Terve.fi

Suuhun sattuu – suun limakalvomuutos voi olla tuskallinen

Suuhun sattuu – suun limakalvomuutos voi olla tuskallinen
Joskus suukivun aiheuttaja ei liity millään tavalla hampaisiin, vaan suuta verhoavaan limakalvoon.
Julkaistu 28.11.2016

Suuhun mahtuu paljon muutakin kuin hampaat. Ei siis ole yllättävää, että joskus suukivun aiheuttaja ei liity millään tavalla hampaisiin, vaan suuta verhoavaan limakalvoon. Akuutti ja haavainen limakalvomuutos voi olla hyvin tuskallinen ja ajaa kantajansa hammashoidon päivystykseen. Suun limakalvomuutos voi myös olla ensimmäinen merkki vakavastakin yleissairaudesta.

Suun limakalvomuutoksia aiheuttavat mm. infektiot, lääkeaineet ja yleissairaudet. Limakalvo-oireiden taustalla voi kuitenkin olla myös paikallinen tekijä, kuten huonosti istuva hammasproteesi, joka saattaa kalvaa hankaliakin haavaumia suuhun. Nämä ovat helposti tunnistettavia muutoksia, jotka paranevat, kun proteesia muokataan tai korjataan.

Yleisiä ovat myös suun limakalvoilla ja huulissa esiintyvät ihottumasairaudet, kuten punajäkälätauti, joka näkyy suussa vaaleana, verkkomaisena kuviona tai punaläiskäisenä ihottumana. Monelle tuttuja ja tavallisia löydöksiä ovat myös aftat. Pienet aftat ovat kivuliaita, ovaalinmuotoisia haavaumia, jotka paranevat spontaanisti noin viikossa, eivätkä yleensä vaadi päivystyskäyntejä. Harvinaisemmat suuret aftat saattavat esiintyä useamman haavan ryppäinä. Nekin paranevat spontaanisti, mutta paraneminen voi kestää jopa toista kuukautta. Myös jotkut virukset – tavallisimmin herpes simplex 1 virus – saattavat aiheuttaa kivuliaan suutulehduksen.

Suun limakalvomuutokset voivat heijastaa myös yli 200:a eri yleissairautta. Limakalvomuutokset voivat johtua mm. autoimmuuni, suolisto- ja verisairauksista sekä näiden hoitoon käytettävästä lääkityksestä. Limakalvomuutosten diagnosointi voi olla hyvin haastavaa ja vaatii erityistä asiantuntemusta, sillä monessa sairaudessa limakalvomuutokset ja monet muut suuoireet ovat hyvin samankaltaisia.

Akutisoituessaan suumuutokset oireilevat yleensä vahvasti: ne ovat haavaisia ja usein laaja-alaisia. Akuutit muutokset ja tulehdukset tekevät syömisestä ja hampaiden harjaamisesta erittäin vaikeaa. Paranemisen kannalta on kuitenkin tärkeää, että potilas yrittää pitää suuhygieniastaan mahdollisimman hyvää huolta, vaikka limakalvot olisivatkin kipeät.

Kun suussa on limakalvovaiva, on suositeltavaa hakeutua nopeasti hoitoon. Hammaslääkärin vastaanotolle kannattaa varata aika, jos suun haavauma ei parane noin viikossa. Ensiapuna potilaan oloa voidaan helpottaa puuduttavilla purskutteilla tai geeleillä. Päivystyskäynnillä voidaan tarvittaessa määrätä myös muu lääkitys, esim. paikallinen kortisonikuuri, akutisoituneeseen suun limakalvosairauteen.

Joskus kivuliaan suuvaivan taustalla voi olla pahanlaatuinen muutos. Suun levyepiteelisyöpä ilmenee usein parantumattomana haavaumana, tavallisimmin kielen syrjässä. Myös eri verisyövissä, kuten leukemiassa ja imusolmukesyövässä, suun limakalvovaiva voi olla ensimmäinen oire. Hammaslääkäri onkin avainasemassa näiden sairauksien varhaisessa tunnistamisessa.

Kommentoi »