Teini listasi 12 asiaa, joita yli 30-vuotiaat eivät voi ymmärtää

Teini listasi 12 asiaa, joita yli 30-vuotiaat eivät voi ymmärtää
Pukeutuminen, tekniikka, sosiaaliset tilanteet, julkkikset - 15-vuotias Iida ja 39-vuotias Edith keskustelevat sukupolvien eroista.
Teksti
|
Kuvat
Julkaistu 11.4.2018

Iida valitsi 12 asiaa, mistä yli 30-vuotiaat eivät ihan oikeasti ole kärryillä, vaikka toisin luulevat.

1. SNAPCHAT

Iida, 15: Snapchat on sosiaalisen median sovellus, jossa voit jutella kavereille kuvilla, videoilla tai chatilla. Voit myös laittaa kuvia tai videoita ”omaan tarinaasi”, jonka kaikki kaverisi voivat nähdä. Snäpit, eli kuvat, säilyvät enintään 24 tuntia, ennen kuin ne häviävät kokonaan pois, ellet ole tallentanut niitä ”muistot”-osioon.

Edith, 39: Olen tietysti kuullut tästä, mutta Snapchat vaikuttaa sekamelskalta. Instagram Stories on helpompi ja siellä on muitakin aikuisia. En ymmärrä, miksi joku haluaa käyttää sekavaa ja melskeistä Snäppiä, kun on olemassa esimerkiksi Facebook. Tai kirjekyyhkyt.

2. SNAPCHAT-STRIIKKI

Iida, 15: Striikin saa kaverin kanssa Snapchatissä, kun kumpikin lähettää vähintään yhden snäpin, eli kuvan, päivässä. Striikkejä voi olla monen kaverin kanssa yhtä aikaa.

Edith, 39: En tiennyt, että sitä kutsutaan täksi, mutta oman perheen teinit vaikka kuolisivat janoon ennemmin kuin lopettaisivat Snapchatin viestiketjut sadan parhaan ystävänsä kanssa.

3. POP SOCKET

Iida, 15: Pop Socket on asia joka laitetaan puhelimen takaosaan, jotta puhelinta olisi helpompi pitää kädessä ja saat myös paremman otteen. Pop Socket helpottaa esimerkiksi selfien ottamisessa tai tekstaamisessa.

Edith, 39: Eh. Pop Socket?

4. FIDGET SPINNER 

Iida, 15: Fidget Spinner on asia mitä pyöritetään kädessä ja sen sanotaan helpottavan stressiä ja auttavan keskittymistä.

Edith, 39: HAHAHA, totta kai tiedämme mikä on Fidget Spinner, koska ostimme koko perheen lapsille Fidget Spinnerit toissakesänä ja tiedämme myös, että ne pölyttyvät jo käyttämättöminä samassa laatikossa omien muisto-jojojemme kanssa.

5. SELFIE

Iida, 15: Selfie on kuva, jonka otat itse itsestäsi.

Edith, 39: Kiitos, 15-vuotias.

6. BTW, BRB

Iida, 15: Lyhenteitä käytetään kun asia halutaan sanoa nopeasti tai koska se vaan on helpompaa ja nopeampaa kuin kirjoittaa koko versio. Lyhenteet tulevat yleensä englannin kielestä. Btw tarkoittaa by the way, asap tarkoittaa as soon as possible ja brb tarkoittaa be right back.

Edith, 39: LOL GTG. Lyhenteissä aikuinen ei mokaa, jos vaan jättää ne käyttämättä. Keskustelin omien teinieni kanssa joustavasta kasvissyömisestä viittaamalla siihen termillä ”fleksaaminen”, jota oli käytetty lukemissani lehtiartikkeleissa. Opin, että fleksaamisen toinen merkitys on niin vahva, että on parempi vain syödä, ei puhua.

