Kauneus ja Terveys

Tahdot eroon pigmenttiläiskistä - aloita torjunta nyt!

Tahdot eroon pigmenttiläiskistä - aloita torjunta nyt!
Viiksimäiset palkit huulten yllä. Kaarevat laikut silmien alla. Lantin kokoisia pigmenttiläiskiä poskilla. Mikä tehoaa juuri sinun laikkuihisi?
Julkaistu: 7.10.2013

Pigmenttimuutoksia on monta lajia, ja ne kaikki vaativat erilaisia toimenpiteitä. Läiskien hoitoon vaikuttaa myös ihotyyppi.

– Keski-ikäisten kasvoilla näkyy takavuosien auringonpalvontavillitys, johtava hoitaja Taina Heikkinen helsinkiläisestä Siluetti Spasta sanoo.

Hän tekee paljon pigmenttimuutoksia vaalentavia hoitoja.

Kurjinta on, että pigmenttiläiskien käytöstä on vaikea ennustaa. Joskus läiskät katoavat talveksi, toisinaan vain haalistuvat. Ne voivat muuttaa muo­toaan ja vaihtaa paikkaa. Tulee läiskättömiä kesiä ja todella laikukkaita kesiä. Ja raskauksia, jolloin hormonit saavat kasvot näyttämään dalmatiankoiran turkilta.

Hoitomuotoja on paljon, mutta niiden tehokkuudesta ollaan monta mieltä. Ihotautilääkäri, kosmetologi ja akupunktiohoitaja suosivat erilaisia keinoja. Tarjolla on happokuorintoja, laserkäsittelyitä ja lääkevoiteita sekä akupunktiota, johon yhdistetään tietynlainen ruokavalio. Aloita hoito jo silloin, kun aurinko ei ole lisäämässä niitä. Jatka taistelua koko talvi ja pysy kärsivällisenä.

Jotta osaisi valita oikean­ hoidon, pitää saada oikea diagnoosi. Vääränlainen hoito saattaa jopa pahentaa ongelmaa.

Selvitä mistä on kyse 

Pisamat (ephelis) ovat vaaleanruskeita pilkkuja, jotka haalistuvat talvella. Harva haluaa vaalentaa niitä.

Kesakot (lentigo) ovat pisamia tummempia, selkeitä pilkkuja, jotka pysyvät läpi vuoden saman värisinä. Ne voivat olla pikkuruisia tai paljonkin pisamia suurempia. Valovaurioiden aiheuttamia selkeärajaisia länttejä kutsutaan myös vanhuuden pisamiksi. Ihotautilääkäri voi poistaa kesakoita esimerkiksi jäädyttämällä.

Maksaläiskät (melasma tai kloasma) ovat tummia alueita, joiden rajat ovat epätarkat. Maksaläiskiä esiintyy usein otsalla, ylähuulen päällä tai molemmilla poskilla. Maksaläiskät voivat johtua hormonimuutoksista tai hoidoista. Läiskät voivat hävitä itsestään, kun hormonitoiminta tasaantuu. Hormonaalisten läiskien käytöstä on vaikea ennustaa, joten hoito on hankalaa.

Tummat laikut hiusrajassa tai kaulalla voivat johtua kosmetiikasta, jossa on hajusteita tai alkoholia. Jos iholla on auringossa vaikkapa hajuvettä tai hiuskiinnettä, UV-säteet voivat aiheuttaa ihoon tumman läiskän. Maksaläiskiä hoidetaan vaikeudesta ja ihon kunnosta sekä tyypistä riippuen muun muassa vaalentavilla ja ihon sävyä tasoittavilla voiteilla ja muilla kosmetiikkatuotteilla. Myös lääkevoiteet, kemialliset kuorinnat sekä valoimpulssi ja laserhoidot tepsivät maksaläiskiin.

Ihovaurion jälkeinen tummuminen eli PIH (post inflammatory hyperpigmentation) johtuu tulehduksesta, ihovauriosta tai muusta traumasta, kuten finnistä, haavasta, ihottumasta tai liian vahvasta laserhoidosta. Toisilla on taipumus näihin jälkiin, toisilla ei. Joku saa niitä naarmuista ja pienestäkin hankauksesta. Jäljet voivat vaalentua itsekseen ajan myötä. PIH:ta hoidetaan muun ­muassa reseptilääkkeillä. Mekaanisesti rasittavat ja hilseilyä aiheuttavat toimenpiteet, kuten tietyt happokuorinnat ja laserhoidot, voivat pahentaa PIH-jälkiä.

Mistä pigmenttimuutokset johtuvat? 

Ihon väriaineen melaniinin paikallisesta liikatuotannosta. Aurinko, hormonaaliset muutokset tai jotkin lääkkeet voivat häiritä melaniinia tuottavien solujen toimintaa.

Myös ihotulehdus tai UV-säteiden ja kosmetiikan yhteisreaktio saattaa aiheuttaa läiskiä. Iälläkin on merkitystä: kun solujen toiminta hidastuu, melaniinin tuotanto voi häiriintyä.

Aurinko tummentaa pigmenttimuutoksia niiden ai­heuttajasta riippumatta, sillä UV-säteet vilkastavat melaniinin tuotantoa ihossa.

Voiko läiskiä vaalentaa itse? 

Kyllä. Kotona käytettävä kosmetiikka riittää, jos läiskät ovat ilmestyneet äskettäin tai ihon sävy on vain hiukan epätasainen, tuotekehitysjohtaja Hans-Jürg Furrer Louis Widmeriltä sanoo.

Usealla kosmetiikkamerkillä on vaalentavia seerumeita ja voiteita. Tuotteita on saatavissa eri hintaluokissa. Kannattaa kysyä neuvoa ammattitaitoiselta kosmetiikkamyyjältä.

Käytä vaalennusaineiden lisäksi hellävaraista kuorinta-ainetta tai kevyesti kuorivaa puhdistustuotetta, joka sopii ihotyypillesi. Kuorinta kirkastaa ihoa ja poistaa kuollutta ihosolukkoa, jolloin voiteet ja seerumit imeytyvät paremmin.

Jos huomaat kosmetiikan aiheuttavan laikkuja, suosi alkoholittomia ja hajusteettomia tuotteita.

Milloin kannattaa mennä kosmetologille?

Jos kärsit pigmenttiläiskistä, vaikka heti. Kokenut kosmetologi osaa ar­vioida ihon tarpeet ja suositella hoitoja ja tuotteita.

Milloin ihotautilääkäri on paras vaihtoehto?

Kun haluat tietää tarkan syyn laikkuihisi, ihotautilääkäri osaa auttaa. Lääkäriin kannattaa mennä, jos kotihoitotuotteet ja aurinkosuo­jaus eivät tepsi läiskiin kahdessa kuukaudessa.

– Sitkeässä istuvia tummentumia voi hoitaa lääkevoiteilla, joita saa reseptillä. Jäädyttäminen, oikein valittu erikoiskuorinta tai valoimpulssihoito antavat hyviä vaikeissakin tilanteissa, kun hoitaja tietää, mitä tekee, ihotautilääkäri Marge Uibu kertoo.

Ihotautilääkäri osaa auttaa myös, jos pigmenttimuutokset johtuvat näpyistä. Säännöllisesti tulehtuvat, jälkiä jättävät finnit voivat kieliä aknesta, joka kannattaa hoitaa.

Jos epäilet, että maksaläiskät johtuvat hormoneista, puhu gynekologin kanssa. Jos pigmenttimuutokset ovat ilmaantuneet iholle jotain lääkettä käytettäessä, kerro se lääkärille.

Onko muitakin hoitomuotoja? 

Kosmeettinen akupunktio ja terveelliset elämäntavat voivat auttaa vaalentamaan läiskiä. Neulahoito parantaa ihon kimmoisuutta ja kosteuspitoisuutta. Myös ihon sävy voi tasoittua ja maksaläiskät vaalentua.

Terveydenhuollon akupunktuurihoitaja Arto Komulainen tasapainottaa ihoon pistettävillä neuloilla suoliston ja sisäelinten toimintaa. Hänen mukaansa hoito parantaa myös ihon kuntoa ja tasoittaa ihonväriä.

Komulainen neuvoo syömään suomalaisille luontaisesti sopivaa ruokaa, kuten Suomessa kasvavia kasviksia, juureksia, marjoja ja hedelmiä sekä kalaa, lihaa ja maitotuotteita. Lisäaineita, jotka muuttavat ruoan makua, väriä ja säilyvyyttä, kannattaa Komulaisen mukaan välttää.

Pysyvätkö vaalennetut läiskät poissa?

Eivät välttämättä. Jos on taipumusta pigmenttimuutoksiin, ne voivat uusia vaalentamisenkin jälkeen.

Melaniinin tuotantoa voi hillitä aurinkovoiteella. UV-säteiltä kannattaa suojautua helmikuusta lokakuuhun korkealla suojakertoimella ja myös pilvisellä säällä. Aurinkolasien käyttökin auttaa: UV-säteet voivat vilkastaa melaniinin tuotantoa myös verkkokalvojen kautta. 

Miten laikukas iho kannattaa meikata? 

Tasoita värieroja ohuella meikillä. Sävyttävät päivävoiteet ja BB- tai CC-voiteet ovat hyviä tuotteita. Paksu meikkivoide ja puuterikerros saavat tummat läntit näyttämään harmailta ja elottomilta.

Ruskeutta taittavat ja ihon sävyä heleyttävät pohjustajat sekä kasvoille tarkoitettu itseruskettava häivyttävät ihon tummuuseroja. Levitä pohjustustuote kasvoille ennen meikkiä.

Jos läiskät ovat tummia ja häiritseviä, ne saa piiloon paksuilla, maskeeraajien käyttämillä peitevoiteilla. Tuliluomien ja tatuointien peittämiseen tarkoitetut meikit kätkevät myös pigmenttilaikut. Runsaasti pigmenttiä sisältävät tuotteet ovat hyvä valinta esimerkiksi hämärään ravintolaan tai kun tiedät, että sinusta otetaan valokuvia.

Suosi epätasaisen värisellä iholla yleisilmettä kirkastavia, raikkaita meikkisävyjä. Vältä tunkkaisia tummia värejä sekä ruskean ja oranssin sävyjä. Myös aurinkopuuteria on hyvä käyttää harkiten.

Kommentoi »