Terve.fi

Tämän lajin harrastajilla voi olla riski virtsankarkailuun

Tämän lajin harrastajilla voi olla riski virtsankarkailuun
Julkaistu 17.4.2013

Ainakaan pitkän matkan juoksijan ei kannattaisi pidättää virtsaa liian pitkään vaan käydä muutaman tunnin välein vessassa, neuvotaan yliopiston tiedotteessa.

Yliopistosta kerrottiin vuoden 2012 lopussa, että pitkän matkan juoksun ja inkontinenssin eli virtsankarkailun yhteyttä aletaan nyt tutkia tarkemmin.

Maratonjuoksijan keho altistuu lisääntyneelle stressille pitkän rasituksen aikana, mikä voi aiheuttaa ponnistusinkontinenssia eli virtsankarkailua matkan varrella tai sen jälkeen. Näin sanoo lääkäri Melinda Abernethy Loyolan yliopistosta tiedotteessa. Ponnistusinkontinenssi tarkoittaa sitä, että virtsa karkailee ei-toivotusti esimerkiksi urheillessa, aivastaessa tai niistäessä.

Toistaiseksi – ennen kuin tutkimuksesta saadaan tarkempia tietoja – Abernethy suosittelee, että maratonjuoksijoiden pitäisi tarkkailla nesteensaantiaan ja käydä vessassa vähintään muutaman tunnin välein maratonin aikana. Pitkään pidättäminen ei ole terveellistä rakolle, hän sanoo.

Lääkäri ei myöskään suosittele aineenvaihduntaa nopeuttavia diureetteja kuten teetä ja kahvia ennen maratonia. Nämä kun voivat vauhdittaa rakon toimintaa.

Sen sijaan maratonjuoksija voi hyötyä lantionpohjan lihasten vahvistamisesta. Vahvistaminen voi helpottaa virtsankarkailua.

Lue myös:

Kommentoi »