
Trendijuoma luuliemi - tutkimustieto terveysvaikutuksista puuttuu
Luuliemestä on tullut trendijuoma, jonka uskotaan auttavan nivelkipuihin ja ihon nuorekkuuteen. Asiantuntijoiden mukaan väitteet eivät kuulosta uskottavilta.
Harvaa ruokaa on ylistetty viime vuosina yhtä paljon kuin luulientä. Sen väitetään hoitavan niveliä, korjaavan suoliston vaurioita ja pitävän ihon nuorekkaana.
Ei siis ole ihme, että luuliemestä on tullut muutamassa vuodessa trendijuoma. New Yorkissa ja San Franciscossa lihaiselta tuoksuva, höyryävä take away -muki on vienyt vihersmoothien paikan terveystietoisuuden symbolina.
Ilmiö on rantautunut myös Suomeen. Meillä ei vielä ole erillisiä luuliemimyymälöitä, mutta innokkaimmat valmistavat juomaa itse. Yksi heistä on Armas & mainio -liikuntablogia kirjoittava Hanna Uusitalo.
Oulussa asuva Uusitalo löysi luuliemen viitisen vuotta sitten, kun hän alkoi noudattaa paleoruokavaliota. Uusitalo on sittemmin höllentänyt ruokavaliotaan, mutta luulientä hän keittelee yhä.
Uusitalo tilaa ydinluunsa ruokapiirin kautta suoraan tuottajalta. Hän keittää luuta vedessä 10–12 tuntia.
– Liemi on tosi hyvä juoma retkeilyyn, hiihtoon ja vaelluksille. Kun on koko päivän hiihtämässä, on pakko saada energiaa ja lämmikettä. Liikunnan aikana ei kuitenkaan tee mieli syödä hirveästi. Luuliemi on ravinteikasta ja helposti sulavaa.
Jäljelle jäävän liemen hän pakastaa valmiiksi annoksiksi rasioihin ja jääpalamuotteihin. Suurin osa liemestä päätyy lopulta keittoihin.
– Suosin luomua ja puhdasta ruokaa enkä halua käyttää valmiita lihaliemikuutioita.
Perinneruokaa
Luista keitetty liemi on ikivanha keksintö. Ennen kuin ruoantuotanto teollistui, lihasta hyödynnettiin ruoanlaitossa kaikki osat, myös luut.
Niitä oli tapana hauduttaa jopa useita vuorokausia, jotta luiden maku ja ravintoaineet liukenisivat keitinliemeen.
Sittemmin kokonaiset ruhot ovat vaihtuneet vakuumipakattuun jauhelihaan ja luukattilat ovat kadonneet keittiöistä.
Kun luuta keitetään pitkään, veteen liukenee rasvaa, proteiinia ja mineraaleja. Luuliemi-intoilijat uskovat, että näillä ravintoaineilla on terveyttä edistäviä vaikutuksia.
”Ravitsemusfysiologi sanoo, ettei luuliemen komponenteista ole väitettyä hyötyä. Enemmän merkitystä on sillä, että syö monipuolisesti ja ruokavaliossa on kasviksia.”
Luuliemessä on esimerkiksi ihon ja nivelten sisältämää proteiinia eli kollageenia. Siksi liemen väitetään auttavan nivelkipuihin ja pitävän ihon nuorekkaana.
Luuliemen sisältämien aminohappojen glutamiinin ja glysiinin väitetään puolestaan korjaavan suolen seinämän vaurioita ja parantavan vastustuskykyä.
Varma näyttö puuttuu
Tutkimusta luuliemen terveysvaikutuksista ei ole tehty. Asiantuntijoiden mukaan väitteet eivät kuitenkaan kuulosta uskottavilta.
Luulientä hehkutetaan erityisesti kollageenin lähteenä. Valitettavasti ravinnosta saatu kollageeni ei siirry sellaisenaan ihoon tai niveliin.
– Kollageeni on iso proteiini, joka pilkkoutuu suolistossa peptideiksi ja imeytyy sieltä aminohappoina, kertoo
Oulun yliopiston professori, kollageenitutkija Taina Pihlajaniemi.
Kun elimistössä tarvitaan kollageenia, solut valmistavat sitä itse.

– Solu tekee kollageenia ravinnosta saamistaan ja itse valmistamistaan aminohapoista. Solu myös muokkaa aminohappoja kollageenirakenteen tarvitsemaan muotoon, Pihlajaniemi kertoo.
Siihen tarvitaan C-vitamiinia.
– Silloin, kun ei ymmärretty tuoreiden hedelmien perään, ihmisillä oli keripukkia. Sen oireet johtuvat kollageenin tuotannon vähenemisestä.
Älä unohda kasviksia
Suoliston kuntoa ja vastuskykyä koskevilla väitteillä on sen sijaan hieman enemmän pohjaa.
Tutkimuksissa on huomattu, että vakava sairaus voi lisätä glutamiinin tarvetta. Siksi aminohappoa annetaan potilaille esimerkiksi leikkauksen jälkeen. Sen on todettu edistävän paranemista.
Helsingin yliopiston ravitsemusfysiologian professori Marja Mutanen kuitenkin huomauttaa, ettei terve ihminen tarvitse ylimääräistä glutamiinia.
Glutamiinia on käytetty myös vaikean suolistosairauden Crohnin taudin hoidossa. Tutkimuksissa ei ole kuitenkaan saatu näyttöä hoidon tehokkuudesta.
– Näkemykseni ravitsemusfysiologina on, että luuliemen komponenteista ei ole väitettyä hyötyä. Paljon enemmän merkitystä on sillä, että syö monipuolisesti ja ruokavaliossa on kasviksia, Mutanen sanoo.
Se ei silti tarkoita sitä, etteikö luita kannattaisi haudutella. Huippukokit ja mummot sen tietävät: lihakeitto maistuu parhaimmalta, kun siihen on käytetty luita. Samalla keittiöön leviää turvallinen perinneruoan tuoksu.
– Se, että keitellään liemiä yhdessä, voi tehdä muuten hyvää, Marja Mutanen huomauttaa. ♥
Kuvat: Kai Tirkkonen
Näin teet luulientä
1 . Laita poikkisahatut luomukarjan tai riistan lihat kattilaan ja kaada päälle vettä niin, että luut juuri ja juuri peittyvät.
2. Lisää sekaan muutama ruokalusikallinen omenaviinietikkaa. Keitä luita miedolla lämmöllä kannen alla 1–2 vuorokautta ja lisää tarvittaessa vettä.
3. Lisää lopuksi kattilaan makusi mukaan mausteita, yrttejä ja kasviksia ja keitä vielä tunti ilman kantta.
4 . Jäähtynyt liemi hyytyy ja sen pintaan kertyy rasvakerros. Kun liemi lämmitetään, se muuttuu jälleen juoksevaksi.
Ohje Biomedin luuliemioppaasta, biomed.fi.