Terve.fi

Sisältääkö jääkaappisi näitä epäterveellisiä ruokia? - Top 10

Sisältääkö jääkaappisi näitä epäterveellisiä ruokia? - Top 10
Tiedät syöväsi epäterveellistä ruokaa kun tilaat ravintolassa tuplapekonihampurilaisen tai kermaista pastaa. Mutta tiedätkö mitä kaikkea epäterveellistä löytyy omasta jääkaapistasi? Jos olet, kuten moni tavallinen ihminen jääkaappisi sisältö sisältää paljon ylimääräisiä kaloreita, suolaa, rasvaa ja sokeria, ilman että välttämättä edes sitä huomaat.
Julkaistu 8.9.2010

1. Majoneesi

Se on valkoista, rasvaista ja aiheuttaa helposti ylimääräisiä kiloja, kun sitä käyttää huolettomasti. Totuus on, että tavallinen majoneesi ei ole kovin epäterveellistä mikäli käytät sitä teelusikallisen tai kahden verran. Useimmat majoneesin käyttäjät kuitenkin käyttävät sitä suosituksia enemmän.

Majoneesin ystäville on olemassa kolme parempaa vaihtoehtoa: vähäkaloriset levitteet, kuten esimerkiksi sinappi, barbeque-kastike, chili- tai tacokastike sekä kevytmajoneesi tai tavallisen majoneesi vähäisempi käyttö.

2. Limut ja muut makeat juomat

Makeutetut juomat ovat tyhjien kalorien todellinen ilmentymä. Niissä harvoin on lainkaan ravintoaineita, mutta sitäkin enemmän kaloreita. Tutkimukset ovat myös osoittaneet, että sokeristen juomien nauttiminen ei kompensoi nautitun ruoan määrää. Kyseessä todella ovat siis ylimääräiset kalorit.

Puhdas vesi on paras kehon nesteyttäjä ja sitä tulisi juoda päivän nesteistä selkeästi eniten. Olemassa on myös useita kalorittomia juomia, kuten paljon antioksidantteja sisältävät vihreä ja musta tee. Vaikka rasvattomassa ja kevytmaidossa on joitakin kaloreita ne sisältävät myös tärkeitä ravintoaineita, kuten kalsiumia, D- ja B12-vitamiineja, kaliumia ja magnesiumia.

3. Alkoholijuomat

Sen lisäksi, että alkoholia käytetään helposti liikaa, ravinnollisesta näkökulmasta katsottuna jääkaapissasi voisi olla joukko paljon parempiakin juomia. Alkoholin kalorit ovat tyhjiä, sillä keho ei pysty käyttämään niitä energian lähteenään. Maksan on pakko pilkkoa alkoholi rasvahapoksi, mikä kerääntyy maksaan. Itse asiassa rasvan kerääntymisen voi havaita maksassa jo yhden rankan juopotteluyön jälkeen.

Alkoholi sisältää paljon kaloreita. Muun muassa lasillinen viiniä sisältää noin 170 kaloria ja pullo olutta noin 150. Alkoholia nauttiessa kannattaa noudattaa siis kohtuutta.

4. Einesliha

Einesliha on epäterveellistä, koska se sisältää paljon natriumia sekä toisinaan paljon rasvaa ja lisäaineita, kuten nitraatteja. Prosessoitu liha on yhdistetty lisääntyneeseen suolistosyövän riskiin. Jotkut asiantuntijat myös epäilevät, että tietyt lihajalosteiden säilöntään käytetyt aineet saattavat muuttua syöpää aiheuttaviksi yhdisteiksi kehossa.

Paljon nitraattia sisältävän ruokavalion on todettu lisäävän korkean verenpaineen riskiä, mikä on yksi suurimmista sydänsairauksien ja aivohalvausten syistä. Natriumin ja lisäaineet voi välttää käyttämällä esimerkiksi tuoretta kanaa tai paahtopaistia voileivän päällä.

5. Hot dogit ja makkarat

Valmiit hot dogit ja makkarat kuuluvat myös jalostettujen lihojen listalle. Ne sisältävät tyypillisesti paljon natriumia ja rasvaa. Hyvä keino on ostaa vähärasvaisia ja -nitraattisia makkaroita tai soijasta valmistettuja makkaratuotteita.

6. Täysmaitotuotteet

Maitotuotteet sisältävät paljon terveellisiä ainesosia, kuten proteiinia, kalsiumia ja B12-vitamiinia. Jotkin täysmaitotuotteet sisältävät myös melko paljon rasvaa ja kolesterolia. Onneksi markkinoilla on vähärasvaisia maitoja, juustoja, jogurttia ja tuorejuustoja, joista valita.

7. Herkkujäätelö

Monien jääkaapista saattaa löytyä herkullisia kermajäätelöpakkauksia. Vaikka nauttimansa annoksen pitäisi pienenä, monien kermaisten jäätelöiden sisältämät tyydyttyneet rasvat, kokonaisrasvat ja kalorit saattavat ylittää päivittäiset suositukset huomaamatta.

Kokeile sen sijaan vähärasvaisia, -sokerisia ja -kalorisia vaihtoehtoja. Vielä terveellisempi vaihtoehto on nauttia tuoreita hedelmiä jälkiruoaksi.

8. Kermaiset salaatinkastikkeet

Kuinka monta pulloa kermaisia salaatinkastikkeita löytyy jääkaapistasi. Useimmista löytyy sinappikastiketta, Thousand Islandia tai valkosipulikastiketta. Kaksi ruokalusikallista näitä kastikkeita sisältää noin 120 kaloria, 12 grammaa rasvaa, 2,5 grammaa tyydyttyneitä rasvoja ja 380 natriumia. Huono puoli on se, että useimmat käyttävät vähintään kaksi kertaa tällaisen annoksen salaatissaan.

Vähennä valmiiden kastikkeiden käyttöä kahteen ruokalusikkaan, osta vähärasvaisempia salaatinkastikkeita tai tee itse terveellisempi vaihtoehto. 

9. Kovat voit ja margariinit

Mitä kiinteämpänä voi tai margariinia pysyy huoneenlämmössä, sitä enemmän se todennäköisesti sisältää tyydyttyneitä rasvoja. Rapsi- tai oliiviöljyn käyttö ruoanlaitossa ja leivonnassa aina kun mahdollista on paras vaihtoehto, sillä ne sisältävät paljon hyviä rasvoja. Voit myös vaihtaa voin ja margariinin vähärasvaisempaan vaihtoehtoon.

10. Pakastetut ranskalaiset

Perunaeinekset, kuten ranskalaiset perunat sisältävät melko paljon rasvaa, tyydyttyneitä rasvoja, natriumia sekä kaloreita. Paras vaihtoehto on syödä jalostamattomia perunoita, kuten paistettuja tai paahdettuja perunoita, jolloin perunan ravintoaineet säilyvät ja rasvapitoisuus vähenee.

Lue lisää:

Kommentoi »