Terve.fi

Tunnista ylikuormituksen oireet!

Tunnista ylikuormituksen oireet!
Väsyttääkö? Onko taas lihaskipuja? Vaihteleeko mieliala? Meinaako flunssa taas puskea päälle? Osaatko tunnistaa ylikuormitustilan tyypilliset oireet?
Julkaistu 9.11.2012

Jumppaa siellä, joogaa täällä, kampaaja tuolla ja työt sekä kotihommat päällä. Omien menojen lisäksi nykyajan kunnollisen vanhemman velvollisuuksiin kuuluu lasten kuskaaminen harrastuksiin ja mielellään moniin sellaisiin.

Yritätkö olla ylisuorittaja, täydellinen, siis tehopakkaus vailla vertaa? Vai oletko kaikesta uudesta helposti innostuva, jonka intohimona ovat elämän uudet kujeet?

Niin tai näin; olethan varovainen, sillä jyrkänteen reuna saattaa olla lähellä.

Varo ylikuormittumista!

Me ihmiset olemme monimutkainen kokonaisuus, emme tasaisesti puksuttava kone. Epäkuntoon joutuneen koneen voi korjata tai vaihtaa uuteen. Epäkuntoon joutuneen äidin tai isän korjauttaminen on monimutkaisempi homma.

Ylikuormittuminen on seurausta väärästä levon ja rasituksen suhteesta. Kuormittumista on sekä fyysisistä että henkisistä tekijöistä johtuvaa.

Henkistä kuormaa kasaavat jatkuva kiire, aikataulujen sovittelu, työpaineet, hankalat ihmissuhteet ja jopa motivaation puute esimerkiksi työtehtävien suhteen.

Tunnista oireet!

Liikunta mielletään stressin laukaisijaksi. Näin se onkin sopivasti annosteltuna. Lisäksi hyvässä fyysisessä kunnossa oleva kestää henkistä stressiä huonokuntoista paremmin.

Väsyneenä ei kuitenkaan kannata pakottaa itseään rankkoihin liikuntasuorituksiin. Väsyneen kehon kuormittaminen johtaa vain vielä väsyneenpään tilaan, ylikuormitustilaan.

Ylikuormitustilan oireita ovat muun muassa:

  • mielialan vaihtelut
  • suunnaton väsymys
  • jatkuvat lihaskivut
  • usein toistuvat flunssat
  • toisinaan myös oireet joille ei löydy mitään syytä.

Rytmiä elämään!

Urheilijoilla palautuminen ylikuormitustilasta voi kestää jopa vuoden. Urheilijoilla huippukuntoon tähtäävän harjoittelun ydinasia onkin harjoittelun rytmittäminen.

Tämä kannattaa myös kuntoilijoiden muistaa. Keholle sekä mielelle täytyy antaa mahdollisuus myös palautua.

Suo siis itsellesi ja perheellesi ”mitään tekemätön päivä” tai päivä jolloin tekee ”vain sitä mikä miellyttää”. Jos kaiken kivan harrastaminen alkaa kääntyä stressaavaksi, opettele sanomaan houkutuksille EI.

1 kommentti