Terve.fi

Tämä arkinen asia on tärkeää painonhallinnassa

Tämä arkinen asia on tärkeää painonhallinnassa
Julkaistu 20.9.2012

Koska tämä fakta ei kuitenkaan ole kovin tunnettu, se voi olla yksi syy siihen, miksi laihduttaminen on hyvin vaikeaa.

Tutkijat viittaavat vuoden 2010 tutkimukseen, jossa  osallistujat jaetiin ryhmiin, jotka nukkuivat joka yö 5,5 tuntia tai 8,5 tuntia yössä kahden viikon ajan. Kaikki osallistujat vähensivät päivittäistä kalorimääräänsä 680 kalorilla ja nukkuivat unilaboratoriossa. Osallistujat, jotka nukkuivat vähemmän, menettivät 55% vähemmän rasvaa ja 60% enemmän lihaskudosta. Eli vähän nukkuneet menettivät ainoastaan vähän rasvaa ja paljon lihasmassaa.

Toisessa tutkimuksessa tutkittiin 245 naista, jotka ottivat osaa puolen vuoden laihdutusohjelmaan. Tässä tutkimuksessa huomattiin, että paremmin nukkuneet naiset menettivät painoaan huonosti nukkuvia paremmin.

Tutkijat eivät ole vielä täysin tietoisia siitä, miksi uni vaikuttaa painonhallintaan niin suuresti, mutta on olemassa teorioita. Erään teorian mukaan kyseessä on unen vaikutukset aivojen osiin, jotka käsittelevät syömisestä johtuvaa hyvänolontunnetta. On myös huomattu, että unen puute vaikuttaa hormoneihin, jotka vaikuttavat ruokahaluun ja syömiseen.

Tutkijoiden mukaan lääkäreiden tulisi huomioida univaikeuksien mahdollisuus hoitaessaan ylipainoisia potilaitaan, kertoo Today.

Lähde: Todayv

Kommentoi »