Terve.fi

Yleistietoa Sjögrenin syndroomasta


Sjögrenin syndrooma on yleisempi naisten keskuudessa. Sjögrenin syndrooma ei ole perinnöllinen sairaus.
Teksti Toimitus

Sjögrenin oireyhtymä voi esiintyä itsenäisenä sairautena tai sekundaarisena, jolloin se esiintyy nivelreuman, systeemisen lupus erythematosuksen (SLE) tai skleroderman yhteydessä. Tauti on yleisempi naisilla.

Sjögrenin oireyhtymän seuranta

Mikäli tauti on primaarinen eli ei jonkin muun sairauden aiheuttama ja lievä, voidaan olla kokonaan seuraamatta tai seuranta järjestetään perusterveydenhuollossa 1–2 vuoden välein. Seurannan yhteydessä otetaan verikokeina tulehdusarvot, verenkuva, sekä munuaisten, maksan ja kilpirauhasen toiminnasta kertovat arvot. Myös virtsa testataan.

Mikäli tauti on vaikeaoireinen tai liittyy johonkin muuhun systeemisairauteen, kuten nivelreumaan tai systeemiseen lupus erythematosukseen, järjestetään seuranta erikoissairaanhoidossa.

Lisätietoa Sjögrenin syndrooman oireista ja hoidosta.

Sjögrenin oireyhtymän periytyvyys

Perintötekijöillä on ilmeisesti jonkin verran vaikutusta periytyvyyteen, mutta varsinaisesti kyseessä ei ole perinnöllinen sairaus.

Sjögrenin oireyhtymän yleisyys

Sjögrenin oireyhtymän tarkasta esiintyvyydestä ei ole toistaiseksi täysin yksimielistä tietoa. Primaarisen syndrooman esiintyvyys tiukoilla tautikriteereillä lienee noin 0,1 % koko väestössä. Tauti puhkeaa yleisimmin 30–50-vuoden iässä ja aikuisväestössä sen esiintyvyys saattaakin olla jopa 3 % 52–72 vuotiailla. Sjögrenin oireyhtymä on yleisempää naisilla (9:1). Vaihdevuosi-iän ohittaneilla naisilla esiintyvyys voi olla 1–2 % luokkaa.

Sjögrenin oireyhtymä ennuste

Sjögrenin syndroomasta kärsivien potilaiden ennusten on hyvä. Riski raskauskomplikaatioille ei ole lisääntynyt. Lapsen synnynnäinen eteiskammiokatkoksen riski on kuitenkin hieman kohonnut, jos äidin SS-A ja SS-B vasta-aineet ovat koholla.

Lähteet:

Julkunen H. Primaarinen Sjögrenin oireyhtymä, Lääkärin Käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.

Pettersson T. Sjögrenin oireyhtymä, Patologia, Kustannus Oy Duodecim 2012.

Mustajoki P. Sjögrenin oireyhtymä, Lääkärikirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim 2017.

ICD-10:

M35.0 Sjögrenin oireyhtymä

Julkaistu: 28.3.2018