Kauneus

Kuinka usein hiukset tulee pestä ja pitääkö shampoon vaahdota?

Hiustenpesun ja shampoiden ympärillä pyörii valtava määrä uskomuksia.

Teksti K&T-toimitus
Kuvat Thinkstock
25.6.2015

Jokaisella on omat tottumuksensa: joku pesee hiukset joka päivä kalleimmilla hiustenhoitotuotteilla ja joku luottaa kotimaiseen, jolla huuhtelee päälakensa.

Miten usein hiukset sitten pitäisi pestä? Entä kuinka usein shampoomerkkiä tulisi vaihtaa? Asiantuntijat rikkovat muutamia yleisimpiä uskomuksia liittyen tähän puhdistautumisrituaaliin. Aiheesta kerrotaan WebMd-verkkosivuilla.

Shampoon pitää vaahdota toimiakseen 

Eikös se ole niin, että mitä enemmän shampoo vaahtoaa, sitä puhtaammiksi hiukset tulevat? No ei aivan. Sitä saattaa hangata riuskastikin päätään, jotta vaahtoa varmasti riittää, mutta itse asiassa saippuavaahto on enimmäkseen luotu täysin psykologiseksi efektiksi. Vaahtoamista esiintyy kun shampoon pinta-aktiiviset molekyylit sekoittuvat ilman kanssa luoden pikkuruisia kuplia. Ihanteelisesti shampoon tulisi vaahdota vain sen verran, että se voitelee päänahan ja hiukset.

Päästäkseen eroon kampauksesta, tulee käyttää selvitysainetta

Jos ei käytä järeitä muotoilutuotteita, kuten vahaa, geeliä tai muotoiluvaahtoa, ei tarvitse käyttää myöskään selvitysainetta. Säännöllinen hiustenpesu tavallisella shampoolla riittää estämään muotoilutuotteiden rippeitä jäämästä tai kerääntymästä hiuksiin. Ne selvitysaineet, jotka hienosti laittavat hiukset ojennukseen, myös onnistuneesti vahingoittavat hiusten pintaa.

Hiusten peseminen päivittäin vahingoittaa hiuksia

Hiusten päivittäinen pesu on turvallista ja terveellistä. Jos omaa helposti rasvoittuvat hiukset, on ihan hyvä pestä hiukset päivittäin, tosin hellävaraisilla shampoilla. Kuivat tai karheat hiukset omaavien puolestaan kannattaa pestä vain joka toinen päivä. Ei ole väliä, millainen hiustyyppi on, mutta on hyvä jättää sellaiset järeät aineet rauhaan, jotka kuluttavat hiusten luonnollista öljyä, ja toisaalta muistaa käyttää hoitoainetta, jolloin päivittäinen pesu ei tee ollenkaan vahinkoa.

Hoitoaineet ovat turhia

Hoitoaineet eivät ole vain keino saada myytyä useampia tuotteita. Kemistit eivät pysty pakkaamaan kaikkea samaan pulloon. Shampoo ei voi puhdistaa riittävästi, jos sen pitäisi sisältää samalla tarvittavan määrän hoitoainetta. Erillinen hoitoaine kosteuttaa ja suojaa hiuksia.

Ajan kuluessa samaa shampoota käytettäessä hiukset tottuvat siihen, jolloin täytyy vaihtaa uuteen

Hiukset ovat kuolleita, joten ne eivät voi tottua mihinkään. Näin ollen jos pitää jostain tietystä merkistä, ei ole mitään syytä vaihtaa sitä.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi