Treeni ja ravinto

Rasvasanasto

Tutustu kattavaan rasvasanastoon.

Teksti Toimitus
24.11.2005 Terve.fi

AA

Ks. Arakidonihappo.

ALA

Ks. Alfalinoleenihappo.

Alfalinoleenihappo (ALA)

ALA (Alphalinolenic Acid), C18:3n-3. Välttämätön rasvahappo. Omega-3-rasvahappo, jossa on kolme kaksoissidosta. Välttämätön rasvahappo, jota elimistö ei pysty itse muodostamaan vaan on saatava ruuasta. Runsaasti mm. rypsiöljyssä ja pellavansiemenöljyssä.

Arakidonihappo (AA)

AA (Arachidonic Acid) C20:4n-6. Omega-6-rasvahappo, jota muodostuu linolihaposta ja jota saadaan pääasiassa punaisessa lihassa, mutta myös joissain lämpimän veden kaloista. Arakidonihappo toimii eikosanoidien lähtöaineena kuten myös omega-3-rasvahappoihin kuuluva eikosapentaeenihappo (EPA).

Cis-rasvahappo

Tyydyttymättömän rasvahapon luontainen rakenne, jossa sen kaksoissidoksiin kiinnittyneiden hiiliatomien vedyt ovat samalla puolella. Cis-muodossa olevat rasvat ovat olomuodoltaan pehmeitä.

CLA (Conjugated Linoleic Acid)

Ks. Konjugoitunut linolihappo on transrasvahappo.

COX (Cycloxygenase)

Syklo-oksigenaasientsyymi; katalysoi prostaglandiinien, prostasykliinin ja tromboksaanin muodostusta.

COX 1

Syklo-oksygenaasientsyymi; muuttaa rasvahappoja eikosanoideiksi. Erittäin tärkeää ruoansulatuskanavan limakalvon ylläpitämiselle.

Desaturaasi

Entsyymi, joka katalysoi reaktiota, jossa muodostuu kaksoissidoksia (de = pois; saturaatio = tyydyttyneisyys).

DGLA (Dihomogamma Linolenic Acid)

Dihomogammalinoleenihappo, (C20:3n-6). Omega-6-rasvahappo, jota muodostuu gammalinoleenihaposta.

DHA

Ks. Dokosaheksaeenihappo.

Dokosaheksaeenihappo (DHA)

DHA (Docosahexaenoic Acid), C22:6n-3. Pitkäketjuinen omega-3-rasvahappo, joka on elimistölle välttämätön. Toiseksi yleisin meren kasvustosta saatavista omega-3-rasvahapoista, jota saa vain rasvaisesta kalasta tai siitä valmistetusta kalaöljystä.

E %

Energia-%,; ravintoaineen osuus prosentteina kokonaisenergiasta.

EFA (Essential Fatty Acid)

Ks. Välttämätön rasvahappo.

Eikosanoidit

Omega-6-sarjan arakidonihaposta (AA) ja omega-3-sarjan eikosapentaeenihaposta (EPA) muodostuvia hormonien kaltaisia yhdisteitä (mm. prostaglandiinit, tromboksaanit ja leukotrieenit), jotka säätelevät lukuisia elimistön toimintoja.

Eikosapentaeenihappo (EPA)

EPA (Eicosapentaenoic Acid), C20:5n-3. Pitkäketjuinen omega-3-rasvahappo, joka on elimistölle välttämätön. EPA:a saa rasvaisesta kalasta tai siitä valmistetusta kalaöljystä. Sitä muodostuu vähäisemmässä määrässä myös elimistössä alfalinoleenihaposta. EPA toimii eikosanoidien lähtöaineena.

EPA

Ks. Eikosapentaeenihappo.

Fosfolipidi

Fosfolipidi on rasva-aine, joka muodostuu glyserolimolekyylistä, kahdesta rasvahaposta ja yhdestä fosfaattiryhmästä. Fosfaattiryhmä on vesihakuinen ja rasvahapot vettä hylkiviä, minkä vuoksi fosfolipidit toimivat emulgaattoreina ruoansulatuksessa ja pitävät rasvat liukoisina nestemäisessä ympäristössä, kuten veressä, kudosnesteissä ja solujen sisäosissa. Fosfolipidit muodostavat solukalvon lipidikaksoiskerroksen.

GLA (Gammalinolenic Acid)

Gammalinoleenihappo, (C18:3n-6). Omega-6-sarjan rasvahappo, jota muodostuu linolihaposta.

