Terve.fi

Tietokoneohjelma ihmisen veroinen tunnistamaan FASD-lapsen kasvonpiirteet


Sikiön alkoholioireyhtymän eli FASD:n tunnistaminen on vaikeaa, mutta jatkossa apua saattaa löytyä kasvojentunnistusohjelmista.

Sikiön alkoholioireyhtymän eli FASD:n tunnistaminen on kokeneellekin lääkärille vaikeaa, mutta jatkossa apua saattaa löytyä kasvojentunnistusohjelmista, tuore tutkimus osoittaa. FASD on yhteinen termi kaikille sikiöaikaisen alkoholialtistuksen vaurioittamille lapsille.

Tutkimuksessa kasvojentunnistusohjelmistoa verrattiin lääkärin tekemiin perinteisiin tutkimuksiin, ja tulokset osoittivat diagnoosit vähintään yhtä hyviksi. Ohjelmisto oli jopa jonkin verran lääkäreitä parempi tunnistamaan ARND-tapauksia, mikä on mielenkiintoista, sillä ARND on monimuotoinen keskushermoston toimintahäiriö, johon ei kuulu FASD-lapsille tyypillisiä kasvonpiirteitä. Tutkijat pitävät tuloksiaan lupaavina, sillä ARND-tapausten diagnosointi on erityisen vaikeaa.

Sikiön alkoholioireyhtymä on yleisin ehkäistävissä oleva sikiövaurio. Siihen kuuluu yleensä kasvuhäiriö, tietyt oireyhtymälle tyypilliset kasvonpiirteet sekä keskushermoston toimintahäiriöitä ja mikrokefaliaa eli pienipäisyyttä.

Arviolta joka kolmastoista raskauden aikana alkoholia juova nainen synnyttää FASD-lapsen.

Lähde: Pediatrics 2017;DOI:10.1542/peds.2016-202

Lue lisää:

Alkoholi maistuu yllättävän monelle odottajalle

Jos olet raskaana, älä juo!Näin alkoholi vahingoittaa kehittyvää sikiötä

Äidin tupakoinnista aiheutuvat haitat vauvalle raskauden ja imetyksen aikana

Julkaistu: 21.12.2017