Apu Terveys

Pyöräily kehittää kestävyyskuntoa

Pyöräily kehittää kestävyyskuntoa
Pyöräily on ekologisempaa kuin autoilu ja nopeampaa kuin kävely. Polkien pääset kauppaan tai luontoon, ja samalla kunto kasvaa.
Kuvat iStock

Pyöräily on nivelystävällistä ja sopii erittäin hyvin, vaikka esimerkiksi polvissa olisi kulumaa. Liikkeelle pääsee kotiovelta ja polkea saa oman kuntonsa mukaan. Keneltä tahansa onnistuu 5–10 kilometrin matka.

Pyöräily kehittää erinomaisesti kestävyyskuntoa eli hengityselimistöä sekä etenkin alaraajojen lihaskuntoa, jonka merkitys korostuu ikääntyessä.

Pyöräily kehittää kuntoa, aktivoi aivoja ja antaa nautinnollisia elämyksiä.

Laji parantaa myös ikääntyville tärkeää tasapainoa. Lisäksi pyöräily aktivoi aivoja, sillä polkiessa pitää ohjata ja katsoa ympäristöä samaan aikaan. On tärkeää havainnoida liikennettä ja opetella ennakoimaan, sillä vanhemmiten reaktioajat pidentyvät.

Miten pyöräilyyn saa vaihtelua?

Pyöräillessä voi tehdä monenlaisia harjoituksia. Voi esimerkiksi polkea ylämäet isommalla vaihteella, mikä tuntuu raskaammalta. Tällöin polvien pitää olla kunnossa. Maastossa polkeminen haastaa tasapainoa, eikä helpoimmille reiteille tarvita varsinaista maastopyörää. Luonnossa pyöräily virkistää ja palkitsee myös henkisesti. Hiekkatiellä on hieman raskaampaa polkea kuin asfaltilla.

Pyöräillä voi vaikkapa intervalleja tehden eli ottaa välillä kovempia pyrähdyksiä. Kaikenlainen pyöräily kehittää kuntoa. Syke nousee pyöräillessä paremmin kuin kävelemällä. Jo kymmenen minuutin pätkät tuovat merkittäviä terveyshyötyjä.

Millainen pyörä kannattaa valita?

Pyörän valintaan vaikuttaa eniten sen käyttötapa. Rungon on tärkeää olla oikeankokoinen, jotta välttyy krempoilta. Kevytrunkoinen pyörä rullaa paremmin. Tämä voi motivoida pidempiin lenkkeihin.

25 km/h saa olla sähköpyörän maksiminopeus, jotta se luetaan moottorittomaksi ajoneuvoksi. Kovempaa kulkeva on mopo.

Vaihteeton pyörä eli niin sanottu mummopyörä on sikäli varma valinta, että se on aina ajokunnossa ja huolto on huoletonta. Citypyörän ja hybridin ero on, että hybridissä on enemmän vaihteita ja sillä on keveämpi ajaa pitkiä matkoja. Arkipyörässä on hyvä olla kori tai laukut, jotta siinä voi kuljettaa tavaroita. Ohjaustangolla ei pidä koskaan roikottaa kasseja.

Faktaa sähköpyörästä

Sähköavusteiset pyörät lisääntyvät pikkuhiljaa katukuvassa. Sähköpyörällä voi keventää polkemista esimerkiksi ylämäissä tai vastatuulessa.

Sähköpyörällä polkeminen tuntuu kuin polkisi myötätuulessa. Polkiessa moottorin tehon voi määrittää itse tai sen voi laittaa kokonaan pois.

Sähköavusteisella pyörällä polkeminen on kivaa ja motivoivaa, mikä voi houkuttaa polkemaan pidempiä matkoja. Terveyshyödyt ovat samat kuin tavallisella pyörällä.

Sähköpyörä on huomattavasti hintavampi kuin tavallinen pyörä. Siitä pitää olla valmis maksamaan vähintään 1 500 euroa.

  • Sähköpyörän moottori voi sijaita joko edessä, takana tai keskellä. Moottorin sijainti vaikuttaa pyörän painopisteeseen.
  • Sähköpyörien ajomatkat vaihtelevat noin 50–180 kilometriin. Matkan pituuteen vaikuttavat sähköpyörän järjestelmä ja akun koko.
  • Akkuja on paljon erilaisia. Yhdellä latauksella pääsee keskimäärin 60–120 kilometriä.
  • Akun lataus tapahtuu ottamalla akku irti pyörästä ja viemällä se sisälle laturiin. Suurinta osaa pyöristä voi ladata myös akkua irrottamatta esimerkiksi autotallissa. Akun lataus kestää akun koon ja laturin tehon mukaan 2,5–5 tuntia.

Miten pyörä säädetään oikein?

Pyöräilyn ei pitäisi koskaan sattua. Jos jokin paikka kipeytyy, on syytä tarkistaa pyörän säädöt. Jos niska-hartiaseutu menee jumiin tai kädet puutuvat, ohjaustanko voi olla liian alhaalla tai pyörä liian pieni. Pysty ajoasento on hyvä etenkin ikääntyneelle, koska silloin paino on enemmän takapuolen päällä ja pyörä on helpommin hallittavissa.

On todettu, että alle 7 kilometrin matkoilla pyörä on nopeampi kulkuväline kuin auto.

Yleisin virhe on, että satula on liian alhaalla, jolloin polvi jää polkaistessa koukkuun. Tämä rasittaa polvia. Jalan tulisi ojentua ala-asennossa lähes suoraksi.

Pehmustetut pöräilyhousut ehkäisevät pitemmillä matkoilla takamuksen puutumista ja kypärä suojaa päätä.

Mitä pyöräily maksaa?

Jos pyörä on pääasiallinen liikkumisväline arjessa, kannattaa sijoittaa sekä pyörään että sen huoltoihin. Kohtuullisen pyörän saa uutena noin 500 eurolla. Kalliimpien pyörien osat ovat selkeästi laadukkaampia ja kevyempiä. Kypärät maksavat noin 50 eurosta ylöspäin.

Toiminnanjohtaja Matti Koistinen, Pyöräliitto, pyoraliitto.fi.

Juttu on julkaistu Apu Terveys -lehdessä 6/2019.

Julkaistu: 3.10.2019
1 kommentti