Tiedätkö yleisimmät aurinkovoidemyytit?

Tiedätkö yleisimmät aurinkovoidemyytit?
Kun seuraavan kerran seilaat kaupan käytävillä etsiskelemässä aurinkovoidetta, muista, ettei se eniten mainostilaa ostanut merkki välttämättä olekaan kaikkein paras. Tiedätkö todella, mihin aurinkorasvat pystyvät ja eivät pysty?
Julkaistu 25.6.2015

 Health selvitti totuuden yleisimmistä aurinkovoidemyyteistä.

Myytti 1. Aurinkovoide on ainoa asia, jota tarvitset pysyäksesi turvassa. 

Aurinkovoide on itse asiassa vain yksi osa aurinkosuojauksesta. Pelkästään aurinkovoiteen käyttäminen ei riitä, sillä jäljelle jää yhä 50 prosentin mahdollisuus palaa. Miten siis suojautua paremmin?

Keskipäivällä on etsittävä varjoa, koska silloin auringonvalo on voimakkaimmillaan. Muulloin suojaudu vaatteilla, leveälierisellä hatulla ja UV-säteitä estävillä aurinkolaseilla. Tarkista ihosi säännöllisesti, ja piipahda myös lääkärillä ihotutkimuksessa vuosittain.

Myytti 2. Suojakerroin mittaa suojan määrää sekä UVB- että UVA-säteitä vastaan. 

Suojakerroin mittaa pelkästään suojausta UVB-säteitä vastaan. Onneksi aurinkovoiteet sisältävät myös ainesosia, jotka torjuvat tai ainakin vaimentavat myös UVA-säteitä. Nämä ainesosat ovat Parsol 1789, octocrylene, titaanioksidi, sinkkioksidi ja Mexoryl.

Varmista, että aurinkovoiteessa on yksi näistä aineksista tai etsi tuotteita, jotka kertovat olevansa laajakirjoisia. Laajakirjoisuus tarkoittaa sitä, että tuotteet suojelevat molemmilta vahingollisilta ultraviolettisäteiltä.

Myytti 3. Tietyt aurinkovoiteet suojaavat koko päivän. 

On täysin sama, mitä suojakerroin tai merkki väittää. Aurinkovoidetta on lisättävä kahden tunnin välein. Useimpien tuotteiden aktiiviset aineosat nimittäin alkavat hajota, kun ne altistuvat auringolle.

Ainoastaan fyysiset torjujat, kuten sinkkioksidi, säilyvät tehokkaina kahden tunnin jälkeenkin. Kannattaa muistaa se, ettei kaikkia aurinkovoiteita ole valmistettu näistä ainesosista.

Myytti 4. Tietyt aurinkovoiteet ovat vedenkestäviä. 

Täysin vedenkestävää aurinkovoidetta ei ole olemassa. Vettä ja hikeä hylkivää aurinkovoidetta sen sijaan hyllyistä löytyy. Tämä tarkoittaa, että tuote suojaa 40 minuuttia vedessä polskiessa. Erittäin vettä ja hikeä hylkivää aurinkovoidetta on myös markkinoilla, ja se suojelee 80 minuutin ajan.

Toisin sanoen aurinkovoidetta kannattaa lisätä joka kerta, kun olet uinut tai hikoillut voimakkaasti.

Myytti 5. Aurinkovoide tarjoaa täydellisen suojan auringolta. 

Mikään aurinkovoide ei torju kaikkia UV-säteitä. Suojakerroin 15 torjuu ultraviolettisäteistä 93 prosenttia, suojakerroin 30 taas 97 prosenttia ja suojakerroin 50 parhaiten, 98 prosenttia.

Aurinkovoiteesta ei kuitenkaan ole hyötyä, ellet levitä sitä kehollesi puolta tuntia ennen ulosmenoa. Voiteen on ehdittävä imeytyä ihoon. Hyvä määrä aurinkovoidetta koko kehon suojaamiseen on kaksi teelusikallista.

Kommentoi »