Glykolipidi

Glykolipidi on solukalvolla oleva rasvahappo, johon on kiinnittynyt jokin hiilihydraatti.

HDL-kolesteroli (High-Density Lipoprotein)

Korkeatiheyksinen lipoproteiini; kuljetushiukkasia, jotka tuovat ylijäänyttä kolesterolia takaisin maksaan. HDL on ns. hyvä kolesteroli, sillä se kuljettaa myös verisuonen seinämiin kasautunutta kolesterolia, ja vähentää mahdollisesti näin verisuonen ahtautumista.

Kasvisteroli

Kasvisterolit ovat kasvikunnan steroleja, jotka alentavat veren kolesterolitasoa.

Kertatyydyttymätön rasvahappo

MUFA (Monounsaturated Fatty Acid), joita ovat mm. omega-9-rasvahappoihin kuuluvat öljyhappo ja elaidiinihappo sekä omega-7-rasvahappoihin kuuluva palmitoleiinihappo.

Keskipitkä rasvahappo

Rasvahappo, jossa on 6-10 hiiliatomia.

Kolesteroli

Rasvayhdiste (steroli), joka toimii rakenneosana kaikkien solujen solukalvossa sekä esiasteena steroidihormoneille ja sappihapoille. Saadaan elimistön itsensä valmistamana ja ravinnosta. Ravinnossa kolesterolia on vain eläinkunnan tuotteissa ja sitä saadaan eniten eläinperäisistä ravintorasvoista, rasvaisista maitotuotteista, lihasta ja lihavalmisteista sekä kananmunista. Ruoasta saatavan kolesterolin vaikutus veren kolesterolipitoisuuteen vaihtelee eri ihmisillä.

Konjugoitunut linolihappo (CLA)

Konjugoitunut linolihappo on transrasvahappo, jota esiintyy maidon ja naudanlihan rasvassa. CLA:n saanti ruokavaliosta on vähäinen, eikä sen terveysvaikutuksia ihmiselle tunneta kovin hyvin.

Kova rasva

Tyydyttyneitä rasvoja ja transrasvoja sanotaan kovaksi rasvaksi, koska niitä runsaasti sisältävät rasvat ovat huoneenlämmössä kiinteitä.

LA

Ks. Linolihappo.

LCPUFA (Long Chain Polyunsaturated Fatty Acid)

Pitkäketjuinen monityydyttymätön rasvahappo; näitä ovat mm. AA, DHA, EPA.

LDL-kolesteroli (Low-Density Lipoprotein)

Matalatiheyksinen lipoproteiini; kuljetushiukkasia, jotka vievät kolesterolia eri kudoksiin. LDL on ns. paha kolesteroli, sillä ylimääräinen LDL verenkierrossa kasaa kuljettamansa kolesterolin herkästi verisuonen seinämään.

Linolihappo (LA)

LA (Linoleic Acid), C18:2n-6. Yleisin omega-6-rasvahappo, sisältää kaksi kaksoissidosta. Välttämätön rasvahappo, joka on saatava ruoasta, koska sitä ei muodostu elimistössä.

Lipidi

Rasva-aine; veteen liukenemattomia luonnonyhdisteitä, joihin luetaan mm. neutraalirasvat, vapaat rasvahapot, triglyseridit, sterolit ja steroidit, fosfolipidit, glykolipidit, lipoproteiinit, vahat ja rasvaliukoiset vitamiinit.

Lipolyyttiset entsyymit

Entsyymit, jotka pilkkovat rasvahappoja triglyseridimolekyylistä.

Lipoproteiini

Rasva-aineiden ja valkuaisaineiden yhteenliittymiä; esim. veren kylomikronit, VLDL, LDL ja HDL.

LIPOX eli LOX

Lipoksigenaasientsyymi; muuttaa rasvahappoja leukotrieeneiksi.

LT

Leukotrieeni

Lyhytketjuinen rasvahappo

Rasvahappo, jossa on 2-4 hiiliatomia.

Monityydyttymätön rasvahappo (PUFA)

Monityydyttymättömien (tai polytyydyttymättömien) rasvahappojen eli polyeenien hiiliketjussa on vähintään kaksi kaksoissidosta, jotka tekevät rasvan olomuodon pehmeäksi. Monityydyttymättömistä rasvahapoista omega-3- ja omega-6-sarjan rasvahapot ovat välttämättömiä rasvahappoja, jotka on saatava ruoasta, koska niitä ei muodostu elimistössä.

