Voi hyvin

Tony Dunderfelt: Parisuhteessa intohimon voi saada uuteen roihuun


Parisuhteen liekin tai sisäisen valon hiipuessa intohimon voi sytyttää uuteen liekkiin. Psykologi Tony Dunderfelt kertoo, että intohimoa voi harjoitella ja kehittää.
Kuvat Petri Mulari

Kun sisäinen valomme tai parisuhteemme liekki hiipuu, käännymme psykologi Tony Dunderfeltin puoleen. Hän on vuosikymmeniä porautunut ihmismielen syvyyksiin ja tietää, miten intohimon tuli saadaan uudelleen roihuamaan.

Kaikki on hyvin, muttei kuitenkaan ole. Pariskunta möllöttää kotona omissa poteroissaan älylaitteet kädessään. Vaikka välittäminen on jäljellä, intohimon kipinä on aikaa sitten sammunut. Jossain vaiheessa toinen havahtuu, tämä ei voi jatkua näin. Parhaassa tapauksessa on tehty sitä, mitä meille on opetettu: puhuttu. On ehkä tapahtunut nytkähdys eteenpäin, mutta puhuminenkaan ei ole tuonut intohimoa takaisin. Keinot ovat vähissä.

”Kuuntele kumppaniasi keskeyttämättä ainakin 30 sekuntia.”

Tilanne on tuttu psykologi, tietokirjailija Tony Dunderfeltille. Hänellä on teoria, miksi niin moni pariskunta kamppailee nykyään vastaavassa tilanteessa ja miksi eroaa. Onneksi hänellä on myös käytännön apukeinoja parisuhdekriiseihin.

Psykologi auttaa ihmissuhdekriisissä

Tästä me Tonyn tunnemme: hän neuvoo, kun olemme umpikujassa itsemme tai ihmissuhteittemme kanssa. Suurelle yleisölle Tony on tullut tutuksi Elämä pelissä ja Ensitreffit alttarilla -televisio-ohjelmista. Ensitreffit alttarilla sai vuoden alussa Venla-palkinnon ja ensimmäistä kertaa teinitytöt ovat pyytäneet Tonya selfie-kuviin.

Tapaamme Itä-Helsingissä, Herttoniemessä, Tonyn lapsuudenkodin nurkilla. Nämä seudut ovat iskostuneet hänen mieleensä sielunmaisemana jo pikkupoikana.

Tonyn kouluajat Dunderfeltin suomenruotsalainen perhe asui Kauniaisissa, mutta aikuisena Tony on viihtynyt Itä-Helsingissä. Helsinki on sopivan kokoinen kaupunki, jossa citymaiseman lähellä on aina myös luonto.

Tony kuvailee itseään innovatiiviseksi. Lähes joka päivä hän luo jotain uutta. Nyt tekeillä on uusi kirja.

Tony on pukeutunut Beatles-bändipaitaan ja kaulassa roikkuu espanjalaiselta kirpputorilta löytynyt komea kaulakoru, jossa on tyylitelty aurinko mustalla pohjalla. Se symboloi Tonylle sisäistä valoa. Tony vastaa kysymyksiin rauhallisesti ja määrätietoisesti ja vaikuttaa lempeältä mieheltä.

– Minut on joskus esitelty lempeänä psykologina, mutta perkule, en ole pehmo.

Ehkä lempeää paremmin häntä kuvaisi humaani, huolellinen hippi. Tony nukkuu futonilla, meditoi ja ”fundeeraa”, mutta hän on myös suunnitelmallinen ja huolellinen. Paperit ovat järjestyksessä, päivät ja viikko-ohjelma on etukäteen ­suunniteltu.

– Olen perusluonteeltani idealisti hippi, avoin kaikkia ilmiöitä kohtaan.

Ennen perheen perustamista, 1970- ja 1980-luvuilla, Tony pyöri kasvisravintolapiireissä ja keskusteli vihreän liikkeen perustamisesta. Politiikka ei kuitenkaan kiinnostanut, vaan ihmisen sisäinen maailma, eikä lasten kanssa voinut elää liitelevää hippielämää. Oma yritys mahdollisti kuitenkin sen, että oli loputtomasti vaihtoehtoja muokata päivä sellaiseksi kuin halusi.

– Se pelasti, en kokenut urautumista, kello kaulassa ja leka pään päällä tohottamista. Olen saanut lähes koko työurani tehdä rauhassa, mitä haluan ja milloin haluan. Se on häkellyttävä elämänkaarisaldo. Jotain sairauksia on ollut, mutta olen supertyytyväinen elämään.

Matkailu avarsi mieltä

Tyytyväisyyttä on lisännyt matkustaminen. Sen takia valmistuminenkin aikoinaan venyi. Psykologian laitoksella opiskelukaverit kertoivat tarinoita eksoottisesta Intiasta, yksi kaveri oli joogannutkin. Siitä Tony ei tiennyt mitään.

Ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen, 1970-luvun lopulla, Tony lähti yksin, ilman karttoja ja pääasiassa busseilla Aasian halki seikkailumatkalle Intiaan. Hän oleili enimmäkseen Dharamsalassa, Himalajan juurella, Dalai-laman luona.

– Tutustuin tiibetiläiseen buddhalaisuuteen ja lääketieteeseen, joogaan ja sitaran soittoon. Se oli mullistava kokemus. En olisi minä, jos en olisi kaksikymppisenä reissannut niin paljon.

”Olen luonteeltani idealisti hippi, avoin kaikkia ilmiöitä kohtaan.”

Köyhyys ja kurjuus kauhistuttivat, mutta Tony havaitsi, että uskonnollisuus ja henkisyys kuuluivat Intiassa kokonaisvaltaisesti arkeen.

Suomessa uskonto suljettiin kirkon ovien taakse, mutta Intiassa astrologia, mystiikka, uskonnollinen symboliikka ja meditaatio näkyivät avoimesti kadun varsilla.

1980-luvulla Tony kiersi Yhdysvalloissa ja Englannissa. Hän kävi kursseilla, seminaareissa ja konferensseissa, tutustui guruihin, antroposofiaan ja new age -liikkeeseen, joka Suomessa oli vielä tuohon aikaan tuntematon. Yksi merkityksellisimmistä opettajista on ollut antroposofian luoja Rudolf Steiner.

– Hänen syvällisyyttään ja monipuolisuuttaan ei oikein vieläkään tajuta. Hänellä oli henkinen ja mystinen näkemys ihmiskunnan kehityksestä. Steiner loi perustan luonnonmukaiselle viljelylle ja uudenlaiselle arkkitehtuurille. Hän uudisti kasvatusnäkemystä.

Steiner-kouluissa onkin tehty pitkään sitä, mikä nykyään on osa peruskoulua: on liikuntaa, taidetta, vuorovaikutusta, itse tekemistä ja kokemuksellisuutta pänttäämisen sijaan.

KOMPASSINI

Uskon ihmisenä kehittymiseen.

Tiedän paljon ihmisen psyykestä.

Unelmoin vitaalisesta oppuelämästä.

Pelkään psykopaattisia johtajia.

Luotan arkeen.

Ihmettelen biologista uudistumiskykyä, joka koskee niin luontoa kuin ihmistäkin.

Iloitsen auringosta.

Miten ihmisen mieli toimii?

Tonysta ei pitänyt tulla psykologia tai kirjailijaa. Hänellä ei ollut lapsuuden unelma-ammatteja, mutta hän on aina ollut innokas lukija. Tony muistaa maagisen hetken teininä. Hän oli hakemassa lisää luettavaa kirjastosta, mutta sen sijaan että olisi valinnut taas dekkarin tai seikkailuromaanin, kädet hakeutuivat psykologian kirjojen hyllyille.

Tony poimi hyllystä esiin K. B. Madsenin motivaatiosta kertovan kirjan. Hän ei ollut kuullutkaan aiheesta, mutta lukeminen aiheutti huikean lämpimän virtauksen. Ajatella, joku mietti motivaatiota, sitä, mikä ajaa ihmistä tekemään asioita. Kun lukiossa vielä sattui mukava psykologian opettaja, aineen opiskeleminen tuntui luontevalta.

”Haluan luoda ihmisläheistä ja holistista psykologiaa.”

Tonylla on ollut halu selvittää, miten ihmisen mieli toimii ja kehittyy juurta jaksaen, syvimpiin kerrostumiin asti.

– Toimintaani leimaa tahto luoda ihmisläheistä, holistista ja humanistista psykologiaa, jossa kokemuksilla on merkitys ja jossa ymmärretään ihmisen monitasoisuus: fyysinen, psyykkinen, sosiaalinen ja henkinen puoli.

Tony valmistui vuonna 1988. Neljä vuotta aiemmin hän oli mennyt naimisiin. Daniel-poika syntyi 1990 ja tytär Miranda kaksi vuotta myöhemmin.

Tony Dunderfelt kiersi ahkerasti ympäri Suomea, piti kursseja, luennoi, kirjoitti ja teki opettajan töitä terveydenhoidon oppilaitoksissa ja Snellman-korkeakoulussa, josta valmistuu Steiner-koulujen opettajia.

Tarve selvittää parisuhdeasioita

Vuosituhannen vaihteen jälkeen tuli kuitenkin avioero ja sen myötä tarve selvittää rakkaus- ja parisuhdeasioita.

– Koin, että sen ajan parisuhdekirjat eivät kertoneet siitä, mitä rakkaudessa todellisuudessa nykyään tapahtuu.

