Terveys

Tappajapunkilla revitellään - pitääkö pelätä?

12.7.2012 Terve.fi

Viimeisimpiä otsikointeja on Iltalehden Tappajapunkki tulee Venäjältä. Lehden mukaan ainakin yhden ihmisen hengen Suomessa vienyt siperianpunkki eli taigapunkki leviää myös muualle maahan.

Työterveyshuollon ja yleislääketieteen erikoislääkäri Asla Kerola, pitäisikö tappajapunkkia pelätä?

- Mielestäni ei tarvitse olla peloissaan. Mutta jos tietää, että liikkuu sellaisilla alueilla, missä on paljon punkkeja, on järkevää miettiä rokotuksen ottamista.

Onko rokotus hömpötystä?

Osa ihmisistä tuntuu kuitenkin jo tympääntyneen puutiaisaivokuumeelta suojaavien rokotusten tapetilla pitämiseen. Voiko rokote olla pelkkää markkinahömpötystä?

Kerola toteaa, että rokotetta on toki markkinoitu paljon, mutta toisaalta on totta, että Suomessa on paljon punkkeja ja ne leviävät entistä laajemmalle maahan.

- Asiaa pitää ajatella samalla lailla, kuin jos lähtee vaikkapa Thaimaaseen ja pohtii, mitä rokotteita sinne ottaa.

- Lisäksi tällä hetkellähän mietitään, tullaanko rokote paikkakunnasta riippuen liittämään kansalliseen rokotusohjelmaan, muistuttaa Kerola.

Lääkärin näkökulmasta punkkihysteria on laineillut välillä jo liiallisena.

- Joskus juttuja katsoessa tuntuu vähän tarkoitushakuiselta.

Tavallinen ja “tappajapunkki”

Kerolan mukaan Suomessa todella on ns. tavallisen punkin eli Euroopassa esiintyvän puutiaisen lisäksi toinenkin punkkilaji, idän taigapunkki. Tätä taigapunkkia on nyt julkisesti nimitelty myös tappajapunkiksi. Kuvan voi katsoa täältä.

Suomessa taigapunkkia on ollut vasta alle kymmenen vuoden ajan. Kerolan mukaan taigapunkin levittämä aivokuume voi olla rajumpi kuin tavallisen punkin levittämä sairaus ja se voi helpommin kroonistua eli aiheuttaa pitkittyneen taudinkuvan.

Kaksi eri tautia

Punkki voi tartuttaa siis kahta eri tautia:

- Borrelioosia eli Lymen tautia ja

- Puutiaisaivokuumetta (TBE) eli Kumlingen tautia.

Kerola kertoo, että noin joka viides punkki kantaa borreliabakteeria. Vain yksi tai kaksi punkkia sadasta taas kantaa virusta, joka aiheuttaa puutiaisaivokuumetta.

Borrelioosivaaraa ei juurikaan ole, jos punkki poistetaan iholta noin kahdeksan tunnin sisällä siitä, kun punkki on iskenyt kiinni. TBE-virus sen sijaan voi periaatteessa tarttua jo minuuttien sisällä siitä, kun punkki puree.

Luonnossa liikkuja voi harkita

Suomessa punkkeja voi olla syytä varoa ainakin Ahvenanmaalla ja Kemi-Joensuun eteläpuolisella alueella, mutta paikoitellen myös muualla, jos punkkeja on havaittu paljon.

Näillä seuduilla kannattaa tehdä päivittäin punkkitarkastus. Jos punkin pureman ympärille kehittyy punoittava ihottuma-alue, jonka halkaisija on noin viisi senttimetriä, kannattaa mennä lääkäriin.

- Jos tykkää liikkua paljon luonnossa, varsinkin rannikkoseuduilla, ainakin itse miettisin vakavasti rokotuksen ottamista. Itse asiassa olen sellaisen itselleni pistättänytkin.

Lue lisää:

Borrelioosi -lääkärikirja

Punkin purema -potilasohje

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi