Terve.fi

Skitsofreniaa sairastavilla vähemmän GABA-välittäjäainetta

Skitsofreniaa sairastavilla vähemmän GABA-välittäjäainetta
Skitsofreniaan sairastuvilla saattaa olla tavallista vähemmän GABA-välittäjäainetta hermostossaan. Lue lisää.
Julkaistu 21.3.2017

Ruotsalaistutkimusten mukaan skitsofreniaan sairastuvilla saattaa olla tavallista vähemmän GABA-välittäjäainetta hermostossaan. Mitä alhaisemmaksi GABA-tasot laskevat sitä pahempia skitsofreniaoireet ovat. Skitsofreniaan saattaa liittyä myös muutoksia aivojen immuunisolujen toiminnassa.

GABA:n eli gamma-aminovoihapon vähyys on yhdistetty skitsofreniaan aikaisemminkin, mutta näyttö on perustunut eläinkokeisiin. Nyt julkaistut tulokset vahvistavat aiempia havaintoja ja osoittavat saman tapahtuvan myös ihmisillä. GABA on osallisena melkein kaikissa aivojen toiminnoissa. Se on aivojen yleisin hermosolujen aktivaatiota estävä välittäjäaine.

Ruotsalaisten havainnot antavat uusia viitteitä skitsofrenian taustoista, mutta vielä ei ole selvää ovatko muutokset osa skitsofrenian syntymekanismia vai seuraus sairastumisesta. Tämän selvittäminen edellyttää lisätutkimuksia.

Molecular Psychiatry -lehden julkaisemat tutkimukset ovat osa Karoliinisen instituutin skitsofreniaprojektia, jossa tieteen eri alojen asiantuntijat selvittävät skitsofrenian syntymekanismeja ja uusia hoitoja.

Skitsofrenialle ovat ominaisia erilaiset harhaluulot ja aistiharhat ja usein myös tunneilmaisujen poikkeavuus. Skitsofreniaan sairastuu vuosittain kaksi ihmistä tuhannesta. Suomessa on noin 50 000 skitsofreniapotilasta.

Lue lisää:

Kommentoi »