Ainoa, joka tuntui ymmärtävän modernia parisuhdetta syvemmin, oli yhdysvaltalainen David Deida. Hänen mukaansa olemme siirtymässä täysin uuteen parisuhdemalliin.

Ensimmäinen, patriarkaalinen malli, kesti ainakin 10 000 vuotta, ja se perustui miehen fyysiseen ylivoimaan. Mies metsästi, rakensi, suojeli ja saneli säännöt. Nainen hoiti kodin ja lapset. Ulkoiset tekijät, status, perinteet, ravinto ja turva pitivät parin yhdessä.

Toinen malli, moderni parisuhde, sai alkunsa naisten itsenäistymisen myötä ja voimistui 1960-luvun puolivälin jälkeen. Parisuhteen liima oli kommunikaatio ja toisen ymmärtäminen.

– Silloin pyrittiin tasa-arvoiseen suhteeseen. Tehtävät jaettiin tasan ja naiset saivat mahdollisuuden päättää omista asioistaan ja kehostaan. Mies saattoi jäädä kotiin lasten kanssa.

”Intohimoa täytyy harjoitella ja kehittää, muuten se vähenee itsestään.”

Nyt olemme kolmannessa vaiheessa, jota Tony kutsuu transmoderniksi parisuhteeksi. Se perustuu tasa-arvoon, mutta pariskunnat itse määrittelevät, millaisen suhteen he haluavat, se voi olla homo-, hetero- tai polyamorinen liitto, ja se muodostetaan tietoisesti.

Tony kertoo, että liitolla voi esimerkiksi olla määräaika: päätetään, että ollaan yhdessä, kunnes lapset ovat isoja. Kaikissa malleissa on myös ongelmia. Transmodernin suhteen karikoissa keskustelu ei välttämättä enää auta.

Nykysuhteen kriisissä mietitään, mitä suhteelle tapahtui, minne intohimo hävisi, mutta sanoja tai vertailukohtia ei tahdo löytyä. Mallia ei voi ottaa lapsuuden kodista, kirjallisuudesta tai elokuvista, sillä niiden tarjoamat ratkaisut ovat auttamattoman vanhoja.

Autan pariskuntia eteenpäin

Tony haluaa auttaa pariskuntia siirtymään kolmanteen vaiheeseen. Se tapahtuu transmodernin liiton koossa pitävien voimien, vetovoiman ja seksuaalisuuden, ja niiden syvällisen ymmärtämisen avulla.

Viime vuosisadallakin oli pariskuntien välistä vetovoimaa, mutta sen loppuminen ei ollut suhteiden kariutumisen syy.

– Vetovoima tuli vasta 2000-luvulla todella ajankohtaiseksi. Luonnollinen imu kestää yleensä parista kuukaudesta muutamaan vuoteen. Sen jälkeen sitä täytyy alkaa harjoitella ja kehittää, muuten se vähenee itsestään.

Tony kirjoitti pariskunnille avuksi Iloiseksi-kirjan ja loi siihen liittyvän ­seksuaalivalmennuksen. Niissä harjoitellaan ajatusta ”rakkauden kolmesta auringosta”, jotka ovat läheisyys, vetovoima ja seksuaalisuus. Ideana on tutustua kumppaniin kolmen osa-alueen kautta, eikä projisoida omia tarpeita toisen päälle.

”Ilman sanoja jää epämääräinen pahan olon tunne tai ihmetys, miksi suhde ei toimi.”

Koska ihmiset haluavat konkreettisia ohjeita, Tony kirjoittaa käytännön opasta. Huhtikuun lopussa ilmestyy kirja Miksi mies ei puhu tunteistaan – 21 yleisintä parisuhteen ongelmaa ja niiden ratkaisut (Docendo).

– Työni ydin on luoda ja antaa sanoja, jotka auttavat ihmistä tulemaan tietoiseksi siitä, mitä itsessä tapahtuu ja mitä toisten kanssa koetaan. Ilman sanoja jää epämääräinen pahan olon tunne tai ihmetys, miksi suhde ei toimi.

– Väännän rautalangasta, mitä tehdä, jos toinen mököttää, jos kipinä on sammunut, miten toisen saa kuuntelemaan tai innostumaan taas seksistä.

Kaiken ytimenä on puolison arvostaminen yksilönä ja läsnäoleva kuunteleminen. Se, että malttaa olla arvostelematta toisen puhetta tai painottamatta koko ajan omaa näkemystä.

– Tulevaisuudessa papit voisivat kaiken kauniin vihkiäispuheen lisäksi myös painottaa: muista kuunnella rakkaimpaasi vähintään 30 sekuntia keskeyttämättä.

Toinen tärkeä vinkki on oppia ymmärtämään oma ja kumppanin ”kiihottumisen polku”, eli tajuta, miten toinen innostuu eroottisesti.

