Terve.fi

Skotlanti ehkäisee alkoholiongelmia asettamalla juomille minimihinnan

Skotlanti ehkäisee alkoholiongelmia asettamalla juomille minimihinnan

Viskeistään tunnettu Skotlanti aikoo ensimmäisenä alueena maailmassa kokeilla vaihtoehtoista lähestymistapaa alkoholiongelmien hallintaan. Lue lisää.
Mainos

Viskeistään tunnettu Skotlanti aikoo ensimmäisenä alueena maailmassa kokeilla vaihtoehtoista lähestymistapaa alkoholiongelmien hallintaan. Skotlannissa pyritään vähentämään alkoholin kansanterveydellisiä haittoja päättämällä minimihinta alkoholijuomille.

Iso-Britannian korkein oikeus teki päätöksen asiasta viiden vuoden väännön jälkeen. Skotlannin viskivalmistajien yhdistys SWA ei ole yhtä mieltä päätöksestä. Alkoholiteollisuudella on jo valmiiksi epävarmat tulevaisuudennäkymät, sillä Iso-Britannian EU-ero voi vaikuttaa voimakkaasti vientituotteita valmistavien yritysten toimintaan.

Alkoholiin liittyvät kuolemat ovat lisääntyneet 10 prosenttia Skotlannissa vuoden 2015 jälkeen. Skotlannin alkoholiongelmasta kertoo jotain sekin, että siellä ostetaan yhteensä 17 prosenttia enemmän alkoholia jokaista aikuista henkilöä kohden kuin Englannissa tai Walesissa.

Uudet minimihinnat määräytyvät sen mukaan, että yksi alkoholiannos ei saa maksaa alle 50 pennyä. Tämä tarkoittaa sitä, että jatkossa 440 millilitran kokoista oluttölkkiä tai 12 prosenttista viinipulloa ei saa myydä alle viidellä eurolla eikä 0,7 litran viskipulloa saa myydä alle 15,7 eurolla. Päätös jakaa mielipiteitä Skotlannissa.

Keskimäärin Skotlannissa noin 670 henkilöä joutuu sairaalaan ja 24 kuolee joka viikko alkoholin vuoksi. Luvut ovat noin puolitoistakertaiset verrattuna tilanteeseen 80-luvulla.

Lähde: Reuters 17.11.2017

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisää:

Maksan voi tuhota moni muukin aine kuin alkoholi

Julkaistu: 25.11.2017