Terve.fi

Punkkeja voi torjua kätevästi uudella punkkipyyhkeellä

Punkkeja voi torjua kätevästi uudella punkkipyyhkeellä
Julkaistu: 9.6.2009

Punkkeja voi olla jo liikkeellä tälle keväälle ainakin eteläisemmässä Suomessa, sillä punkit lähtevät liikkeelle keskilämpötilan noustessa yli 5 asteen. Punkit levittävät borrelioosi-tautia, jota vastaan ei ole rokotetta.

Hoitamattomana borrelioosista voi seurata monenlaisia oireita muun muassa ihossa, nivelissä, hermostossa tai sydämessä. Pyyhkeillä voidaan olennaisesti vähentää riskiä saada punkkitartunta.

Punkkipyyhe on helppokäyttöinen, sillä sitä käytetään kosteuspyyhkeen tavoin ihoa pyyhkimällä. Vaikuttavana aineena on ikaridiini jolla on selvä punkkeja karkottava vaikutus. Aine ei myöskään ärsytä ihoa eikä siitä ole haittaa luonnolle.

Punkkipyyhettä voidaan käyttää esimerkiksi punkkialueella luonnossa liikkuessa. Myös pitkähihaisilla ja -lahkeisilla vaatteilla voi ehkäistä punkkitartuntaa. Lisäksi vaatteet ja iho kannattaa etenkin punkkialueella liikuttaessa tarkastaa päivän päätteeksi.

Mikäli iholla havaitaan punkki, tulee siihen tarttua mahdollisimman läheltä ihoa ja irrottaa se pyörittämällä. Tähän tarkoitukseen on saatavilla erityisiä punkkipihtejä.

– Punkinpuremia ehkäisemällä voi välttyä toisinaan hanakaliltakin jatkoseurauksilta ja antibioottikuureilta, muistuttaa infektiolääkäri Jarmo Ossi tuotteen kehittäjän lehdistötiedotteessa.

Mitä vaaraa punkeista on?

Punkin purema ei sellaisenaan ole vaarallinen, mutta punkit voivat levittää kahta tautia, borrelioosia eli Lymen tautia ja harvinaisempaa puutiaisaivokuumetta eli Kumlingen tautia.

Arvion mukaan noin neljäsosalla punkeista on elimistössään borrelia-bakteeri, mutta tartuntaan johtaa arviolta vain noin joka viideskymmennes punkin purema.

Infektiolääkäri Jarmo Oksin mukaan Suomessa noin 4000 ihmistä sairastuu vuosittain borrelioosiin. Borrelioosin tyypilliset oireet ovat punainen rengasmainen ihottuma puremakohdassa sekä parin viikon kuluttua puremasta alkavat flunssankaltaiset oireet, kuten kuume ja lihassärky. Hoitamattomana tauti voi aiheuttaa oireita muun muassa hermostossa ja sydämessä.

Borrelioosin ennaltaehkäisyyn ei ole olemassa rokotetta, mutta sitä voidaan hoitaa antibiooteilla.

Puutiaiset voivat levittää myös virusta, joka aiheuttaa ihmiselle puutiaisaivokuumeen eli Kumlingen taudin. Tautiin sairastuu Oksin mukaan vuosittain 20–40 suomalaista. Puutiaisaivokuume oireilee noin viikon päästä puremasta alkavalla lievällä kuumeella, jonka ohi mentyä alkaa muutaman viikon päästä varsinainen aivokuume, joka oireilee korkealla kuumeella, niskajäykkyydellä, päänsäryllä sekä joskus tajunnanhäiriöillä tai halvauksella.

Taudista toipuminen voi viedä kuukausia ja yleisenä jälkiseuraamuksena ovat aivotoiminnan lievät häiriöt. Puutiaisaivokuumevirusta kantavia punkkeja esiintyy lähinnä Ahvenanmaalla, Turun saaristossa, tietyissä paikoissa Merenkurkun rannikoilla, Helsingin edustalla ja Kaakkois-Suomessa. Tautiin ei ole hoitoa, mutta sitä vastaan on olemassa tehokas rokote, jota suositellaan riskialueilla säännöllisesti tai pidempiaikaisesti oleskeleville.

Lähde: Lehdistötiedote PunkkiSTOP-tuotteesta

Kommentoi »