Terve.fi

Säännöllinen uiminen vähentää astmaa ja vahvistaa keuhkoja

Säännöllinen uiminen vähentää astmaa ja vahvistaa keuhkoja
Uimahallien klooriveden on pelätty ärsyttävän lasten hengitysteitä ja lisäävän astman riskiä. Tuoreen tutkimuksen mukaan pelko on turha, sillä säännöllinen uiminen näyttäisi päinvastoin vähentävän oireita etenkin lapsilla, jotka jo sairastavat astmaa.
Julkaistu: 8.3.2011

Tulosten perusteella paljon uivat brittilapset eivät pode astmaoireita, allergista nuhaa tai ihottumia sen useammin kuin muutkaan lapset. Seitsemän vuoden iässä heistä päinvastoin noin puolet harvempi sairastaa astmaa, tutkijat havaitsivat.

Kun tarkastelu rajattiin astmaa sairastaviin, koko lapsuutensa ajan uintia harrastaneista selvästi useammat olivat oireettomia kymmenen vuoden iässä. Uiminen vahvisti myös keuhkoja, spirometriakokeet osoittivat.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine -lehdessä, ja se perustuu 5 700 kymmenvuotiaan syntymästään saakka seuratun lapsen terveystietoihin. Lapsista noin puolet ui ainakin kerran viikossa seitsemänvuotiaana.

Tutkimuksen luonteesta johtuen on todennäköistä, että yhteydet ovat todellisia eivätkä johdu esimerkiksi siitä, että astmaatikot uisivat useammin tai harvemmin kuin muut.

Havainnot eivät välttämättä yleisty kilpauimareihin, uimavalvojiin ja muihin erityisryhmiin, jotka viettävät uimahalleissa poikkeuksellisen paljon aikaa. Heillä astma voi olla tavallista yleisempi, aiemmat tutkimukset vihjaavat.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2011

Kommentoi »