava hampaiden kiinnityskudossairaus.
Tupakoivia osallistujista oli 25 prosenttia, ja heillä oli enemmän kiinnityskudossairautta kuin heillä, jotka eivät käryyttäneet.
Tupakoivilla pojilla oli enemmän kariesta kuin ei-tupakoivilla, ja he harjasivat hampaitaan harvemmin kuin tupakoimattomat.
Anna Maria Heikkinen teki väitöstutkimuksensa Akateeminen terveyskeskus -tutkijakoulun sisällä.
Lue lisää aiheesta:
Kommentoi »