Terve.fi

Ruusun hoito

Ruusun hoito
Ruusun hoito koostuu riittävän pitkästä antibioottihoidosta. Ruusun hoito voi kestää viikkoja. Lue lisää ruusun hoidosta.
Julkaistu: 29.4.2018

Ruusun oireet ovat yleensä tyypilliset, mutta diagnoosi pyritään varmistamaan laboratoriokokein. Verikokeissa tulehdusarvot (valkosolut, senkka ja CRP) ovat yleensä koholla. Tarvittaessa tehdään ns. veriviljely jos epäillään verenmyrkytystä (sepsis).

Ruusu hoidetaan yleensä päivystysluonteisesti vuodelevolla sairaalahoidossa. Tulehduksen nopea ja riittävän pitkä hoito on ensisijaisen tärkeää paranemisen ja ruusun uusiutumisen ja komplikaatioiden ehkäisyn kannalta.

Lääkäri tunnistaa normaalisti ruusun jo kliinisen kuvan perusteella eikä laboratoriotuloksia yleensä siis odoteta ennen antibiootin aloittamista. Perusantibiootti on penisilliini, joka on yleensä syytä aloittaa suonensisäisesti tai lihakseen pistämällä. Penisilliinille allergisilla potilailla käytetään esim. klindamysiiniä. Kuumeen laskettua lääkityksessä voidaan siirtyä muutaman päivän kuluttua suun kautta annosteluun. Antibioottihoidon on oltava pitkä, ilman komplikaatioitakin 2-3 viikkoa ja uusiutuneissa tapauksissa 4-6 viikkoa.

Paikallishoitona rakkuloivilla ja haavautuneilla ihoalueella käytetään esim. kosteita taitoksia. Jos iho on ehjä, ei paikallishoito ole välttämätön, mutta näissäkin tapauksissa kosteat taitokset vähentävät turvotusta ja helpottavat oloa.

Ihorikkoumaa, jota kautta ruusubakteeri on alun perin läpäissyt ihon, tulee myös etsiä ja hoitaa. Mahdollisesti ruusun jälkioireena ilmenevä turvotus hoidetaan käyttämällä tukisiteitä tai -sukkaa.

Toistuva (eli vähintään kolmesti muutaman vuoden sisällä) ruusu hoidetaan ennaltaehkäisevällä antibiootilla. Estohoitoantibiootti voidaan ottaa joko tabletteina suun kautta kerran vuorokaudessa tai noin kerran kuukaudessa lihakseen annettavana pistoksena. Estohoito kestää kuudesta kuukaudesta vuosiin. Ruusuun herkästi sairastuvan henkilön kannattaa huolehtia erityisen huolellisesti ihonsa kunnosta.

Lähteet:

Ruusu (erysipelas) ja selluliittu, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim, 2017.

Ihon bakteeri-infektiot, Käypä hoito- suositus, 2010.

1 kommentti