Sairaudet

Sensaatiomainen edistys syövän hoidossa? – Uusi hoito tuhosi yli 2 kiloa syöpäkudosta

Uutta hoitokeinoa on kokeiltu vasta kolmeen ihmiseen, mutta tulokset saattavat kieliä sensaatiomaisesta edistyksestä syövän hoidon alalla. Lue lisää.

18.8.2011 Terve.fi

Uutta hoitokeinoa on kokeiltu vasta kolmeen ihmiseen, mutta tulokset saattavat kieliä sensaatiomaisesta edistyksestä syövän hoidon alalla. Hoitoa saaneilla katosi yli 2 kiloa syöpäkudosta. Kokeeseen osallistuneet kärsivät kroonisesta lymfaattisesta leukemiasta (CLL).

”Testi ylittää kaikki villeimmät odotuksemme” toteaa tutkijajäsen, immunologi Carl June.

Kokeellinen hoitokeino poisti leukemian kahdelta potilaalta kokonaan. Kolmannelta vapaaehtoiselta se väheni 70 %. Tuhoutuneet syöpäsolut eivät ole palanneet vuoden jälkeenkään.

Muokattu HI-virus

Pennsylvanian yliopiston tutkimuksessa tutkijat ottivat potilaalta tiettyjä valkosoluja, jotka kamppailivat tautia vastaan. He käsittelivät näitä valkosoluja harmittomalla, muokatulla versiolla HI-viruksesta – virus joka johtaa AIDSiin. He piikittivät muokatut valkosolut takaisin verenkiertoon. Muokattujen solujen tehtävänä oli kohdistaa ja tappaa syöpäsolut. Ne onnistuivat tehtävässään ilmiömäisesti. Valkosolut tappoivat syöpäsoluja niin verestä, luuytimestä kuin imunestekudoksestakin.

Aikaisemmissa, samankaltaisissa kokeissa, joissa verenkiertoon on piikitetty käsiteltyjä valkosoluja, valkosolut tappoivat vain muutamia syöpäsoluja ja kuolivat sitten pois. Uudessa hoitomenetelmässä erikoistuneet valkosolut pystyvät lisääntymään tuhansittain ihmisvartalossa.

Sivuoireet olivat hyvin vähäiset. Potilaat kärsivät kuumeesta ja kivusta – niin kuin heidän ruumiinsa taistelisi tavallista tulehdusta vastaan.

Tuloksista täytyy tehdä vielä kattavia lisätutkimuksia, sillä kolmen ihmisen kohderyhmä ei ole kattava.

Leukemiaan sairastuu noin 200 suomalaista vuosittain. Leukemian nykyisiin hoitokeinoihin kuuluu säteilyhoito ja luuydinsiirto. Leukemia on yleisin syöpä lapsilla.

Lähde: New England Journal of Medicine

Lue lisää:Keliakiaa sairastavilla moninkertainen osteoporoosiriski

Pelottaako osteoporoosi? Tee riskitesti!Näin parannat luustoasiMurtumat heikentävät iäkkäiden henkilöiden toimintakykyä vuosiksi

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi