Voi hyvin

Saara Aalto: Hymyilen, vaikka sisällä kuohuuSaara Aalto: Hymyilen, vaikka sisällä kuohuu

Euroviisuihin ja aiemmin X Factorin finaaliin tiensä raivannut laulaja Saara Aalto lauloi ja soitti lapsena tuntikausia.
Teksti Hanna Hyväri
Kuvat Timo Pyykkö

Voi Hyvin -lehti haastatteli Saara Aaltoa ja hänen laulajasiskoaan Suvi Aaltoa pari vuotta sitten. Sympaattinen Saara muisteli lapsuuttaan siskonsa kanssa.

"Pakotin Suvin juontajaksi ohjelmaani"

Saara sai pikkusiskon 7-vuotiaana. Kolmilapsinen perhe asui Oulunsalossa. Keskimmäinen lapsista on poika.

SAARA: Suvia luullaan monesti meistä kahdesta vanhemmaksi. Olen sellainen babyface varsinkin ilman meikkiä. Suvi taas laittautuu aina.

SUVI: Kun synnyin, Saara oli sanonut, että hän rakastaa tätä vauvaa kaikkein eniten koko maailmassa. Näin äiti on meille kertonut.

SAARA: Varmaan olen sanonutkin niin. Olen tosi lapsirakas. Suvi oli tärkeä. Tykkäsin ihan hirveästi. Vanhoissa videoissa lepertelen hauskasti siskolle.

SUVI: Saara on pukenut minua pienenä ja kiskonut kaikkiin juttuihin mukaan. Leikimme lapsena tv-sarjojen tekoa.

SAARA: Joo, olen tykännyt tehdä paljon kaikkea, kuvata ja näytellä. Kun Suvi oli 5-vuotias, pakotin hänet esimerkiksi olemaan tv-juontaja keksimässäni lastenohjelmassa. Ohjasin Suvia ja sävelsin alkutunnarin. Olin 12-vuotias. Kun olen vanhempana katsonut sitä videolta, olen tajunnut, kuinka pieni Suvi oli, mutta tsemppasi silti täysillä. Ja minä neuvoin koko ajan!

SUVI: En edes muista kaikkia juttua. Minut vain laitettiin hommiin. Jossakin vaiheessa väsähdin ja suutuin.

SAARA: Olet aina ollut todella itsepäinen! Ja tarkka ulkonäöstä. Kaiken pitää olla täydellisesti. Myöhästyit 4-vuotiaana joulupöydästä, koska olit laittamassa itsellesi jotain nutturaa. Hoitoon et suostunut lähtemään ennen kuin oli juuri tietyt vaatteet päällä. Olen ollut itse superkiltti ja mukautuvainen, vaikka olenkin

tehnyt asiat omalla tavallani. Yritän silti välttää riitoja, selitän asiat hyvällä fiiliksellä. Se helpottaa elämää.

SUVI: En lähde mihinkään ennen kuin tunnen, että olen valmis.

SAARA: Mutta entä jos olet tunnin myöhässä! Olen meistä organisoidumpi.

SUVI: Perheen seurassa olen itsepäinen. Kavereiden kanssa olen paljon säntillisempi ja joustavampi.

En voisi olla kateellinen sinulle, teet niin paljon töitä.

Saara soitti pikkutyttönä isovanhempiensa harmoonia. Musiikki on soinut suvussa aina. Perheen äiti on musiikkiin erikoistunut luokanopettaja ja isä harrastelijamuusikko.

SAARA: Kotona ei ikinä sanottu, että älä Saara taas laula. Kun tulin koulustakotiin, otin aina hyllystä äidin tuomia musiikinkirjoja. Soitin ja lauloin monta tuntia. 10-vuotiaana tein joululevyn isovanhemmille lahjaksi. Levyllä oli 60 joululaulua.

SUVI: Olin 2-vuotias ja lauloin levylle kappaleen Den glider in. Suomi oli voittanut jääkiekossa MM-kultaa. Ala- ja yläasteella panin aina musat soimaan, kun tulin kotiin. Lauloin iltaan asti. Porukat tulivat sitten jossain vaiheessa kotiin. Äiti ja isä huutelivat syömään.

SUVI: Laulussani on edelleen hieman vaikutteita sieltä. Yritän päästä siitä vähän eroon. Haluan kehittyä ja oppia.

