Terve.fi

Tästä syystä raapiminen vain pahentaa kutinaa

Tästä syystä raapiminen vain pahentaa kutinaa
Kutinan raapiminen saattaa joskus paradoksaalisesti vain pahentaa kutinaa. Tutkijoiden mukaan kutina johtuu kehoon vapautuvasta serotoniinista.
Julkaistu: 4.11.2014

Amerikkalaisessa hiiritutkimuksessa on havaittu, että raapiminen voi vain pahentaa kutinaa kehoon vapautuvan serotoniinin takia, uutisoi BBC News.

Tutkimuksen mukaan tiettyjen serotoniinireseptoreiden estäminen selkärangassa voisi ehkäistä kroonista kutinaa. Tutkimustuloksia ei ole testattu ihmisillä.

Ihotautilääkärit uskovat tulosten auttavan kehittämään tehokkaita tapoja kontrolloida kutinaa.

Kutinaa ja raapimista

Kutina voi johtua monista eri tekijöistä, kuten pölystä tai irtohiuksista, mutta kyseessä voi olla myös hyvin vakava ihotauti.

Yksi raapimisen tarkoituksista on aiheuttaa kipua, joka keskeyttää kutinan saamalla hermot kuljettamaan kipusignaaleja kutinasignaalien sijasta. Kipu saa aivot vapauttamaan serotoniinia, jonka tarkoituksena on hallita kipua. Valitettavasti serotoniini aktivoi myös selkäytimen hermosoluja, jotka kontrolloivat kutinan voimakkuutta. Tuloksena voi olla ikävä kutinan kehä, kertoo professori Zhou-Feng Chen Washingtonin yliopiston kutinatutkimuskeskuksesta.

- Jos serotoniinin määrää vähennetään, kutinan voimakkuus heikkenee, hän sanoo.

Kipukynnys

Professori Chenin mukaan serotoniinin vapautumista kehoon ei voi kuitenkaan estää, koska sillä voisi olla vakavia seurauksia terveydelle. Serotoniini kun vaikuttaa muun muassa kasvuun, ikääntymiseen, luuston aineenvaihduntaan ja mielialan säätelyyn.

Tutkimuksen mukaan lupaavin keino kroonisen kutinan hallintaan on keskeyttää serotoniinin ja kutinasignaaleja aivoihin kuljettavien hermosolujen välinen vuorovaikutus.

- Tutkimus auttaa ymmärtämään paremmin kutinamekanismia, ja lopulta siitä voi olla apua kroonisen kutinan hoitamiseen, kommentoi Iso-Britannian ihotautilääkäreiden liiton tiedottaja.

Hänen mukaansa tehokkaammat keinot kutinan hallitsemiseen tarjoaisivat valtavan helpotuksen monista eri ihotaudeista kärsiville ihmisille.

Lähde: BBC News

Lue lisää:

Kommentoi »