7. MIKSI PUHUMME ERIKSEEN VINE- JA SNÄPPIJULKKIKSISTA

Iida, 15: Näistä puhutaan tietysti erikseen, koska Vine-julkkis on kuuluisa vain Vinessä ja Snapchat-julkkis on kuuluisa vain snäpissä tai he ovat kuuluisia näiden sosiaalisten medioiden takia.

Edith, 39: Luulin, että teinini luokalle oli tullut uusia kavereita, joiden tekemisiä ruodittiin kotonamme paljon ja hartaasti. Lopulta paljastui, että nämä uudet ihmiset ovat tubettajia ja muita meemisankareita, joiden nimiä en enää muista.

8.  VOIT SNÄPÄTÄ JONKUN KANSSA PALJON, VAIKKA ETTE PUHUISI LIVENÄ IKINÄ 

Iida, 15: Näin vain käy joskus, että juttelee jollekin paljon sosiaalisessa mediassa, mutta ei näe koulussa tai ei vain satu näkemään tätä ihmistä vapaa-ajalla.

Edith, 39: Niin onko tämä sitten vähän niin kuin salakaverisuhde? Ei mene jakeluun.

9. NILKAT PALJAANA SÄÄSSÄ KUIN SÄÄSSÄ 

Iida, 15: Itse näen asian siten että jos minulla on farkut, joiden lahkeet ovat liian pitkät niin sitten käärin lahkeet niin että nilkat näkyy. Joskus taas teen sen ulkonäön vuoksi.

Edith, 39: Akillesjännetulehdus vaanii. Siitä toipumiseen menee kaksi vuotta. Kaksi vuotta!  

 10. EI PIPOA TALVELLA

Iida, 15: Talvella olisi kyllä hyvä pitää pipoa, mutta välillä ei halua että hiukset menevät pipon takia sähköisiksi tai sotkuisiksi. Hiukset saattavat myös rasvoittua pipon alla. Joskus taas ei pysty pitämään pipoa jos on korkea ponihäntä tai nuttura.

Edith, 39: Luulin olevani muodin aallonharjalla ja nuorekas, kun vedän pipon syvälle päähän.

11. PUHELIMET KÄDESSÄ KAVERIEN KANSSA 

Iida, 15: Vaikka on puhelin kädessä, kun on kavereiden kanssa, se ei tarkoita että on epäsosiaalinen. Puhelimelta voi vaikka näyttää hauskan videon tai kuvan tai sitten voi yhdessä selata esimerkiksi Instagramia tai ottaa Snapchat-kuvia.

Edith, 39: Näin mekin tehdään. Yleensä me aikuiset arvostelemme poissaolevan kaverin liian antavia somekuvia tai stalkkaamme jonkun vanhan tutun elämää somen kautta. En minä, mutta muut. Tietysti. 

12. PALJON PUHELIMELLA EI TARKOITA, ETTÄ OLISI EPÄSOSIAALINEN

Iida, 15: Se, että olisi omassa huoneessa puhelimella ei tarkoita että on epäsosiaalinen tai että ei olisi paljon kavereita. Juuri päinvastoin. Somessa voi jutella monen kaverin kanssa esimerkiksi samassa Snapchat-ryhmässä. Voi myös olla paljon suomalaisia kuin ulkomaalaisiakin nettikavereita joiden kanssa jutella. 

Edith, 39: Meillä oli tapana mennä kioskille. Jauhelihapihvi kaikilla mausteilla maksoi neljä markkaa. Lion-suklaapatukan nimi oli Big Cat ja kukaan ei käyttänyt pyöräilykypärää ja opettajaa kutsuttiin opettajaksi ja ja ja…

Jutun kirjoittaja Iida Hult on Kuopion Hatsalan klassillisen koulun oppilas, joka oli tammikuussa 2018 tet-harjoittelussa Voi Hyvin ja Kauneus & Terveys –lehtien toimituksessa.  Jutun kommentoija Edith Andersson on Kauneuden & Terveyden digisisältöpäällikkö. (Hän teki oman tet-harjoittelunsa vuonna 1994 Hervannan terveysasemalla.)

1 kommentti