Terve.fi

Säikyillä lapsilla riski pelkotiloihin

Säikyillä lapsilla riski pelkotiloihin
Lapset, jotka osoittavat suurta vastenmielisyyttä hurjiin leikkeihin ja toimintaan, saattavat olla suuremmassa riskissä kärsiä erilaisista pelkotiloista, todetaan tuoreessa australialaistutkimuksessa. Hurjilla leikeillä ja toiminnalla tarkoitetaan mm. jännittäviä kirjoja, vuoristoratoja ja kummitusjunia, mistä useimmat lapset nauttivat.
Julkaistu 5.8.2008

Tutkimuksessa vanhemmilta ja lapsilta kyseltiin, pitikö lapsi kyseisestä toiminnasta ja kuinka pelokkaita he yleensä olivat. Lapset, jotka eivät pitäneet jännittävistä leikeistä, olivat yleisesti pelokkaampia kuin muut lapset.

Tutkijoiden mukaan säikkymisen ja pelkotilojen välillä on selvä yhteys. Lapset, jotka ovat säikkyjä kärsivät useimmin pelkotiloista. Tutkijat kuitenkin korostavat ettei kyseessä ole diagnoosi vaan asia, joka säikkyjen lasten vanhempien olisi hyvä huomioida. Pelkotilojen kanssa eläminen läpi elämän on hyvin ikävä asia ja saattaa vaikuttaa kaikkiin ihmisen päätöksiin.

Tutkijoiden mukaan, mitä nopeammin varhaiset pelkotilat tunnistetaan, sitä paremmin lapsi voidaan opettaa pärjäämään tunteidensa kanssa. Usein lapsia kasvatetaan ”pumpulissa” vanhempien omien pelkojen vuoksi. Tutkijat kehottavatkin vanhempia opettamaan lapsilleen, että maailma ei välttämättä olekaan niin ylitsepääsemättömän pelottava paikka.

Aiheesta uutisoi News Medical Net 4.8.2008 ”Children who are fearful more at risk of anxiety issues”.

Noora Dahmane, toimittaja

Kommentoi »