Tottuvatko hiukset tiheään pesutahtiin ja rasvoittuvat nopeammin? Asiantuntija vastaa

Tottuvatko hiukset tiheään pesutahtiin ja rasvoittuvat nopeammin? Asiantuntija vastaa
Joidenkin hiukset rasvoittuvat jo yhden pesemättömän päivän jälkeen - toisille riittää yksi hiustenpesukerta viikossa. Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Toni Aho kertookin hiusten pesemisen tarpeen vaihtelevan yksilöllisesti.
Julkaistu 30.1.2016

Kuinka usein hiukset pitäisi pestä?

Runsaasti rasvoittuva tai hilsehtivä hiuspohja vaatii shampoopesun päivittäin. Pesumäärän lisäksi on tärkeää kiinnittää huomiota myös siihen, millä hiuksensa pesee.

- Kuivaihoinen voi pestä hiuksensa shampoon sijaan pelkällä hoitoaineella. Runsaasti hilsehtivään päänahkaan voi olla apua hilseshampoista, joiden ainesosat irrottavat ja poistavat hilsettä, Aho vinkkaa.

Lapsilla talia ei vielä hiuspohjaan juurikaan erity, joten jos hiukset eivät likaannu leikeissä tai hikoilusta, voi lapselle riittää hiustenpesu joka toinen päivä.

Voivatko hiukset tottua tiheään pesutahtiin ja rasvoittua nopeammin?

Usein kuullun väitteen mukaan hiuspohja voisi tottua tiheää pesutahtiin, minkä seurauksen hiukset alkavat rasvoittua nopeammin. Pitääkö se paikkansa?

- Pääsääntöisesti se ei pidä paikkaansa. Voi olla, että harvakseltaan pestävä hiuspohja kehittää omanlaisen normaalibakteerikannan, joka ei rasvoita hiuspohjaa niin runsaasti. Samalla tiheämmät pesukerrat voivat suosia toisenlaista bakteerikantaa. Mikään sääntö väite ei varmasti ole, joten se on myytti, Aho perustelee.

Kuinka usein shampoota pitää vaihtaa?

Toinen usein kuultu väite on, että hiuspohja voisi tottua shampooseen, jolloin pitkään käytettynä shampoon teho voi laskea. Onko väitteessä perää?

- Ei shampoota automaattisesti tarvi vaihtaa säännöllisin väliajoin, mutta jos kuitenkin tuntuu siltä, että hiuspohja "kyllästyy" samaan tuotteeseen, sitä voi vaihtaa parin kolmen kuukauden välein, Aho selventää.

Asiantuntija: Toni Aho, Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri

Kommentoi »