Terveys

Säännöllisen kestävyystreenin vaikutuksia

Lenkkeilyn ei tarvitse olla hikinauha otsassa ja lenkkarit kireällä touhottamista.

Teksti Riku Aalto
Kuvat Thinkstock
25.6.2015

Kun sydämen syke fyysisen ponnistelun seurauksena, alkaa terveystilillä tapahtua. Jokainen askel ja ponnistus kohottaa saldoa. Kun vältät sohvaa ja passiivisuutta, teet jo palveluksen kehollesi – ja mielellesi! Tällaista kevyttä liikkumista ja aktiivisia siirtymisiä saat tehdä ylirasittumista pelkäämättä niin paljon kun haluat

Säännöllisen aerobisen harjoittelun seurauksena sydämen koko ja tilavuus kasvavat. Tällöin sydämen ei tarvitse lyödä enää yhtä kiivaasti, sillä yhden sykäyksen eteenpäin työntämä verimäärä on nyt suurempi. Iskutilavuuden kasvun seurauksena sydämen leposyke laskee.

Ääreisverenkierron parantuessa myös verenpaine alenee ja lihasten verenkierto ja hapensaanti sekä verenkierron säätely tehostuvat. Pitkäjänteisen harjoittelun aikaansaannoksia on myös hiussuonituksen määrän lisääntyminen. Lihaskalvoille avautuu uusia verisuonia hapen kuljettamiseen ja kuona-aineiden poistoon.

Kestävyysharjoittelun vaikutuksesta myös rasvan käyttökyky energianlähteeksi tehostuu ja keuhkorakkuloiden määrä eli hapenottopinta-ala kasvaa. Aineenvaihdunnan parantumisen vaikutuksesta hiilihydraattien hyväksikäyttö ja rasva-aineenvaihdunta paranevat, jolla on positiivisia vaikutuksia mm. veren kolesterolipitoisuuteen. Hyväkuntoinen henkilö palautuu myös kuormituksesta huonokuntoista nopeammin ja voi täten harjoitella tehokkaammin ja useammin.

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi