
Ruoat, joilla pysyt nuorena
Jo 40 vuotta sitten tutkijat päätyivät siihen tulokseen, että oliiviöljyn rasvahappoja oli kiittäminen alhaisista sydäntauti- ja syöpäesiintyvyyksistä Kreetan saarella, jossa oliiviöljyä käytetään paljon. Nyt tiedämme, että oliiviöljy sisältää myös vahvoja antioksidantteja, jotka ehkäisevät ikääntymiseen liittyviä sairauksia.
1. Oliiviöljy
2. Jogurtti
Vuonna 1970 Venäjän Georgiassa huhuttiin olevan enemmän satavuotiaita väestöön suhteutettuna, kuin missään muualla maailmassa. Sen aikaiset raportit väittivät salaisuuden pitkään ikään johtuvan jugurtista, jota käytettiin ruokavaliossa paljon. Vaikka jugurtin vaikutusta ikää pidentävänä tuotteena ei ole koskaan suoranaisesti todistettu, totta on, että se on hyvin kalsiumpitoista ja ”terveellisiä bakteereita” sisältävä tuote
3. Kala
30 vuotta sitten, tutkijat alkoivat tutkia sitä, miksi Alaskan alkuperäiskansa Inuiitit eivät sairastaneet sydänsairauksia juuri lainkaan. Tutkijoiden mukaan syy tähän oli huomattava kalan määrä heidän ruokavaliossaan. Kalassa on runsaasti omega-3- rasvahappoja, jotka auttavat ehkäisemään kolesterolin kerääntymistä verisuoniin sekä suojaavat rytmihäiriöiltä.
4. Suklaa
Panaman saaristossa elävillä Kuna-intiaaneilla on yhdeksän kertaa vähemmän sydäntauteja, kuin mantereella elävillä panamalaisilla. Tämän uskotaan johtuvan siitä, että Kuna-intiaanit juovat paljon suklaasta valmistettua juomaa. Suklaassa tiedetään olevan paljon flavonoideja, jotka auttavat verisuonten toimintaa. Verisuonten ”nuorekkaana” pitäminen vähentää riskiä sairastua korkeaan verenpaineeseen, kakkostyypin diabetekseen, munuaissairauksiin ja dementiaan.
5. Pähkinät
Pähkinät ovat erittäin rikas tyydyttymättömien rasvojen lähde, joten niistä on samankaltaista hyötyä kuin oliiviöljystä. Pähkinät ovat myös tehokas vitamiinien, mineraalien ja antioksidanttien lähde.
6. Viini
Alkoholin kohtuullinen nauttiminen suojaa sydänsairauksilta, diabetekselta ja iän tuomilta muistihäiriöiltä. Mikä tahansa alkoholi näyttäisi tarjoavan kyseiset edut, mutta erityisesti punaviini on ollut useiden tutkimusten keskipisteenä. Punaviini sisältää resveratrolia, joka on useissa kasveissa ja kasvikunnan tuotteissa (erityisesti punaviinissä) esiintyvä polyfenoliyhdiste. Kokeellisten tutkimusten mukaan se aktivoi geenejä, jotka hidastavat solujen vanhenemista.
7. Mustikka
Mustikan terveysvaikutuksista julkaistiin vuonna 1999 virstanpylväänä pidettu tutkimus. Siinä mustikkauutteen vaikutuksia tutkittiin rotilla. Tuloksista kävi ilmi, että mustikka pidensi rottien ikää ihmisiäksi muutettuna jopa 10 vuotta. Mustikkaa saaneet rotat päihittävät verrokkirotat ylivoimaisesti myös vanhuusiän tasapainoa ja koordinointikykyä mittaavissa testeissä. Mustikan ainesosat lievittävät tulehduksia ja happivajetta, mitkä yhdistetään usein vanhuusiän heikentyneeseen muisti- ja motoriikkatoimintaan.
Lähde