MUFA (Monounsaturated Fatty Acid)

Ks. Kertatyydyttymätön rasvahappo.

N-3-sarjan rasvahapot

Ks. Omega-3-rasvahapot

N-6-sarjan rasvahapot

Ks. Omega-6-rasvahapot

OA

Ks. Öljyhappo

Omega-3-rasvahapot

Monityydyttymättömiä rasvahappoja, joista pitkäketjuiset omega-3-rasvahapot saadaan merestä; keskiketjuista alfalinoleenihappoa saadaan pellavansiemenistä ja rypsinsiemenistä. Omega-3-sarjan rasvahapoissa ensimmäinen kaksoissidos on 3. ja 4. hiilen välissä metyylipäästä (C18:3n-3, C20:5n-3 tai C22:6n-3). Elimistö ei pysty muodostamaan ao. kaksoissidosta, ja siksi omega-3-rasvahappojen lähtörasvahappo alfalinoleenihappo (ALA) ja käytännössä myös eikosapentaeenihappo (EPA) ja dokosaheksaeenihappo (DHA) on saatava ravinnosta, eli ne ovat elimistölle välttämättömiä rasvahappoja.

Omega-6-rasvahapot

Monityydyttymättömiä rasvahappoja joita saadaan kasviksista ja siemenistä (soijapavuista, maissista, auringonkukista ja monista muista) sekä myös oliivi- ja rypsiöljystä. Omega-6-sarjan rasvahapoissa ensimmäinen kaksoissidos on 6. ja 7. hiilen välissä metyylipäästä; elimistö ei pysty muodostamaan ao. kaksoissidosta, ja siksi omega-6-rasvahappojen lähtörasvahappo linolihappo (LA) on saatava ravinnosta, eli se on elimistölle välttämätön rasvahappo.

Omega-7-rasvahapot

Kertatyydyttymättömiä rasvahappoja, muodostuu elimistössä ja saa mm. tyrniöljystä (palmitoleiinihappo).

Omega-9-rasvahapot

Kertatyydyttymättömiä rasvahappoja, C18:1n-9. Esiintyy mm. oliivi- ja rypsiöljyssä.

Pehmeä rasva

Monityydyttymättömiä ja kertatyydyttymättömiä rasvahappoja sanotaan pehmeäksi rasvaksi, koska niiden hiiliketjuissa on kaksoissidoksia, ja niitä runsaasti sisältävät rasvat ovat olomuodoltaan pehmeitä.

PG

Prostaglandiini

PGI

Prostasykliini

Pitkäketjuinen rasvahappo

Rasvahappo, jossa on 12-26 hiiliatomia. Suurin osa ravinnon rasvahapoista on pitkäketjuisia.

PUFA (Polyunsaturated Fatty Acid)

Ks. Monityydyttymätön rasvahappo.

Rasvahappo

Rasvahapot ovat suoraketjuisia, joissa on yleensä parillinen määrä hiiliatomeja (tavallisesti 10-18) sekä yhden karboksyyliryhmän sisältäviä happoja. Rasvahappoja esiintyy ravinnon ja elimistön rasvojen aineosina, mm. esteröityneinä glyserolin kanssa. Yleisin ravinnossa ja ihmisen kehossa oleva rasvan muoto on triglyseridi, joka muodostuu glyserolimolekyyliin kiinnittyneestä kolmesta rasvahaposta. Rasvahapon hiiliatomit ovat sitoutuneet toisiinsa joko yksinkertaisin sidoksin tai ns. kaksoissidoksin. Rasvahapot jaetaan kaksoissidostensa tai niiden puuttumisen mukaan kolmen ryhmään: tyydyttyneet (ei kaksoissidoksia), kertatyydyttymättömät (1 kaksoissidos) ja monityydyttymättömät rasvahapot (kaksoissidoksia 2 tai enemmän). Lisäksi on transrasvahappoja, jotka käyttäytyvät elimistössä kuten tyydyttyneet rasvat.

Rasvahapposarja

Tyydyttymättömät rasvahapot jaetaan sarjoihin eli rasvahappoperheisiin niiden sisältämien kaksoissidosten sijainnin mukaan (metyylipäästä lukien). Rasvahapot jaetaan omega-3-, omega-6-, omega-7- ja omega-9-sarjan rasvahappoihin. Esimerkiksi omega-3-rasvahapossa ensimmäinen kaksoissidos on 3. ja 4. hiilen välissä ja omega-6-rasvahapossa vastaavasti 6. ja 7. hiilen välissä.