Parisuhdevaikuttajan työ on esiintymistä

Jokainen saa pitkällä, julkisella urallaan kritiikkiä. Tonyn kohdalla kritiikki on tullut väärinymmärryksen kautta. Jotkut ovat kokeneet, että hän edustaa patriarkaalista, perinteistä mies-naiskuvaa, kun hän on puhunut miehen näkökulmasta ja miehisyydestä ja naisellisuudesta.

Silloin kuulija on tehnyt nopeita johtopäätöksiä ilman analyysiä, sillä Tony puhuu kolmannen vaiheen parisuhteesta, eikä perinteisestä, ensimmäisen vaiheen suhteesta.

Tony on huomannut, ettei tutkimustuloksia oikein enää haluta kuulla, nyt kaivataan melkein yksinomaan käytännön vinkkejä.

– Ihmisillä ei ole aikaa syventyä ja pohtia, ajattelu on lamaantunut ja tietoa sovelletaan pintapuolisesti.

Tony esiintyi televisiossa jo 1990-luvulla. Suomessa ei ollut totuttu näkemään psykologeja median parrasvaloissa. Alan sisällä on nähty parempana pitäytyä hoito- ja tutkimushuoneissa.

Tony ei ole hakeutunut julkisuuteen, vaan on halunnut vaikuttaa suomalaiseen kulttuuriin ja näkemyksiin. Ihan kivuttomasti se ei ole sujunut introvertilta, joka olisi mieluummin kotona lukemassa kirjoja ja mietiskelemässä.

– Olen opettanut itseni seisomaan satojen ihmisten edessä. Ensin piti harjoitella peilin edessä, sitten matkia hyviä puhujia ja lopuksi vakuuttaa itsensä, että minulla on ainutlaatuisen hyviä näkemyksiä, joista on hyötyä muille.

Tunnettu psykologi ja ahkera julkaisija

Tunnettu psykologi on kirjoittanut yli 20 tietokirjaa.

– Ei minulla ollut kirjoittamistaitoa takataskussa. Kerran opettaja antoi kouluaineesta neljä miinus ja miinusmerkki oli niin pitkä, että se ulottui paperin reunasta reunaan. Mutta innostuin tutkimisesta ja huomasin, että psykologiassa on paljon aiheita, joista voi kirjoittaa.

Muutamat kirjoista ovat tekijälleen erityisen tärkeitä, kuten ensimmäinen, Elämänkaaripsykologia vuodelta 1990. Se saavutti valtaisan suosion, ja sitä luetaan yhä monissa oppilaitoksissa.

Toinen on Läsnäoleva kohtaaminen, jossa Tony paljastaa, miten sanaton kommunikaatio, tunne-, intuitiivinen- ja energiaviestintä, toimii ihmisten välillä.

Valoisaksi-kirjaa hän pitää ihmiskäsityspohdintansa päätyönä. Siinä hän kuvaa, miten henkisyys eli sisäinen luova valo toimii. Kirjaa varten Tony keksi uuden sanan: aureettisuus. Au tarkoittaa kultaa, r-kirjain edustaa psyyken luovaa liikettä ja dynaamisuutta. Eettinen on pyrkimys hyvään. Sisäisen valon loistoon voi pyrkiä esimerkiksi työstämällä haitallisia ajatusmalleja ja uskomuksia.

"Olen luonteeltani idealisti hippi, avoin kaikkia ilmiöitä kohtaan"

Uskon ihmisenä kehittymiseen

– Maailmaa on tutkittu perin pohjin, ja kohta teknologia hallitsee yhä enemmän meidän elämäämme. Sen rinnalle on ehdottomasti tultava kokonaisvaltainen ihmiskäsitys, joka ottaa huomion myös henkisen hyvinvoinnin.

Viime vuosina Tonylla on ollut kolme tärkeää paikkaa, joissa oma sisäinen valo loistaa: koti Helsingissä ja matkakohteina Lontoo sekä Espanjan Andalusia.

”Teknologian rinnalle on tultava ihmiskäsitys, joka ottaa huomioon henkisen hyvinvoinnin.”

Lontoossa hän käy museoissa, rock-konserteissa ja kirjakaupoissa. Andalusiassa mystiikka, taru ja totuus kulkevat rinta rinnan ja tekevät paikasta ihmemaan. Molemmissa on kulttuurin kerrostumia ja värikästä historiaa.

Tonylle aureettiseen psykologiaan kuuluu myös ihmisenä kehittymisen harjoittelu, vaikka vain 30 sekuntia kerralla.

Psykologi Tony Dunderfelt, 63, asuu Helsingissä. Hänellä on kaksi aikuista lasta. Hän luennoi, valmentaa ja työskentelee terapeuttina.

Juttu on julkaistu Voi hyvin -lehdessä 3/2019.

Julkaistu: 18.6.2019