Tee itse joulunamit!
Jouluna on lupa herkutella suklaalla, toffeella ja muulla makealla. Oletko koskaan kokeillut tehdä “vanhanajan karamelleja” ihan itse? Tsekkaa ja testaa eri lähteistä kerätyt parhaat ohjeet tästä. Miltä mahtaa maistua esimerkiksi hedelmäinen joulusuklaa, kermatoffee tai ranskalaiset marenkisuukot? Pistetään suut makeaksi joulun kunniaksi!
Suklaaluumut tai -aprikoosit
1 pussi kuivattuja, kivettömiä luumuja tai aprikooseja
levyllinen taloussuklaata
(koristeluun esim. manteli- tai pähkinärouhetta)
Sulata suklaa vesihauteessa. Tämä tarkoittaa sitä, että pilkot suklaan ensin pienehköön, kuumuutta kestävään astiaan. Sitten keität vettä isossa kattilassa ja laitat suklaa-astian kellumaan kattilaan kuumaan veteen, jolloin suklaa sulaa.
Ota kuivatut luumut tai aprikoosit yksitellen pikkuhaarukkaan ja dippaa ne suklaaseen. Laita dipatut suklaahedelmät jähmettymään esimerkiksi leivinpaperin päälle laakeaan astiaan. Jos koristelet suklaat manteli- tai pähkinärouheella, ripottele rouhe niille ennen kuin suklaa on jähmettynyt. Siirrä astia muutamaksi tunniksi jääkaappiin, tai muuhun viileään paikkaan, jotta suklaa kovettuu kunnolla. Tarjoa sellaisenaan.
Jääsuklaa
(n. 50 kpl)200 g tummaa suklaata100 g kookosrasvaa2-4 tippaa piparminttuöljyä
pieniä makeisvuokia
Sulata suklaa ja kookosrasva kumpikin erikseen ja anna niiden jäähtyä hetki ennen kuin sekoitat ne yhteen. Mausta seos piparminttuöljyllä, kaada se pieniin makeisvuokiin ja laita jääkaappiin tai muuhun kylmään paikkaa kovettumaan.
Riisisuklaapallerot
100 g kookosrasvaa
½ dl tummaa kaakaojauhetta
2 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
7 ½ dl risimuroja
Sulata kookosrasva kattilassa ja jäähdytä sitä hiukan. Lisää sihdin läpi, koko ajan sekoittaen kaakao, tomusokeri ja vaniljasokeri. Vatkaa seos tasaiseksi ja lisää siihen riisimurot. Nostele nokareita leivinpaperille ja anna niiden kovettua kylmässä ennen tarjoilua.
Hedelmäinen joulusuklaa
100 g taloussuklaata25 g kookosrasvaa3/4 dl kuivattuja aprikooseja3/4 dl rusinoita1/2 dl mantelirouhetta
Sulata suklaa ja kookosrasva vesihauteessa kuten edellisessä reseptissä on neuvottu. Lisää rusinat, mantelirouhe ja pieniksi paloiksi leikatut aprikoosit seokseen. Vuoraa neliön muotoinen astia leivinpaperilla ja kaada suklaaseos siihen. Laita suklaa jähmettymään kylmään paikkaan. Leikkaa jähmettynyt suklaa neliöiksi.
Kermatoffee
4 dl sokeria2 dl vaaleaa siirappia200 g voita2 dl kermaa
Varaa esille voideltu astia tai voideltu leivinpaperi uunipellin päällä.
Sekoita ainekset kattilaan. Voin kannattaa olla huoneenlämpöistä. Kun ainekset on sekoitettu, aloita kuumentaminen kunnes seos alkaa kiehua. Kun seos kuplii ja kohoaa, laske lämpöä ja keittele seosta miedolla lämmöllä noin 45-60 minuuttia koko ajan hiljalleen sekoittaen. Noin 45 minuutin jälkeen voit kokeilla seoksen valmiutta pudottamalla pieniä pisaroita kylmää vettä sisältävään lasiin. Jos pisarat kovettuvat vedessä palloiksi, on seos valmista
Ota seos pois liedeltä ja vatkaa sitä muutaman minuutin ajan eli kunnes se jäykistyy hieman enemmän. hieman lisää.
Kaada seos voideltuun vuokaan vuokaan tai pellille. Odota, että se jäähtyy ja jähmettyy hieman, jolloin voit muovailla siitä haluamasi muotoisia karkkeja. Voit esimerkiksi kääriä jäähtyneen toffeelevyn rullalle ja leikata rullasta pieniä annospaloja kuin kääretortusta.
Ranskalaiset marenkisuukot
2 munan valkuisita
1 ¾ dl sokeria
1 pussillinen (90g) ranskalaisia pastilleja
Vaahdota valkuaiset ja lisää vähitellen sekaan sokeri koko ajan vatkaten. Vaahto täytyy vatkata niin kiinteäksi, voit kääntää kulhon ylösalaisin niin, että vaahto pysyy siellä. Pursota seoksesta leivinpaperille halkaisijaltaan 2-3 cm:n kokoisia nokareita. Paina jokaisen nokareen keskelle ranskanpastilli. Paista marenkeja 100-asteisen uunin keskitasolla noin tunnin ajan. Säilytä huoneenlämmössä.
Lähteet: