Terve.fi

Sigmasuolen tähystys pienentää suolisyöpäkuolleisuutta vielä 17 vuotta myöhemmin

Sigmasuolen tähystys pienentää suolisyöpäkuolleisuutta vielä 17 vuotta myöhemmin
Sigmasuolen tähystys eli sigmoidoskopia voi brittitutkimuksen perusteella ehkäistä paksu- ja peräsuolisyöpiä jopa 17 vuoden seurannassa. Lue lisää.
Julkaistu 19.4.2017

Sigmasuolen tähystys eli sigmoidoskopia voi brittitutkimuksen perusteella ehkäistä paksu- ja peräsuolisyöpiä jopa 17 vuoden seurannassa. Tutkimuksen tulokset julkaistiin arvostetussa Lancet-lehdessä.

Brittien tulokset ovat mielenkiintoisia, sillä tutkimuksessa sigmoidoskopia tehtiin terveille aikuisille, joilla ei ollut merkkejä syövästä tutkimuksen alkaessa. Vaikuttaakin siis siltä, että sigmoidoskopia sopisi paksu- ja peräsuolisyövän ehkäisevään seulontaan.

Samasta aineistosta on julkaistu aiemmin tuloksia, joissa ehkäisyteho nähtiin yhdentoista vuoden seurannassa. Nyt saadut tulokset vahvistavat aiempia havaintoja ja osoittavat vaikutusten ulottuvan vielä pitemmälle.

Nyt julkaistussa analyysissa 55–64-vuotiaana tehty sigmoidoskopia vähensi paksu- ja peräsuolisyöpiä 35 prosenttia 17 vuoden seurannan aikana. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että yhden syöpätapauksen estämiseksi seuloa piti 98 henkilöä. Jos sigmoidoskopiassa näkyi syöpään viittaavia polyyppeja, potilaille tehtiin myös kolonoskopia, jossa suolistoa tähystetään pitemmältä.

Tutkimukseen osallistui 170 000 brittiä, joista 40 000 satunnaistettiin sigmoidoskopiaan ja loput toimivat verrokkeina. Seitsemäntoista seurantavuoden aikana paksu- ja peräsuolisyöpä todettiin 1 200 tähystysryhmäläisellä ja 3 300 verrokilla. Paksu- ja peräsuolisyöpään kuoli 353 tähystysryhmäläistä ja 996 verrokkia.

Suomessa paksusuoli- ja peräsuolisyövän seulonta tehdään joka toinen vuosi 60–70-vuotiaille. Tällä hetkellä seulonta tehdään ulosteen veritestillä, mutta tähystykset saattavat yleistyä tulevaisuudessa.

Paksu- ja peräsuolisyöpä on yleistynyt Suomessa, ja tällä hetkellä se on miesten kolmanneksi ja naisten toiseksi yleisin syöpä. Uusia tapauksia todetaan vuosittain noin 2 600.

Lue lisää:

Kommentoi »