Terve.fi

Terveysammattilainen ei ota influenssarokotetta - vastuutonta vai ymmärrettävää?

Terveysammattilainen ei ota influenssarokotetta - vastuutonta vai ymmärrettävää?
Julkaistu 14.1.2013

Julkusen mukaan terveydenhuollon työntekijöiden rokotuskattavuuden täytyisi olla huomattavasti korkeampi.

Onko henkilökunta niin kiireistä, että koetaan, ettei rokotetta ehditä ottaa? Tai säikäyttivätkö Pandemrix-rokotteen jälkeiset narkolepsiatapaukset niin, että terveydenhuollon ammattilaisetkin karttavat rokotteita yhä, vaikka influenswsarokote on nyt tyystin toinen?

Tehy-lehden viimevuotisessa jutussa viitataan juuri näihin syihin silloin, kun terveydenhuollon työntekijä jättää rokotteen ottamatta. Jutussa kerrotaan, että vain 20 prosenttia terveydenhuollon henkilöstöstä ottaa influenssarokotteen.

Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen (THL) sivuilla kerrotaan, että lähes 30 prosenttia terveydenhuollon työntekijöistä sairastaa influenssan tietämättään. Oireet voivat olla niin lieviä, että niitä saattaa luulla tavalliseksi nuhakuumeeksi. Virusta voi tulla tartuttaneeksi eteenpäin myös ennen kuin omat influenssaoireet ovat edes alkaneet.

Pitäisikö velvoittaa?

Tehy-lehden haastattelema ylilääkäri Esa Rintala Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin sairaalahygienia- ja infektiontorjuntayksiköstä toteaa, että henkilökunta pitäisi nykyistä vahvemmin velvoittaa ottamaan influenssarokote: kyse on niin merkittävästä asiasta potilasturvallisuuden kannalta.

Jutussa mainitaan, että on olemassa tutkimustuloksia, joiden mukaan influenssaan sairastuminen ja siitä johtuva kuolleisuus on saatu laskemaan pitkäaikaispotilaiden osastoilla, kun hoitajat on rokotettu.

Tehy-lehden mukaan Suomessa kuolee influenssan seurauksena 500-2000 ihmistä vuodessa.

Ylen jutussa tutkimusprofessori muistuttaa, että terveydenhuoltohenkilökunnan lisäksi myös riskiryhmään kuuluvien kannattaa ottaa rokote. Influenssapiikillä kannattaa käydä esimerkiksi vanhusten, pienten lasten, perussairauksia sairastavien, raskaana olevien ja reilusti ylipainoisten.

Miksi? THL listaa 6 syytä

THL muistuttaa, että terveydenhuollon henkilöstön kannattaa ottaa rokote näistä syistä:

- Suojaat itseäsi kausi-influenssalta.

- Suojaat ikääntyneitä ja sairaita, joilla influenssarokotusten teho jää selvästi vaillinaiseksi.

- Suojaat niitä, joiden vastustuskyky on heikentynyt sairauden tai sen hoidon takia.

- Henkilökunnan rokotukset vähentävät kuolleisuutta etenkin pitkäaikaislaitoksissa ja ikääntyneiden vuode- sekä vanhainkotiosastoilla.

- Et tartuta influenssaa läheisiisi tai työtovereihisi.

- Autat pitämään yllä riittävää henkilöstön määrää myös epidemian aikana.

Kahdeksan rokotusta säästää yhden hengen

Ilmaisen influenssarokotteen saavat kaikki potilaiden ja asiakkaiden välittömään hoitoon ja huoltoon osallistuvat, myös opiskelijat, sekä yksityisellä että julkisella puolella.

THL:n mukaan tutkimukset osoittavat, että rokottamalla kahdeksan henkilökuntaan kuuluvaa estetään yksi kuolema pitkäaikaislaitoksessa. Rokottamalla viisi työntekijää estetään yksi influenssatapaus. Suomalainen tutkimus tuo ilmi, että työstä poissaolopäiviä säästetään neljä, kun rokotetaan kymmenen työntekijää, kerrotaan THL:n sivuilla.

Lähteet: Yle, Tehy-lehti 14/2012, THL

Lue myös:

5 kommenttia