Kuivan ihon hoito

Kuivan ihon hoito
Kuiva iho vaivaa jokaista jossain vaiheessa elämää. Kuiva iho yleistyy vanhenemisen myötä.
Julkaistu 25.6.2015

Kuiva iho voi olla perinnöllinen, mutta asiantuntijat arvioivat, että ainakin 75 %:lla yli 64-vuotiaista on kuiva iho. Saatamme pitää itsestään selvänä, että iho muuttuu kuivaksi ajallisen vanhenemisen takia, mutta suurin osa kosteudensitomiskyvyn menetyksestä johtuu auringonvalolle altistumisen seurauksista. Auringon aiheuttamien vaurioiden lopputulos on ohut iho, joka ei sido kosteutta.

Ajan oloon luonnollinen rasvan tuotto ihossa vähenee ja iho ei ole enää yhtä hyvin voideltu kuin se ennen oli. Ihon ulointa kerrosta voidaan verrata tiilimuuriin: ihon solut on ladottu kerroksittain ja niiden välissä on laastina keratiinia ja rasvaa, jotka ylläpitävät ihon joustavuutta. Kuten tiilimuuri kuivuu ja murenee ajan ja luonnonvoimien vaikutuksesta, ihostakin voi tulla kuiva, halkeileva ja kutiseva. Jotkut sairaudet kuten kilpirauhasen vajaatoiminta, diabetes ja munuaissairaus lisäävät todennäköisyyttä kuivan ihon kehittymiseen.

Kuivan ihon hoito kosteusvoiteilla 

Ensimmäinen tapa suojautua kuivaa ihoa vastaan on toimiva kosteusvoide, joka pehmentää ja tasoittaa ihoa vedellä ja rasvalla. Osa näistä tuotteista sitoo kosteutta iholle ja sulkee sen sisään, osa taas estää ihoa kuivumasta muodostamalla siihen paksun läpäisemättömän pinnan. Yksi tehokkaimmista tuotteista on vaseliini. Sitä käytetään useissa kosteus- ja rasvavoiteissa, koska se pysäyttää kosteuden menettämisen tukkimatta ihohuokosia. Lanoliini on toinen laajalti käytetty ainesosa. Huolimatta kyvystään rauhoittaa ärtynyttä kuivaa ihoa, kosteusvoiteet eivät voi estää tai vähentämään juonteita ja ryppyjä.

Kuivan ihon oireita

  • Hilseileviä ihoalueita

  • Kutina

  • Hilseilevä punoitus

  • Yleinen kuivuus

Vaseliini, vaikka onkin tehokas, ei ole kovin suosittu kosteuttajana yksinään, koska se tuntuu rasvaiselta ja ihmisten, joilla on niveltulehduksen runtelemat kädet, on vaikea levittää tätä paksua voidetta iholle. Kosteuttavat öljyt, kuten mineraaliöljy, ovat tehokkaita olematta rasvaisia. Vaseliini ja kosteuttavat öljyt eivät sisällä vettä. Koska ne eivät lisää kosteutta, niitä on paras käyttää peseytymisen jälkeen veden sitomiseen ihoon sen ollessa vielä kostea, tämä pidentää niiden ihoa pehmentävää vaikutusta.

Pikavinkit kuivan ihon hoitoon 

Kun ostat kosteusvoidetta, älä oleta, että suurinumeroinen hintalappu takaa tehokkaamman tuotteen. Maltillisesti hinnoitetut kosteusvoiteet, joita saa apteekeista ja supermarketeista, voivat olla yhtä hyviä tai parempia kuin kalliit merkkituotteet, joita myydään ostoskeskuksissa ja erikoisliikkeissä.

Emulsiovoiteet ovat ihoa pehmentäviä tuotteita, joiden perusvalmistusaineet ovat vesi ja öljy. Kaupallisen vetovoiman lisäämiseksi moniin on lisätty tuoksua ja väriä. Emulsiovoiteet ovat suositumpia kuin vaseliini ja öljyt, koska ne ovat vähemmän rasvaisia ja kosmeettisesti houkuttelevampia. Öljy-vesi-emulsiovoiteissa on ohuempi koostumus kuin vesi-öljy-emulsiovoiteissa, koska niissä on enemmän vettä. Useimmissa on myös emulgointiaineita estämässä vettä ja rasvaa erottumasta. Humektantteja ´kosteudensäilyttäjiä´, mukaan lukien sorbitolia ja glyserolia, käytetään kosteudensitomiseen iholle edistämään sen vettymistä.

Kuusi tapaa estää kuiva iho 

Kosteusvoiteiden lisäksi pari muutosta elintavoissa ja ympäristössä voi lievittää kuivaa ihoa:

  1. Lisää huoneilman kosteutta kosteuttajilla tai laittamalla vesipannun patterin päälle.
  2. Kylvyssä tai suihkussa käytä haaleaa vettä kuuman sijasta. Kuuma vesi voi kuivattaa ihoa irrottamalla sen luonnolliset rasvat.
  3. Valitse saippuoita, jotka eivät kuivaa ihoa eivätkä sisällä hankaavia tai ärsyttäviä aineita. Rasvoja sisältävät saippuat kuivattavat ihoa vähemmän kuin tavalliset, nestemäiset tai antibakteeriset saippuat.
  4. Hankaamisen sijasta taputtele ihosi kuivaksi kylvyn jälkeen.
  5. Levitä kosteusvoidetta iholle välittömästi kylvyn jälkeen säilyttämään sen imemän kosteuden.
  6. Pukeudu pehmeisiin kankaisiin kuten puuvillaan, veluuriin tai silkkiin, jotka eivät naarmuta tai ärsytä ihoa.

Lähde:

Copyright © 2002 by the President and Fellows of Harvard College

Kommentoi »