Voi Hyvin

Tartu tilaisuuteen

Tartu tilaisuuteen

Seuraa rohkeasti sitä, mikä itseäsi kiinnostaa. Taiteen ja meditoinnin avulla voit hahmottaa, kuka olet, neuvoo Eija Pokkinen.
Teksti Kirsi Hemánus
Kuvat Raisa Kyllikki Ranta
Mainos

1. Tartu sattuman tuomiin tilaisuuksiin.

On tärkeää hyväksyä itsensä sellaisena kuin on, erilaisena kuin muut. Kun seuraat sitä, mikä kiinnostaa, rakentuu polku, josta voi kehittyä elämäntyö.

Minulla on aina ollut vaistonvarainen tarve pysytellä vapaana. Olen käyttänyt hyväksi sattuman tuomia mahdollisuuksia. Olin nuorena töissä messuilla ja sain tilaisuuden kokeilla mallintöitä. Pian ensimmäisen kuvani julkaistiin ranskalaisessa lehdessä.

Tein mallintöitä Ranskassa ja Italiassa, kunnes minua pyydettiin näyttelemään Risto Jarvan elokuviin. Sen jälkeen sain tarjouksen pääroolista amerikkalaisessa elokuvassa.

Jäin Amerikkaan kolmeksi vuodeksi. Palatessani Suomeen sain roolin Jarvan elokuvassa Loma. Myöhemmin pystyin yhdistämään kielitaitoni ja rakkauteni elokuviin suomentamalla niitä.

2.Älä pelkää, sillä kaikki on yhtä.

Maailmankaikkeuden ykseys on hieno ajatus ja vakaa perusta elämälleni. Me kaikki olemme yhtä universumin kanssa, kasvit, luomakunta, eläimet, ihmiset ja happi, ja vuorovaikutuksessa toisiimme.

Tämä maailmankatsomus antaa perusturvan. Ei ole mitään pelkäämistä, sillä kaikki kuuluu elämän kiertokulkuun eikä mikään katoa. Alkuräjähdyksestä asti meissä on ollut kaikki aineet.

Teen aamuisin qigong-harjoituksia parvekkeella. Se lisää henkistä ja fyysistä hyvää oloa. Aine ja henki ovat yhtä.

Löysin intialaisen filosofian, joogan ja meditaation 1970-luvun alussa. Kiinnostus syveni suomentaessani Deepak Chopran teoksia. Hän kirjoittaa paljon siitä, miten mieli heijastuu terveyteen. Stressi ja negatiivinen elämänasenne vaikuttavat tuhoavasti.

Olen valtavan iloinen, että nämä ajatukset ovat nykyään valtavirtaa. Se antaa toivoa maailmalle.

3.Liiku sitä enemmän, mitä vanhempi olet.

Potkaisen itseni päivittäin liikkeelle tanssimalla. Pidän sillä selän kunnossa ja polvet vetreinä. Käyn uimassa, vesijuoksemassa ja kävelemässä. Poljen kuntopyörää pari kertaa päivässä.

Jos en ole liikkunut tarpeeksi, herään aamuviideltä polvien kolotukseen. Jos olen ollut aktiivinen, nukun koko yön.

Liikunnasta saa mielihyvää, ja siihen tulee tarve. Tärkeintä on kuunnella kehoa. Joka aamu kun herään, tunnen kiitollisuutta siitä, että olen näin hyvässä kunnossa.

4. Ikä ei rajoita.

Muista, että ihminen voi olla elinvoimainen ja luovassa vireessä vanhaksi asti.

Jäin eläkkeelle suomentajan työstä 71-vuotiaana. Halusin toteuttaa itseäni piirtämällä ja maalaamalla. Taiteen avulla kyselin, kuka olen. Piirsin ensin vanhempieni ja esivanhempieni kuvia valokuvista. Siskontyttöni tytär ehdotti, että menisin elävän mallin piirustuskurssille Vapaaseen taidekouluun.

Opiskelin eri tekniikoita, ja töitä kertyi. Sen virheen tein, että luulin olevani liian vanha nelivuotiseen taidekouluun. Olen yhä voimakkaassa luomisvireessä.  Tuntuu valtavan ihanalta, jos joku löytää maalauksestani jotakin hienoa.

Olen aina kirjoittanut paljon ja purkanut siten vaikeita asioita. Meditaatiokin on auttanut. Kun saan idean maa­lauksesta, kirjaan sen ylös ja toteutan sen. Tekeminen poikii aina lisää. ♥

Eija Pokkinen, 77, on toiminut valokuvamallina, näyttelijänä ja kääntäjänä. Hän asuu Espoossa.

Juttu on julkaistu Voi Hyvin -lehdessä 8/2017

Julkaistu: 3.11.2017