Sairaudet

Sinilevä

Sinilevän aiheuttamat oireet alkavat muutaman tunnin kuluessa sinilevälle altistumisesta. Miten sinilevälle altistumista voi hoitaa?

30.4.2018 Terve.fi

Sinilevät eli syanobakteerit on normaali osa luontoamme. Vaikka vesistöissä onkin ilmeisesti aina esiintynyt laajamittaisia sinileväkasvustoja, niin viime aikoina ne tuntuvat olleen melkein jokavuotinen riesa etenkin rehevöityneillä alueilla. Kasvuun vaikuttavia tekijöitä ovatkin lämmin ja tyyni sää ja vesistön ravitsemustilanne. Sinilevien määrä alkaa lisääntyä heinäkuussa, kun vedet lämpiävät. Syanobakteerit voivat värjätä veden vihreäksi ja runsaimmillaan muodostaa veden pinnalle paksuja massaesiintymiä eli kukinnan, joka voi olla vihreä tai kellertävä.

Monet sinilevälajit tuottavat ihoa ärsyttäviä aineita sekä maksa- ja hermomyrkkyjä. Osa leväesiintymien kukinnoista on myrkyllisiä, eikä ulkonäön, maun tai hajun perusteella voi sanoa, mikä levä ei ole myrkyllinen. Käytännössä kaikkiin sinileviin tulisikin suhtautua myrkyllisinä. Tämä asia voi rajoittaa veden käyttöä virkistyksessä, peseytymisessä, juomana sekä ruoan valmistuksessa.

Sinilevän aiheuttamat oireet

Ihminen voi altistua myrkylliselle sinilevälle siis ihon, suun ja hengitysteiden kautta. Altistus voi tällöin aiheuttaa esimerkiksi ihon kutinaa, punoitusta, ihottumaa, pahoinvointia, ripulia, tajunnan häiriöitä, sekä silmä-, nenä- tai keuhko-oireita, esimerkiksi flunssan kaltaisia oireita. Oireet alkavat yleensä 3–5 tunnin kuluttua altistuksesta ja kestävät useimmiten korkeintaan muutamia päiviä.

Toimintaohjeita sinilevän varalle

  • Seuraa ajankohtaista sinilevätilannetta alueellasi. Esimerkiksi THL ja Evira keräävät ajankohtaistakin tietoa kotisivuilleen.
  • Älä ui vedessä, jossa on runsaasti sinileviä (vesi voi olla myrkyllistä).
  • Vesiurheilussa sisään hengitetty sinileväpitoinen vesiaerosoli voi aiheuttaa oireita.
  • Älä juo sinilevävettä.
  • Älä huuhdo sinilevävedellä syötäviä vihanneksia, kuten salaattia, porkkanoita ym.
  • Älä päästä lapsia ja kotieläimiä rantaan voimakkaan kukinnan aikana.
  • Kiukaalta höyrystyvä sinileväpitoinen vesi voi aiheuttaa oireita
  • Sinilevämyrkky ei häviä vettä keitettäessä
  • Kun havaitset leväkukintoja vesistössä, ilmoita siitä eteenpäin esimerkiksi ottamalla yhteyttä kuntasi ympäristöviranomaisiin.
  • Mikäli epäily sinilevästä herää vasta uimisen jälkeen, kannattaa sen jälkeen peseytyä puhtaalla vedellä

Sinilevälle altistumisen omahoito

Jos oireita esiintyy:

  • Suihkuta puhtaalla vedellä iholta ja silmistä leväinen vesi pois .
  • Muihin oireisiin voi käyttää särky- tai kuumelääkettä .

Milloin lääkäriin sinilevän takia?

Vakavassa myrkytyksessä ota välittömästi yhteys lääkäriin. Myrkytystietokeskuksesta saa neuvoja ja toimintaohjeita. Se päivystää ympäri vuorokauden. puhelin: (09) 471 977 (suora) (09) 4711 (vaihde).

Lähteet:

Zacheus O. Uimarantavesi, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2017.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi