Terve.fi

Ruusun oireet

Ruusun oireet
Ruusun oireisiin kuuluu iho-oireiden lisäksi voimakkaita yleisoireita: kuume, pahoinvointi ja päänsärky. Lue ruusun iho-oireista.
Julkaistu: 29.4.2018

Ruusun oireet alkavat yleensä äkillisesti tuntien kuluessa. Iho alkaa punoittaa paikallisesti voimakkaasti, siihen voi tulla turvotusta ja se on hyvin kipeä. Tyypillinen iho-oireiden esiintymispaikka on sääri, mutta ruusu voi löytyä myös yläraajoista, päästä/kasvoilta (esim. korvalehdestä) tai genitaalialueilta.

Tautiin kuuluvat myös voimakkaat yleisoireet, kuten korkea kuume, päänsärky ja pahoinvointi. Kasvojen ruusussa kuume voi puuttua. Punoittava, kuumottava ja turvonnut ihoalue on usein tarkkarajainen ja on keholla toispuoleisesti, esim. vain toisessa jalassa tai toisella puolella kasvoja (ks. kuvat). Mikäli hoitoa ei aloiteta ajoissa tai se ei jostain syystä tehoa, tulehdus etenee ja ihoalueelle saattaa ilmaantua rakkuloita. Tulehdusalueen imusolmukkeet ovat tyypillisesti suurentuneita.

Pitkään jatkuneen tai uusiutuneen ruusun seurauksena tulehtuneen alueen imusuonisto saattaa vaurioitua ja johtaa kyseisen kehonosan pysyvään turvotukseen.

Ruusun yhteydessä esiintyy harvoin komplikaatioita, mutta toisinaan myös niitä tavataan. Komplisoitunut ruusu saattaa johtaa esimerkiksi sydänlihastulehdukseen (ks. sydäntulehdukset), munuaistulehdukseen tai keuhkokuumeeseen.

Lähteet:

Ruusu (erysipelas) ja selluliittu, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim, 2017.

Ihon bakteeri-infektiot, Käypä hoito- suositus, 2010.

1 kommentti