SAFA (Saturated Fatty Acid)

Ks. Tyydyttynyt rasvahappo.

Steroidi

Aineita, joiden molekyylin ytimenä on kolme kuusihiilistä ja yksi viisihiilinen rengas; steroideja ovat mm. sterolit ja steroidihormonit.

Steroli

Steroideja, joiden molekyylissä on vähintään 8 hiiliatomin pituinen alifaattinen hiiliketju ja vähintään yksi hydroksyyliryhmä; steroleja ovat mm. kolesterolit, kasvisteroli, sitosteroli ja ergosteroli.

Transrasvat

Transrasvahappo on tyydyttymätön rasvahappo, jonka hiiliatomien kaksoissidosten vetyatomit ovat eri puolella. Transrasvahappo on olomuodoltaan kova, ja se toimii elimistössä kuten tyydyttynyt rasvahappo. Transrasvoja muodostuu mm. kasviöljyjen kovettamisprosessin aikana sekä märehtijöiden pötsissä, josta ne päätyvät maitotuotteisiin. Transrasvahapot ovat yleisesti ottaen epäterveellisiä ja niiden runsas nauttiminen yhdistetään sepelvaltimotautiin ja tulehdussairauksiin. Eniten transrasvahappoja on kasvirasvajäätelöissä, mikropopcorneissa ja ranskanperunoissa, sekä luontaisesti maito- ja lihatuotteissa.

Triglyseridit

Triglyseridi on rasva-aine, joka muodostuu glyserolimolekyyliin kiinnittyneestä kolmesta rasvahaposta (tri=kolme). Triglyseridit ovat yleisin ravinnossa ja ihmisen kehossa oleva rasvan muoto. Yli 95 % ruoan rasvoista on triglyserideinä. Myös rasvakudokseen varastoitunut rasva on triglyserideinä. Triglyseridejä kiertää myös veressä, jossa suuri rasvapitoisuus lisää valtimoiden kovettumisvaaraa.

Tyydyttymätön rasvahappo

Rasvahappo, jossa hiiliketjussa on yksi tai useampi kaksoissidos. Tyydyttymättömät rasvahapot jaetaan monityydyttymättömiin (vähintään kaksi kaksoissidosta) ja kertatyydyttymättömiin (yksi kaksoissidos). Runsaasti tyydyttymättömiä rasvahappoja sisältävät rasvat ovat olomuodoltaan pehmeitä.

Tyydyttynyt rasvahappo (SAFA)

Tyydyttyneet rasvahapot koostuvat yleensä 10-18 hiiliatomin ketjuista, jossa hiilet ovat sitoutuneet keskenään yksinkertaisin sidoksin eivätkä siis sisällä kaksoissidoksia. Tämä tekee rasvan olomuodon kovaksi. Tyydyttyneitä rasvahappoja on runsaasti eläinrasvassa (liha, maito ja voi) ja kasvikunnan rasvoista palmuöljyssä ja kookosrasvassa.

TX

Tromboksaani

VLDL

Very low density lipoprotein. Matalatiheyksinen lipoproteiini; syntyy maksassa, kun proteiinimolekyyliin sitoutuu kolesteroleja ja triglyseridejä. Sen tehtävä on siirtää triglyserideihin varastoitunutta energiaa eri elimiin kulutettavaksi. Kun VLDL-molekyylit purkavat triglyseridikuormansa kudosten soluihin, muuttuu VLDL toiseksi kuljetusmolekyyliksi, LDL:ksi, joka kuljettaa kolesterolia edelleen.

Välttämätön rasvahappo

Rasvahappoja, joita elimistö ei pysty muodostamaan, minkä vuoksi niitä on saatava valmiina ruoasta. Välttämättömiä rasvahappoja ovat omega-3-rasvahapot eli dokosaheksaeenihappo (DHA), eikosapentaeenihappo (EPA), alfalinoleenihappo (ALA) sekä omega-6-rasvahapoista linolihappo (LA).

Öljyhappo (OA)

OA (Oleic Acid). Kertatyydyttymätön rasvahappo. Esiintyy mm. oliivi- ja rypsiöljyssä.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt