Kauneus ja Terveys

Rakkaus – tunne vai päätös?

Rakkaus – tunne vai päätös?
Tunnetko rakkautta? Oletko päättänyt rakastaa? Haluaisitko rakastaa syvemmin?
Julkaistu: 24.11.2015

Rakkaus on aihe, joka herättää yleensä tunteita. Rakkaus on jo sanana monelle voimakas. Jokaisella meistä herää rakkaudesta erilaisia ajatuksia ja tunteita. Olet ehkä kuullut sanottavan seuraavat toteamat rakkauden kohdalla: rakkaus on taitolaji ja rakkaus on tunteista voimakkain.

Rakkaus on ennen kaikkea hyvin henkilökohtainen asia ja jokaisella on siihen oma lähestymistapansa. Näkemykseen vaikuttaa myös henkilökohtainen historiamme, kuten kokemukset ja tapahtumat sekä jo lapsuudessa opitut toimintamallit. Miten sinä koet rakkauden?

Mitä on rakkaus?

Tähän kysymykseen ei ole yhtä vastausta. Rakkaus ilmentää meille jokaiselle eri asioita. Rakkaus saa myös vivahteita monista asioista: arvoista, tunteista, kokemuksista.

Monen mielestä rakkaus pitää sisällään mm. kunnioitusta ja arvostusta. Sana ”rakastaa” on puolestaan teon sana eli usein aktiivista toimintaa. Jokainen ilmentääkin rakkautta erilaisin, itselle luontevimmin teoin.

Moni kokee, että rakkaus tuo elämään sisältöä ja onnea. Rakkaus myös mahdollistaa asioita: se saa meidät tekemään päätöksiä, antaa energiaa, voimaa ja itseluottamusta.

Rakkautta sinänsä emme voi menettää, mutta voimme unohtaa, miten rakastaa tai olla rakastettu. Rakkauden kohteen menetys voi aiheuttaa voimakasta surua, kaipausta ja jopa ahdistusta. Rakkaus on ennen kaikkea tunne, joka tuntuu usein myös fyysisellä tasolla kehossamme. Miltä rakkaus tuntuu sinusta juuri tänään?

Tärkein rakkauden kohde

Tämä kuulostaa ehkä kliseeltä, mutta tärkein rakkauden kohde olet sinä itse. Varmin keino saada lisää rakkautta elämäämme, on lähteä liikkeelle itsensä rakastamisesta. Kun rakastat itseäsi, voit helpommin rakastaa myös muita.

Voimme tehdä päivittäin lukuisissa eri tilanteissa päätöksiä ja valintoja, miten asioihin, ihmisiin ja ennen kaikkea itseemme suhtaudumme. Päätämmekö valita rakkaudellisia ajatuksia vai negatiivisia, rakkautta estäviä ajatuksia?

Miten sinä ajattelet itsestäsi? Voit aloittaa pohdinnan listaamalla 3 asiaa, jota rakastat itsessäsi. Entä mitä muuta kohtaan tunnet rakkautta? Mieti myös, että millaisia konkreettisia valintoja sinä voisit tehdä rakkauden eteen itseäsi ja muita kohtaan?

Hyväksyntä luo pohjan

Tie rakkauteen ja sen vahvistamiseen käy usein hyväksynnän kautta. Hyväksynnän tueksi voit käyttää seuraavia voimalauseita vaikka päivittäin tai aina kun siltä tuntuu: ”Hyväksyn itseni sellaisena kuin olen.” ”Hyväksyn muut sellaisena kuin he ovat.” ”Hyväksyn maailman sellaisena kuin se on.” Hyväksyminen ei tarkoita sitä, että sinun tulisi ottaa vastaan millaista kohtelua tahansa. Hyväksyntä on enemminkin tilinpäätöstä, irtipäästöä ja anteeksiantoa menneen kanssa sekä päivittäisessä elämässä. Se on myös totuus siitä, että emme voi muuttaa muuta kuin omia ajatuksiamme. Ja tämäkin on tärkeä tehdä rakkaudellisesti.

Hyväksytkö sinä itsesi sellaisena kuin olet, varauksetta?

Tunne sekä päätös

Mikä erottaa rakastavia ja ei rakastavia ihmisiä? Päätös. Päätös siitä, että haluaa rakastaa. Päätös siitä, että antaa rakkauden tunteelle luvan tulla. Päätös siitä, että haluaa uskoa ja luottaa rakkauteen. Päätös siitä, että haluaa tehdä rakkauden säilymisen eteen tarvittaessa töitä.

Jotta rakkaus voisi ilmetä parhaiten, tarvitaan sekä tunnetta että päätös rakastamisesta. Etenkin ihmissuhteissa ikävät tunteet ottavat välillä vallan ja tällöin tarvitaan tahtoa sekä päätös pysyä rakkaudessa eikä lähteä vaikkapa vihan, katkeruuden tai syytösten tunteiden valtaan.

Tee päätös, tunne rakkautta ja rakasta.

Kirjoittaja on LCF Life Coach ja Olonkeveys-valmentaja.

Kommentoi »