Terve.fi

Säännöllinen liikunta hyödyllistä PCOS-naisille

Säännöllinen liikunta hyödyllistä PCOS-naisille
PCOS eli monirakkulainen munasarjatauti on yleinen sairaus hedelmättömyyden ja kuukautisongelmien taustalla.
Julkaistu: 19.2.2007

Monirakkulainen munasarjatauti, PCOS, on kohtuullisen yleinen kuukautisongelmia ja hedelmättömyyttä aiheuttava sairaus, josta kärsii arviolta 5-10 prosenttia hedelmällisessä iässä olevista naisista. Jopa puolet PCOS-naisista on ylipainoisia. PCOS:aan liittyy yleisesti myös korkea verenpaine, keskivartalolihavuus, sokeriaineenvaihdunnan häiriöt ja koholla olevat CRP-tasot.

PCOS:n tiedetään lisäävän riskiä sairastua myöhemmin aikuisiän diabetekseen ja sydän- ja verisuonitauteihin.

Italialaistutkimuksen mukaan säännöllinen fyysinen harjoittelu vaikuttaa edullisesti nuorten PCOS-naisten terveyteen. Puolen tunnin tehokas harjoittelu polkupyöräergometrillä kolme kertaa viikossa paransi merkittävästi koehenkilöiden sydämen ja keuhkojen suorituskykyä, laski veren tulehdusarvoja ja paransi insuliiniherkkyyttä. Myös ylipainon pudottamisessa säännöllinen liikunta osoittautui tehokkaaksi. Koehenkilöiden keskimääräinen painoindeksi tutkimuksen alussa oli 29.

Tutkimuksessa käytetyn liikunnan kuormittavuus oli noin 70 % maksimaalisesta hapenkulutuksesta, joka vastaa reipasta, hien pintaan nostavaa liikuntaa. Reippaan pyöräilyn ohella samantasoisen kuormitusalueen liikuntamuotoja ovat esimerkiksi tehokas sauvakävely, hölkkä, uinti, murtomaahiihto sekä erilaiset pallopelit.

Kommentoi »