Treeni ja ravinto

Ravintokuidun muodolla voi olla merkitystä paksusuolisyövän kannalta

Luonnollisessa muodossaan oleva selluloosapitoinen ravintokuitu kuten lese näyttäisi olevan [elink=http://www.poliklinikka.fi/paksu-_ja_perasuolen_syopa/]paksusuolisyövän[/elink] kannalta suositeltavin kuitumuoto, ravitsemustieteen professori Marja Mutanen totesi Valtakunnallisilla Ravitsemuspäivillä.

11.10.2007 Terve.fi

- Oleellista näyttää olevan, miten kuidut käyttäytyvät paksusuolessa, mitä mikrobit niille tekevät ja minkälaisia johdannaisia niistä tulee, Mutanen totesi.

Myös luonnollisessa muodossaan olevan ravintokuidun kanssa kulkevat yhdisteet saattavat kuidun ohella olla merkittävä tekijä paksusuolen syövän ehkäisyssä.

- Länsimainen ruokavalio sisältää huomattavasti vähemmän käsittelemättömiä soluseinärakenteita kuin ennen. Niin sanottujen kokojyvätuotteiden fysiokemialliset ominaisuudet saattavat esikäsittelyprosessien johdosta olla hyvin erilaiset kuin käsittelemättömien tuotteiden, Mutanen sanoi.

Mutanen myös heitti puheessaan elintarviketeollisuudelle haasteen kehitellä kuitu, joka olisi ruuansulatuskanavan yläosassa liukenevaa, mutta loppupäässä liukenematonta.

Kuidut käyttäytyvät paksusuolessa eri lailla

Inuliinia käytetään nykyisin monissa elintarvikkeissa muun muassa kuidun lisääjänä. Helsingin yliopistossa tehdyissä tutkimuksissa inuliini kuitenkin lisäsi adenoomien eli syövän esiasteiden muodostumista ja kasvua hiirten suolistossa.

Esimerkiksi psyllium ja inuliini eivät hajoa ohutsuolessa entsyymien vaikutuksesta vaan jatkavat paksusuoleen mikrobien ravinnoksi. Ne tuottavatkin ulostemassaa, joiden mikrobimäärä on lisääntynyt. Fermentoitumaton selluloosapitoinen kuitu taas laimentaa ulostemassaa sitomansa veden vaikutuksesta.

Ulostemassa koostumuksen vaikutus paksusuolen syövän kehittymiseen on kuitenkin edelleen kiistanalainen kuten kuidun merkitys paksusuolisyöpään ylipäätään.

Kasvaimen kasvun ehkäisy voi olla myrkkyihin keskittymistä tärkeämpää

Mutasen mielestä monesti keskitytään liikaa karsinogeenialtistukseen kuten lisäaineiden ja myrkkyjen haitallisuuteen, kun syövän riski pienenisi huomattavasti syövän kasvun estämisellä.

- Syövän kasvun hillitseminen vielä 60-vuotiaana muuttaa riskikäyrän, kun taas karsinogeenialtistuksen vähentäminen ei välttämättä auta kuin nuoruudessa, Mutanen sanoi. Ihmisillä, joilla mutaatioita jo on, tarvittaisiin oletettavasti kasvaimen kasvua estävä kuitulähde.

Aivan uusia näköaloja antavat Mutasen mukaan havainnot ympäröivien kudosten vaikutuksesta syövän syntyyn. Suolenseinämän kunnon merkitys näkyy myös paksusuolisyövän esiintyvyydessä.

- Mutaatio yhdessä geenissä tuskin aiheuttaa mitään, jos suolen epiteeli on kunnossa.

Esimerkiksi kotimaisten metsämarjojen on havaittu parantavan suolen kuntoa hiirimallissa.

Paksu- ja peräsuolensyöpä

Lähde: Finfood Uutispalvelu 11.10.2007

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt