Treeni ja ravinto

Tee itse joulunamit!

Jouluna on lupa herkutella suklaalla, toffeella ja muulla makealla. Oletko koskaan kokeillut tehdä “vanhanajan karamelleja” ihan itse? Tsekkaa ja testaa eri lähteistä kerätyt parhaat ohjeet tästä. Miltä mahtaa maistua esimerkiksi hedelmäinen joulusuklaa, kermatoffee tai ranskalaiset marenkisuukot? Pistetään suut makeaksi joulun kunniaksi!

21.12.2006 Terve.fi

Suklaaluumut tai -aprikoosit

1 pussi kuivattuja, kivettömiä luumuja tai aprikooseja

levyllinen taloussuklaata

(koristeluun esim. manteli- tai pähkinärouhetta)

Sulata suklaa vesihauteessa. Tämä tarkoittaa sitä, että pilkot suklaan ensin pienehköön, kuumuutta kestävään astiaan. Sitten keität vettä isossa kattilassa ja laitat suklaa-astian kellumaan kattilaan kuumaan veteen, jolloin suklaa sulaa.

Ota kuivatut luumut tai aprikoosit yksitellen pikkuhaarukkaan ja dippaa ne suklaaseen. Laita dipatut suklaahedelmät jähmettymään esimerkiksi leivinpaperin päälle laakeaan astiaan. Jos koristelet suklaat manteli- tai pähkinärouheella, ripottele rouhe niille ennen kuin suklaa on jähmettynyt. Siirrä astia muutamaksi tunniksi jääkaappiin, tai muuhun viileään paikkaan, jotta suklaa kovettuu kunnolla. Tarjoa sellaisenaan.

Jääsuklaa

(n. 50 kpl)200 g tummaa suklaata100 g kookosrasvaa2-4 tippaa piparminttuöljyä

pieniä makeisvuokia

Sulata suklaa ja kookosrasva kumpikin erikseen ja anna niiden jäähtyä hetki ennen kuin sekoitat ne yhteen. Mausta seos piparminttuöljyllä, kaada se pieniin makeisvuokiin ja laita jääkaappiin tai muuhun kylmään paikkaa kovettumaan.

Riisisuklaapallerot

100 g kookosrasvaa

½ dl tummaa kaakaojauhetta

2 dl tomusokeria

2 tl vaniljasokeria

7 ½ dl risimuroja

Sulata kookosrasva kattilassa ja jäähdytä sitä hiukan. Lisää sihdin läpi, koko ajan sekoittaen kaakao, tomusokeri ja vaniljasokeri. Vatkaa seos tasaiseksi ja lisää siihen riisimurot. Nostele nokareita leivinpaperille ja anna niiden kovettua kylmässä ennen tarjoilua.

Hedelmäinen joulusuklaa

100 g taloussuklaata25 g kookosrasvaa3/4 dl kuivattuja aprikooseja3/4 dl rusinoita1/2 dl mantelirouhetta

Sulata suklaa ja kookosrasva vesihauteessa kuten edellisessä reseptissä on neuvottu. Lisää rusinat, mantelirouhe ja pieniksi paloiksi leikatut aprikoosit seokseen. Vuoraa neliön muotoinen astia leivinpaperilla ja kaada suklaaseos siihen. Laita suklaa jähmettymään kylmään paikkaan. Leikkaa jähmettynyt suklaa neliöiksi.

Kermatoffee

4 dl sokeria2 dl vaaleaa siirappia200 g voita2 dl kermaa

Varaa esille voideltu astia tai voideltu leivinpaperi uunipellin päällä.

Sekoita ainekset kattilaan. Voin kannattaa olla huoneenlämpöistä. Kun ainekset on sekoitettu, aloita kuumentaminen kunnes seos alkaa kiehua. Kun seos kuplii ja kohoaa, laske lämpöä ja keittele seosta miedolla lämmöllä noin 45-60 minuuttia koko ajan hiljalleen sekoittaen. Noin 45 minuutin jälkeen voit kokeilla seoksen valmiutta pudottamalla pieniä pisaroita kylmää vettä sisältävään lasiin. Jos pisarat kovettuvat vedessä palloiksi, on seos valmista

Ota seos pois liedeltä ja vatkaa sitä muutaman minuutin ajan eli kunnes se jäykistyy hieman enemmän. hieman lisää.

Kaada seos voideltuun vuokaan vuokaan tai pellille. Odota, että se jäähtyy ja jähmettyy hieman, jolloin voit muovailla siitä haluamasi muotoisia karkkeja. Voit esimerkiksi kääriä jäähtyneen toffeelevyn rullalle ja leikata rullasta pieniä annospaloja kuin kääretortusta.

Ranskalaiset marenkisuukot

2 munan valkuisita

1 ¾ dl sokeria

1 pussillinen (90g) ranskalaisia pastilleja

Vaahdota valkuaiset ja lisää vähitellen sekaan sokeri koko ajan vatkaten. Vaahto täytyy vatkata niin kiinteäksi, voit kääntää kulhon ylösalaisin niin, että vaahto pysyy siellä. Pursota seoksesta leivinpaperille halkaisijaltaan 2-3 cm:n kokoisia nokareita. Paina jokaisen nokareen keskelle ranskanpastilli. Paista marenkeja 100-asteisen uunin keskitasolla noin tunnin ajan. Säilytä huoneenlämmössä.

Lähteet:

Pirkka

Oulun Suklaanystävien yhdistys

Paakari.net

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt