Liian pitkät tauot aterioiden välillä tekevät väsyneeksi ja saavat popsimaan ylimääräisiä välipaloja. Aamiainen, lounas ja päivällinen parin välipalan kera rytmittävät ruokailua sopivasti.
1. Muista kunnon ruoka myös töissä
Usein työpaikkaruokala tarjoaa hyvät ja monipuoliset eväät päivään lautasmallia noudattaen. Mikäli tuot töihin omat eväät, älä unohda monipuolisuutta. Esimerkiksi voileivät jogurtin ja hedelmän kera ovat monipuolinen vaihtoehto. Näin saat riittävästi energiaa töihin ja pysyt kylläisenä ilman että makeanhammasta alkaa kolottaa.
2. Valitse viisaasti!
Vältä työpäivän aikana liian raskaita, rasvaisia ja runsassokerisia ruokia, jotka tekevät usein väsyneeksi. Lisäksi niiden syöminen yöaikaan on terveydelle haitallisempaa kuin päivällä.
3. Säännöllisyyttä myös vuorotyöhön
Elimistömme noudattaa 24 tunnin vuorokausirytmiä aineenvaihdunnan ollessa päivällä aktiivinen ja yöllä hitaampi. Epäsäännöllinen ateriarytmi ja väsymykseen syöminen voivat kuitenkin lihottaa. Ilta- ja yövuorossa onkin hyvä nauttia kevyt ateria tai välipala 3-5 tunnin välein. Näin pysyt virkeänä ilman että aineenvaihdunta olisi ymmällään liian raskaasta ateriasta ja myös uni maittaa paremmin yövuoron jälkeen.
4. Kevyttä illalla
Ilta- ja yövuorossa sopivan keveitä aterioita ovat keitot, puuro, jogurtti, täysjyväleipä, kasvikset sekä hedelmät.
5. Palaveripullille kiitos ei!
Vaikka työpaikan kokouksissa on usein tarjolla syötävää, sen nauttiminen liian usein kerryttää salakavalasti rasvaa, sokeria ja energiaa. Valitse siis fiksusti ja jätä rasvaiset viinerit ja pasteijat syömättä ja suosi kevyempiä vaihtoehtoja.
Lähde: Finfood