Terve.fi

Syömisessä aika on yhtä tärkeää kuin määrä!

Syömisessä aika on yhtä tärkeää kuin määrä!
Useimmat ovat jo tietoisia siitä, että ruoan määrää on syytä tarkkailla monissakin tilanteissa.
Julkaistu 6.7.2012

Harvemmin puhutaan siitä, että ruoka-ajoillakin on suurta merkitystä terveydelle ja painonhallinnalle. MSNBC listasi muutaman säännön syömisen aikataulusta.

  1. Yritä syödä 3 – 4 tunnin välein. Voit syödä neljä kokonaista pienempää ateriaa tai pari suurempaa ateriaa ja pari välipalaa – mikä vain sinulle sopii parhaiten. Kun syöt tasaisin väliajoin, insuliinin tuotantosi pysyy tasapainossa, ja ruokahalusi pysyy hallinnassa. Myös aineenvaihduntasi pysyy vauhdissa ja stressihormonitasosi pysyvät alhaalla.
  2. Syö aamiainen. Aamiainen on tärkeä ateria ja se kannattaa syödä tunnin sisällä heräämisestä. Jos jätät aamiaisen väliin, aineenvaihduntasi ei starttaa kunnolla. On myös todistettu, että  aamiaisen jättäminen väliin johtaa suurempiin ja rasvaisempiin annoksiin päivän aikana. Myös stressihormonitasosi nousee.
  3. Älä syö 3h ennen nukkumaanmenoa. Syöminen nukkumaanmenoa ennen nostaa ruumiinlämpöä, insuliinitasoja, estää melatoniinin tuotantoa ja katkaisee kasvuhormonin tuotannon. Kaikki nämä seikat vaikuttavat unen laatuun, mikä taas saattaa vaikuttaa seuraavan päivän ruokailuun. Jos kuitenkin tahdot iltapalaa, yritä syödä mahdollisimman proteiinipitoinen ja vähähiilihydraattinen iltapala, kuten annos kanasalaattia.Aloita päivä proteiinilla. Jos tahdot pitää ruoanhimosi hallinnassa pitkin päivää, kannattaa aloitta päivä proteiineilla, kuten kananmunilla.
  4. Syö treenin jälkeen. Treenin jälkeen on hyvä välttää rasvaa ja valita välipala, joka on pullollaan hiilihydraatteja. Yritä myös syödä 45minuutin sisään treenin lopettamisesta. Älä myöskään lähde rajuun treeniin täysin tyhjällä vatsalla, sillä elimistösi tarvitsee polttoainetta.
  5. Proteiini ensin. Jos syöt ensin lihanpalan lautaseltasi, ja sitten vasta vihannekset, aivosi saavat paremman viestin kylläisyydestä. Jätä myös alkoholi aterian loppuun, sillä se tekee tehtävänsä hallitakseen ruokahaluasi.

Lähde: MSNBC

Kommentoi »