SAARA: Perustin 10-vuotiaana parhaan kaverini kanssa tyttöbändin nimeltä Young Stars. Rakastin Spice Girlsia ja halusin oman bändin. Mutta emme me tehneet mitään Spaissareiden covereita vaan omia biisejä. Aloin säveltää ja sanoittaa englanniksi. Isä opetti tekemään taustat tietokoneella. 12-vuotiaana tein kotona oman cd:n.

SUVI: Olemme tsempanneet toisiamme paljon. Ihanaa, kun on isosisko, jolle voi puhua kaikista asioista. Totta kai me riitelemmekin.

SAARA: Sellaista sisarusten välistä kinastelua. Hermot menevät kummaltakin, koska olemme niin eriluonteisia.

SUVI: Välillä sanotaan asioita, joista toinen loukkaantuu.

SAARA:Välillä ei jaksaisi toista edes katsella, mutta olet silti minun siskoni!

SUVI: En voisi olla kateellinen sinulle. Teet niin paljon töitä urasi eteen.

Pitkien suhteiden malli tulee vanhemmilta.

Saara ja Suvi Aalto innostuivat japanipopista teineinä.

SAARA: Japanipopin artistit tekevät itsestään valokuva-albumeja, joita myydään faneille. Halusimme hassutella ja tehdä rannalla muka samanlaisen albumin. Rantakuvia on paljon.

SUVI: Minulla oli silloin vielä raudat suussa. Olin menossa lukioon.

SAARA: Tutustuin silloiseen poikaystävääni Teemu Roivaiseen Madetojan musiikkilukiossa. Teemu kruunattiin tangokuninkaaksi 2014. Seurustelin Teemun kanssa yhdeksän vuotta. Se on pitkä aika. Hän on ollut iso osa uraani ja tuottanut kaikkilevyni. Olemme keikkailleet yhdessä 12 vuotta.

SUVI: Olitte niin pitkään yhdessä, että Teemusta tuli kuin toinen veli. Teidän eronne oli minullekin iso asia.

SAARA: Eroaminen oli raskasta, mutta meistä oli vuosien mittaan tullut todella kuin veli ja sisko. Teemu on edelleen tärkeä. Musiikki on meidän yhteinen lapsemme. Hyvä, että asiat menivät näin.

SUVI: En ole halunnut seurustella vain tavan vuoksi. Olen tosissani, jos olen. Sen täytyy todella tuntua joltain. Olen siinä mielessä romanttinen. Edellisen poikaystäväni kanssa olimme yhdessä yli kolme vuotta.

SAARA: Isä ja äiti ovat olleet aina yhdessä. Ehkä pitkien suhteiden malli tulee meille sieltä.

SUVI: Olen ottanut musiikissa paljon mallia isosiskolta. Katson Saaraa ylöspäin. Christina Aguileraakin olen ihaillut. Olisiko ollut Aguileran Beautiful se toinen biisi, jonka äänitin 13-vuotiaana kotistudiossamme. Mutta paras on Beyoncé. Olen fani henkeen ja vereen!

SAARA: Samoin! Olen pitänyt enemmän myös klassista popvaikutteisiin yhdistävistä crossover-laulajista kuin sinä. Minulletodella tärkeä artisti on Charlotte Church, joka lauloi nuorena klassista.Menin hänen takiaan laulutunneille. Ihailin sitä ääntä.

SUVI: Olen rokimpi. Tykkään Michael Monroesta, Paramoresta, ja kasaribändeistä. Se ero meidän välillä on.

Kaikki vanhempien rahat menivät meidän harrastuksiimme.

Saara ja Suvi kävivät Lontoossa katsomassa Wicked-musikaalia 2010.

SAARA: Rakastamme musikaaleja. Pääsin Helsingin Kaupunginteatterin High School Musical on Stage -musikaaliin esiintymään vuonna 2008. Niitä tehtiin kaksi. Tutustuin paremmin siihen maailmaan. Musikaalit ovat syvällisiä, niissä on sisältöä ja tarinaa.

SUVI: Musikaalit ovat meille tärkeitä. Ne ovat monipuolisia ja vaikeita laulaa.

SAARA: Järjestin Suville yllätyksenä matkan Lontooseen, koska en ehtinyt hänen rippijuhliinsa. Vein sinut vain suoraan lentokentälle! Kävimme tietysti katsomassa Wicked-musikaalin, se on suosikkimme. Näimme neljän päivän aikana viisi musikaalia. Suvi oli sillä matkalla niin kiltti eikä kiukutellut yhtään!

