Kauneus & Terveys

Sinustako talvipyöräilijä?

Kun lumi sataa, pyöräilyä ei ole pakko lopettaa. Keräsimme vinkit, miten onnistut jatkamaan pyöräilyä läpi talven.
Kuvat 123RF

1. Pidä huolta kunnostasi. Ympärivuotinen pyöräily on kätevä tapa pitää kuntoa yllä.  Kun maanittelet itsesi pyörän selkään syys­aamuna, se sujuu rutiinilla pakkasella. Huomaat, miten pyörälenkki raikkaassa ilmassa ennen työpäivää herättää. Maastopyöräily voi olla jopa mukavampaa talvella, kun juurakot ja kivet ovat lumen alla.

2. Vältä paksua vaatetusta. Kun lähdet pyöräilemään, älä pukeudu liian lämpimästi.  Aluskerraston päälle voit pukea kevyen­ fleecetakin ja vetää päälle kuoritakin, jonka kainaloissa on ilmastointireiät. Vedä jalkaan pitkälahkeiset pyöräilyhousut. Vaatteiden tuulenpitävyys on tärkeää.

3. Pidä sormet suojassa. Käytä ajaessasi rukkasia ja kauluria. Jos naamasi tuntuu jäätyvän, kokeile hengityssuojaa tai kommandopipoa. Kengiksi sopivat tavalliset talviurheilukengät tai kesäpyöräilykengät, ohuet sukat ja toppasuojukset. 

4. Valaise reittisi. Hanki pyörääsi hyvä etuvalo. Jo viiden metrin päähän näyttävä valo voi riittää. Maastopyöräilyssä valot voivat valaista jopa kymmenien metrien päähän, mutta niitä ei saa käyttää autoteillä häikäisyn vuoksi. Laki määrää, että pyörässä pitää olla pimeällä valkoista tai vaaleankeltaista valoa näyttävä valaisin, joka on kiinnitetty pyörän etuosaan 0,3–1,3 metrin korkeudelle. Punainen takavalaisin ei ole pakollinen, mutta näkyvyyden vuoksi se on hyvä hankkia. Näkyvät heijastimet ovat elintärkeät.

5. Huomioi pyörän varustus ja kunto. Vaihda pyörääsi nasta- tai kitkarenkaat heti, kun on liukasta ja teitä hiekoitetaan. Valitse renkaat, joissa on pistosuojaus. Se suojaa niitä terävältä sepeliltä. Huolla pyöräsi syksyllä, sillä pakkanen kangistaa ketjuja ja hidastaa pyörän toimintoja. Tarkista myös renkaiden paineet, sillä ne vaihtelevat sään mukaan. Jos renkaat ovat liian kovat, ne voivat liukua liikaa jäisellä tiellä. Säilytä pyörää mieluiten sisätiloissa, sillä esimerkiksi ketjuvaihteisto ja vaijerit jäätyvät herkästi. Huuhtele pyörääsi välillä, sillä tiesuola voi hapettaa alumiinipintoja.

6. Polje säätilan mukaan. Pyöräilyä kannattaa välttää yli 20 asteen pakkasessa hengitystieinfektioriskin vuoksi. Pidä polkemisrytmi pakkasella aluksi tarpeeksi rauhallisena, jotta pyörä ja lihaksesi vetreytyvät. Keuhkojen vihlonta on merkki siitä, että on syytä hidastaa vauhtia. Jos poljet pitkää lenkkiä, juo välillä. Aja jäisellä kelillä hitaasti ja vältä äkkijarrutuksia sekä nopeita väistöjä. Varo etenkin kaarteita sekä teitä, joissa on tuore lumikerros – se voi peittää alleen jäätyneitä lätäköitä. 

7. Valmistaudu työmatkapyöräilyyn. Reppu ei ole paras vaihtoehto työmatkapyöräilijälle, sillä se hiostaa selkää vaatekerrosten alla. Hanki­ sivulaukku, jonne saa kätevästi vaihtovaatteet ja vaikka meikkipussin. Jos mietit, miten hiukset näyttäisivät hyvältä työmatkapyöräilyn ja etenkin kypärän käytön jälkeen, ota vinkkiä konkareilta. Pese ja kuivaa hiukset kotona, ja ajele töihin verkkaisesti, etteivät hiukset hikoa liikaa. Käy töissä pikasuihkussa. Jos pääsi hieman hikoili kypärän alla, föönaa hiukset vain nopeasti kuiviksi ja muotoile kuivasampoolla.

Vinkit antoi talvipyöräilijä Heidi Siekkinen.

Julkaistu: 15.12.2014
Kommentoi »