Terve.fi

Sähkötupakkaa kokeilevat tarttuvat todennäköisemmin myös varsinaiseen tupakkaan

Sähkötupakkaa kokeilevat tarttuvat todennäköisemmin myös varsinaiseen tupakkaan

Sähkötupakkaa ei pidetä niin vaarallisena kuin tavallista tupakkaa, mutta sillä on osittain samoja haittavaikutuksia. Se saattaa vaikuttaa sydämen toimintaan samoin kuin tavallinen tupakka. [node:summary]
Mainos

Sähkötupakkaa kokeilevat saattavat aloittaa muita todennäköisemmin myös varsinaisen tupakoinnin, tuore tutkimuskatsaus osoittaa. Tulokset julkaistiin arvostetussa JAMA Pediatrics -lehdessä.

Tutkimuksessa yhdistettiin ja analysoitiin uudelleen yhdeksän aikaisemman tutkimuksen aineistot, jotka koostuivat 17 000:n 14–30-vuotiaan seurantatiedoista.

Analyysin perusteella sähkötupakkaa kokeilleista tai käyttävistä noin 30 prosenttia aloitti tupakoinnin seurantojen aikana, kun samoin kävi vain 8 prosentille osallistujista, jotka eivät olleet edes kokeilleet sähkötupakkaa. Sama havaittiin tutkimuksissa, joissa tarkasteltiin kuukauden sisällä poltettuja savukkeita.

Tulokset viittaavat siihen, että sähkötupakka voi madaltaa kynnystä aloittaa varsinainen tupakointi, mutta on myös mahdollista, että samat nuoret olisivat kokeilleet savukkeita ilman sähkötupakkaakin.

Sähkötupakkaa on pidetty tupakkaan verrattuna vaarattomana, mutta uusimpien tutkimustulosten perusteella sillä saattaa olla osin samanlaisia haitallisia sydänvaikutuksia kuin varsinaisella tupakalla. Vaikutuksia havaitaan muun muassa sydämen sykevaihtelussa.

Suomalaisista muutama prosentti käyttää sähkötupakkaa, mutta käyttö on yleistymässä.

Lähde:

JAMA Pediatrics -lehti

Lue lisää:

Aika tumpata? Tupakka tappaa kaksi kolmesta polttajasta

Tupakointi haitallista myös iholle

Sähkötupakka altistaa influenssalle ja muille pöpöille

Julkaistu: 20.7.2017