Terve.fi

Syöpäpotilaat suurentuneessa sydän- ja verisuonioireiden vaarassa

Syöpäpotilaat suurentuneessa sydän- ja verisuonioireiden vaarassa

Syöpään sairastuvat ovat alttiita sairastumaan erityisesti sydänkohtauksiin, aivoverenkiertohäiriöihin ja valtimoveritulppiin ensimmäisen vuoden sisään diagnoosista.
Teksti Uutispalvelu Duodecim
Mainos

Syöpään sairastuvat ovat alttiita sairastumaan myös sydänkohtauksiin, aivoverenkiertohäiriöihin ja valtimoveritulppiin, tuore tutkimus vahvistaa. Riski rajoittuu lähinnä diagnoosia seuraavaan vuoteen, mikä viittaa vaikutuksen liittyvän syöpähoitoihin.

Journal of the American College of Cardiology -lehdessä julkaistut tulokset perustuvat 280 000 hiljattain syöpään sairastuneen ja yhtä monen terveen verrokin rekisteritietoihin.

Puolen vuoden seurannan aikana syöpäpotilaista 5 prosenttia sairastui valtimoveritulppaan, kun terveistä verrokeista sairastui vain hieman yli 2 prosenttia. Sydänkohtauksen sai puolestaan 2 ja aivoverenkiertohäiriön 3 prosenttia syöpäpotilaista, kun verrokeista sairastui 0,7 ja 1,6 prosenttia.

Riski vaihteli syövän sijainnin ja vakavuusasteen mukaan, mutta suurin riski liittyi keuhkosyöpiin. Tutkimuksessa tarkasteltiin myös rinta-, eturauhas-, paksu- ja peräsuoli-, virtsarakko-, haima- ja vatsasyöpiä sekä non-Hodgkinin lymfoomaa.

Tulokset vahvistavat näyttöä syövän ja sydänoireiden yhteydestä ja osoittavat, että vaikutuksiin kuuluu myös suurentunut valtimoveritulppien vaara. Ainakin osa sydän- ja verisuonivaikutuksista selittynee syövän sädehoidoilla. Varsinkin rintakehän alueelle annettu sädehoito on yhdistetty sydänriskeihin.

Lähde: Journal of the American College of Cardiology 2017

Julkaistu: 31.8.2017