Vatsalaukun takana sijaitseva haima vapauttaa ruoansulatusta edistäviä entsyymejä, jotka auttavat hajottamaan ruokaa. Akuutti haimatulehdus on mahdollisesti hengenvaarallinen tauti, joka ilmenee, kun kyseiset entsyymit alkavat syödä itse haimaa.
Tutkimusta varten ruotsalaisen Karolinska-instituutin tutkijat tutkivat 80 000 ruotsalaista aikuista 11 vuoden ajan sen jälkeen, kun he olivat vastanneet ruokavaliotaan koskeviin kysymyksiin vuonna 1997. Tutkimuksen tarkoituksena oli ymmärtää paremmin ruokavalion vaikutuksen alaisten antioksidanttien ja kohonneen haimatulehdusriskin mahdollista yhteyttä.
11 vuoden aikana 320 osallistujalle kehittyi akuutti haimatulehdus, joka ei ollut yhteydessä sappikiviin, joka on yleinen taudin aiheuttaja.
Hedelmien fruktoosi haitallista
Keskimäärin tutkimukseen osallistuneet söivät lähes kaksi annosta hedelmiä ja noin 2,5 annosta vihanneksia päivässä.
Tutkijat havaitsivat, että akuutin haimatulehduksen riskillä ei vaikuttanut olevan mitään tekemistä sen kanssa, kuinka paljon hedelmiä ihmiset söivät. Sen sijaan kasviksilla näytti olevan merkittävä rooli.
Säädettyään tilastojaan erilaisten tekijöiden mukaisesti tutkijat päättelivät, että enemmän kuin neljä kasvisannosta päivässä syövien haimatulehdusriski oli 44 prosenttia alhaisempi kuin muilla tutkimukseen osallistujilla.
Löydösten mukaan ylipainoiset ihmiset sekä enemmän kuin yhden alkoholijuoman päivässä juovat ihmiset hyötyivät eniten kasvisten syömisestä. Tutkijat arvelevat, että kasvisten sisältämät antioksidantit auttavat ehkäisemään tautia, kun taas hedelmien sisältämä fruktoosi voi heikentää suojaavaa vaikutusta.