SUVI: Katsoimme Oopperan kummituksen, Les Miserablesin ja Hairsprayn. Hieno reissu ja hyvät paikat esityksissä.

SAARA: Niin ja Queenin We will rock you -musikaalin.

SUVI: Queen on yksi minun ja äidin suosikeista. Aivan mahtava.

SAARA: Olikohan tuo reissu sinun toinen kertasi lentokoneessa?

SUVI: Varmaankin, meidän perhe ei matkustanut paljon. Kaikki vanhempien rahat menivät meidän harrastuksiimme.

Suvi Aalto osallistui myös laulukisaan ja voitti vuonna 2010.

SUVI: Lauloin Teemun säveltämän kappaleen Don’t take it personal biisikisassa, jonka palkintona oli, että pääsee äänittämään laulun studioon ammatti-ihmisten kanssa. Voitimme kilpailun.

SAARA: Jännä tilanne. Osamme vaihtuivat. Olin ollut Talent Suomi -ohjelmassa, mukana musikaaleissa ja muutenkin esillä. Nyt Suvi voitti. Valmensin Suvia. Olin vähän, että oho, olet noin nuori ja silti päässyt tällaiseen juttuun mukaan. Mutta olin sinusta ylpeä.

SUVI: Oli kuvauksia ja haastatteluja. Tosi siistiä, nautin kaikesta.

Emme voisi asua samassa asunnossa, olemme luonteiltamme niin erilaisia.

SAARA: Vaikka annamme toisillemme palautetta musiikista ja olemme läheisiä, meillä on omat elämät. Meidät on kasvatettu itsenäisiksi. Soitan kotiin vain noin kerran kuukaudessa. Emme voisi asua samassa asunnossa, olemme luonteiltamme niin erilaisia. Heittäydyt seurassani pikkusiskoksi, joka vain sotkee.

SUVI: Siivoanhan minä! Et vain ole tyytyväinen mihinkään.

SAARA: Mutta kun sinulla ei ole vieraskoreutta minun kotonani lainkaan. Ei ole ollenkaan se rennoin tilanne, kun olet kylässä. Aika kaaosta.

SUVI: Käymme yhdessä sushilla.

Tulehtunut kroppa parani, kun muutin ruokavalioni kokonaan.

Saara Aallon ensimmäinen levy Blessed with love julkaistiin keväällä 2011.

SAARA: Laitoit hiukseni ja meikkasit minut. Koko perhe tuli tukemaan ja julkaisukonserttia katsomaan Oulusta asti.

SUVI: Itketti hirveästi koko konsertin ajan. Musiikki menee minulla tosi paljon tunteisiin. Kyyneleet vain tulevat. Olin niin ylpeä. Jutut, joista Saara lauloi, koskettivat. Tiesin, mitä kappaleiden takana oli. Olimme puineet asioita yhdessä.

SAARA: Minä taas olen tottunut peittämään surullisia tunteita. Se voi johtua siitä, että olin koulukiusattu. Opin, ettei heikkoutta kannata näyttää. Koulussaolin estoton esiintyjä, innokas ja iloinen lapsi. Kun esitin oman kappaleen, koulukavereiden palaute saattoi olla, että olipa paska biisi. Hymyilin vain.

SUVI: En minäkään ollut se suosituin oppilas koulussa.

SAARA: Ensimmäinen levyni kertoo suuresta universaalista rakkaudesta. Tein samoihin aikoihin ison elämänmuutoksen. Tulehtunut kroppa parani, kun muutin ruokavalioni kokonaan. Jätin karkit ja roskaruoan. Tein salaatteja ja söin raakaruokaa. Vaivat helpottivat parissa viikossa, ja pääsin lääkkeistä eroon. Henkiset asiat alkoivat kiinnostaa. Kävin omaa juttuani läpi ja luin paljon elämäntaitokirjallisuutta. Olin ihan flow’ssa, ja se kuuluu levyllä.

SUVI: En lue kirjoja. Enemmänkin katson Youtubesta kauneus- ja meikkausvideoita. Olen ehkä pinnallisempi kuin sinä. Silmänrajaukset ja kaikki pitää olla hyvin. Sitten vasta menen ulos ovesta.

SAARA: Olet laittanut minulle ihan sairaan hienoja kampauksia aina pikkutytöstä saakka. Ja olet vielä niin nuori! ♥

Juttu on julkaistu Voi Hyvin -lehdessä 1/2015.

Julkaistu: 7.12.2016