
Rypsiöljy vähentää veren haitallisia rasvoja
Kylmäpuristetun rypsiöljyn nauttiminen vähentää veren haitallisia rasvoja. Jo pienellä rypsiöljyn lisäyksellä päivittäiseen ruokavalioon voin sijasta saattaa olla suuri merkitys terveydelle. Näin osoittaa Pohjoismaisessa sydäntautikongressissa esitelty ylilääkäri Ari Palomäen johtama tutkimus.
Puoli vuotta kestäneeseen tutkimukseen osallistui 37 suomalaista miestä, joille oli ylipainon seurauksena kehittynyt metabolinen oireyhtymä. Tutkimusjaksoja oli kaksi ja ne kestivät 6–8 viikkoa. Ensimmäisen tutkimusjakson aikana miehet käyttivät leivän päällä voita, ja toisen jakson aikana he korvasivat päivittäisen leipärasvan 35 ml annoksella kylmäpuristettua Virgino-rypsiöljyä. Tutkimuksen ajan noudatettiin muuten normaalia ruokavaliota.
– Ruokavaliota ei siis välttämättä tarvitse muuttaa kokonaan, vaan pienilläkin muutoksilla on vaikutusta terveyteen. Nykyisin suositellaan, että välttämättömien monityydyttymättömien rasvahappojen osuus olisi vähintään kolme prosenttia kokonaisenergiasta. Kevyttä työtä tekevä aikuinen saa riittävän päiväannoksen 1–2 ruokalusikallisesta rypsiöljyä, lasten suositeltu päiväannos on 1–2 teelusikallista, Palomäki sanoo.
Rypsiöljy ehkäisee LDL-kolesterolin hapettumista
Leivän päälle levitettävän voin sijasta käytetyn kylmäpuristetun rypsiöljyn on todettu vähentävän kokonaiskolesterolin ja erityisesti haitallisen LDL-kolesterolin pitoisuutta metabolista oireyhtymää potevilla miehillä.
– Rypsiöljyn käyttö vähentää valtimoiden seinämälle kerääntyvien haitallisten hapettuneiden LDL-hiukkasten määrää jopa enemmän kuin LDL-kolesterolin pitoisuutta, Palomäki kertoo.
Monityydyttymättömien rasvahappojen kaksoissidosten on aiemmin epäilty hapettuvan elimistössä aiheuttaen osaltaan sairauksien etenemistä.
– Kokonaisuudessaan rypsiöljyn vaikutus on kuitenkin hapettumista ehkäisevä. Tutkimuksessamme potilaiden kokonaiskolesterolin pitoisuus väheni 8 prosenttia ja haitallisen LDL-kolesterolin pitoisuus 11 prosenttia. Valtimotautia pahentavien hapettuneiden LDL-hiukkasten määrä väheni vieläkin enemmän eli peräti 16 prosenttia, Palomäki kertoo.
Tutkimusryhmän tuloksia on esitelty tiedeyhteisölle pohjoismaisessa sydän- ja verisuonitautien ehkäisyä käsittelevässä kongressissa, Nordic Congress on Cardiovascular Prevention and Rehabilitation, joka järjestettiin Hämeenlinnassa 12.–14.6. Palomäen tutkimukset ovat osa Hämeenlinnan seudulla toteutettavaa lääketieteellistä tutkimushanketta.
Kylmäpuristus säilyttää suoja-aineet
Kylmäpuristus menetelmänä edellyttää korkealuokkaisen rypsin käyttöä, koska öljyä ei tislata makuhaittojen poistamiseksi.
– Näin toimien ei myöskään menetetä flavonoideja ja muita elimistölle hyödyllisiä suoja-aineita, kuten omega-3- ja omega-6-rasvahappoja tai rasvaliukoisia vitamiineja, Palomäki muistuttaa.
Tehtyjen analyysien mukaan kylmäpuristettu rypsiöljy sisältää noin 60 prosenttia kertatyydyttymättömiä eli niin sanottuja yksinkertaisesti tyydyttymättömiä rasvahappoja. Näissä terveydelle edullisissa rasvahapoissa kahden hiiliatomin välissä on vain yksi kaksoissidos. Rypsiöljy sisältää useita kaksoissidoksia sisältäviä monityydyttymättömiä rasvahappoja 35 prosenttia, joista yli kolmasosa on alfa-linoleenihappoa.