1. Harjaat hampaat vain kerran päivässä tai et ollenkaan.Tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaisista miehistä yhä reilu 50 prosenttia ja naisista 20 prosenttia eivät harjaa hampaitaan riittävän usein. Hampaat tulisi harjata kahdesti päivässä, kahden minuutin ajan.
2. Käytät samaa hammasharjaa kuukausikaupalla.Harjakset kuluvat ja harjaan pinttyy bakteereita. Harja tulisi vaihtaa 3 kuukauden välein.
3. Et puhdista hampaiden välejä kunnollaSuurin osa rei´istä tulee hampaiden väleihin! Pelkkä hampaiden harjaaminen ei riitä, vaan hammasvälit tulisi puhdistaa hammaslangalla päivittäin. Hammaskivikin pysyy paremmin poissa, kun hampaanvälit puhdistetaan säännöllisesti.
4. Välttelet hammaslääkärikäyntiä, koska sinulla ei ole oireita.Hammaslääkäriä ei kannata pelätä. Heidän tehtävä on tehdä kotihoidosta helppoa. Kun suu on kunnossa, on helppo syödä ja hymyillä. On tärkeää käydä säännöllisesti tarkastuksessa, hammaslääkäri neuvoo sopivan yksilöllisen tarkistusvälin. Useasti reiätkin voivat olla oireettomia. Tyypillisiä röntgenkuvasta löytyviä yllätyksiä ovat myös tulehtunut hammasjuuri tai saumastaan vuotava paikka.
5. Et reagoi punoittaviin tai verta vuotaviin ikeniin.Kyseessä saattaa olla pikkuhiljaa etenevä hampaan kiinnityskudosten tulehdus eli parodontiitti. Se on huonosti tunnettu, mutta yleinen suun sairaus. 64 prosenttia suomalaisista kärsii parodontiitista. Hampaan juuren pintaan kertyy plakkikerros, johon taudinaiheuttajabakteerit pesiytyvät. Tulehdus löystyttää hampaan kiinnitystä ja ien ja luutuki hampaan juuren ympäriltä häviävät hiljalleen. Hammas alkaa heilua ja se saatetaan myöhemmin menettää, jos tautia ei havaita ja hoideta.
Kroonista parodontiittia sairastavalla on suussa jatkuva tulehdus, joka käy elimistölle raskaaksi. Bakteerit pääsevät verenkiertoon ja kulkeutuvat kaikkialle kehoon, myös sydämeen. Sairaus voi olla täysin oireeton, siksi hammastarkastuksessa on syytä käydä säännöllisesti.
6. Harjaat hampaat välittömästi ruokailun jälkeen.Hampaiden harjaus heti ruokailun jälkeen pahentaa kiilteen kulumista. Vähintään 30 minuutin tauko on suotava. Aamulla hampaat kannattaa harjata ennen aamupalaa.
7. Juot tuoremehuja, virvoitus -ja energiajuomia tai sokerittomia juomia pitkin päivää.Suun bakteerit muodostavat juomien ja ravinnon hiilihydraateista hampaita liuottavia happoja. Hampaat altistuvat reikiintymiselle, jos suuhun tulee sokeria usein, vaikka pieniäkin määriä. Suun olisi hyvä olla välillä tyhjä 2–3 tuntia ruokailujen välillä, jotta hampaan pinta kovettuisi uudelleen.
Myös light-virvoitusjuomat ja makujuomat sisältävät muun muassa hampaille haitallisia sitruuna, omena-.ja hedelmähappoja. Ne laskevat hampaan pinnan happamuutta ja liuottavat kiillettä ilman sokereita. Vesi ja maustamaton kivennäisvesi ovat hammasystävälliset janojuomat ruokailujen välissä.
8. Et harjaa niitä ikinien kohtia, jotka vuotavat verta. Arkuus ja verenvuoto kertovat ientulehduksesta. Ienrajaan on jäänyt bakteerimassaa eli plakkia. Se on tärkeä puhdistaa päivittäin, muuten plakista muodostuu hammaskiveä. Hammaskivi lisää riskiä sairastua paradondiittiin. Suuhygienistin vastaanotolla löydät sinulle oikeat puhdistustekniikat ja välineet. Kotona voit tarkistaa puhdistustulostasi apteekista saatavilla plakkiväritableteilla.
9. Harjaat hampaasi hammasharja voimakkaassa nyrkkiotteessa.Hammasharjasta tulisi ottaa kevyt ”kynäote”. Käytä pehmeäpäistä harjaa. Älä harjaa liian kovalla voimalla, ettei ien vetäydy. Ikenien vetäytyminen altistaa hampaat reikiintymiselle ja vihlonnalle.
Asiantuntijat: Oral Hammaslääkärit, Lauttasaaren vastuuhammaslääkäri Leila Pakkasjarvi ja vastuusuuhygienisti Reetta Kulmala