Sokeri koukuttaa hyvin yksinkertaisesta syystä: se tuo mielihyvää. Jos on saanut paljon sokeria ennen kouluikää, on oppinut tykkäämään makeasta ja haluaa kokea ihanan tunteen yhä uudestaan.
– Pitkäkestoiset makumieltymykset syntyvät lapsena. Siksi on tärkeää miettiä, mitä lapselle antaa. Makumieltymyksiin on helpompi vaikuttaa silloin kuin nelikymppisenä, akatemiatutkija, dosentti ja Turun yliopiston Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksen varajohtaja Mari Sandell kertoo.
Lue myös: Opetatko lapsesikin sokerikoukkuun?
SOKERISTA PITÄÄ VIEROITTAUTUA
Vanhempia ei kannata syyttää sokerikoukusta, sillä geeniperimä ohjaa herkkyyttä maistaa karvas maku. Osa on muita herkempiä. Tällöin voi käyttää muita enemmän makeita tuotteita arjessaan.
– Heille esimerkiksi greippi on todella karvas. He hakevat makeasta tasapainoa ja saattavat laittaa greipin päälle hunajaa.
On myös heitä, joille makea ei maistu lainkaan.
– Koska makumieltymykset ovat vahvoja, moni tarvitsee apua makeasta vieroittautumiseen, Sandell sanoo.